Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Εντός των χρονικών ορίων το σχέδιο για ΟΤΕ

Εντός των χρονοδιαγραμμάτων βρίσκονται οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ, είπε σήμερα ο κ. Αλογοσκούφης, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει επιτυχής κατάληξη στην περίπτωση του στρατηγικού επενδυτή ”θα χρησιμοποιήσουμε άλλες μεθόδους αποκρατικοποιήσεων που έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες ελληνικές επιχειρήσεις”.

ΥΠΟΙΚ: Εντός των χρονικών ορίων το σχέδιο για ΟΤΕ
της Ελενας Λάσκαρη

”Οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων, είναι εκπεφρασμένη η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αν βρούμε στρατηγικό επενδυτή με τους κατάλληλους όρους θα προχωρήσουμε, αλλιώς θα χρησιμοποιήσουμε άλλες μεθόδους αποκρατικοποιήσεων που έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επιδείξει μεγάλο δυναμισμό και έχουν προσαρμοστεί με τα σημερινά δεδομένα”.

Αυτή είναι η νεότερη δήλωση του υπουργού Οικονομίας σήμερα για την περίπτωση ΟΤΕ όταν την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι ”η ιδιωτική τοποθέτηση κερδίζει έδαφος ως μέθοδος αποκρατικοποίησης, κυρίως γιατί δεν φαίνεται να βρίσκεται επενδυτής υπό τους όρους που επιθυμούμε”.

Στο μεταξύ, ενώ η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων είχε προσδιοριστεί στις αρχές του έτους, στο τέλος Φεβρουαρίου, ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ακριβής ημερομηνία σύγκλισής της, αν και αφήνεται να εννοηθεί ότι είναι πλέον θέμα ημερών.

Βέβαια, είναι γεγονός ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν διευκόλυναν τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, ενώ και το πενιχρό έως ανύπαρκτο ενδιαφέρον των ξένων ανάγκασε την κυβέρνηση να διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, προ 20ημέρου είχε εκφραστεί από τον ΟΤΕ βούληση να προχωρήσει σε αγορά του 10% των μετοχών του που έχει στην κατοχή του το δημόσιο, εξέλιξη όμως που απαγορεύεται από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Το πιθανότερο σενάριο πλέον δεν είναι άλλο από τη διενέργεια placement σε ποσοστό 10%-15% εντός Ιουνίου, καθώς πιέζει και η εισροή εσόδων στα δημόσια ταμεία, μιας και στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 1,7 δισ. ευρώ έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και δεν έχει εισπραχθεί ούτε ευρώ μέχρι στιγμής.

Παράλληλα, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ανέφεραν ότι ο ΟΤΕ εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής του Cosmote. Στα δημοσιεύματα αυτά απάντησε επισήμως με ανακοίνωσή της στο ΧΑ η διοίκηση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

”Πράγματι ο ΟΤΕ στο πλαίσιο παρουσίασης στο Λονδίνο στις 22 Μαρτίου 2007, του τριετούς (2007-2009) επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας, ερωτηθείς απάντησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς του υπολοίπου των μετοχών της Cosmote που δεν κατέχει σήμερα, κατά την διάρκεια του χρονικού ορίζοντα του επιχειρηματικού σχεδίου. Πιθανολογούμε ότι η απάντηση αυτή αποτελεί και την πηγή που αναφέρεται στο άρθρο της εφημερίδας.

Στην παρούσα στιγμή όμως δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από την πλευρά του ΟΤΕ σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση. Ο ΟΤΕ προβαίνει σε ανακοινώσεις προς το επενδυτικό κοινό όταν υπάρχει κάποιο γεγονός, που βάσει των κανονισμών του Χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πρέπει να δημοσιοποιηθεί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v