Όχι σε κούρεμα, συζητάμε επιμήκυνση το μήνυμα της Ευρώπης

Οι πρώτες αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός και ο Γερμανός επίτροπος Έτιγκερ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης. "Πολιτική η απόφαση" λέει η ΕΚΤ, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς τονίζει πως ο κ. Τσίπρας είναι...πραγματιστής.

Όχι σε κούρεμα, συζητάμε επιμήκυνση το μήνυμα της Ευρώπης

Σαφές μήνυμα στην Αθήνα ότι μπορεί να τεθεί επί τάπητος η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, αλλά όχι το κούρεμα, στέλνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της νίκης ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, της χώρας που στο παρελθόν είχε τηρήσει από τις πιο σκληρές στάσεις απέναντι στην Ελλάδα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κινήσεων ελάφρυνσης, αλλά υπογράμμισε τη σημασία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων. «Θα συζητήσουμε επιμήκυνση του προγράμματος ή των ωριμάνσεων, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ και συμπλήρωσε: «Δεν θα διαγράψουμε δάνεια, αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης ή των ωριμάνσεων».

Προσέθεσε ότι θεωρεί ήδη αρκετά ευνοϊκούς τους όρους των δανείων προς την Ελλάδα και δεν βλέπει περιθώριο για ριζοσπαστικές αλλαγές. «Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των δημοκρατικών εκλογών, όμως επίσης θα επιμείνουμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει» τόνισε, λέγοντας πως «πρέπει να θυμόμαστε ότι το ξεκίνημα της ευρωπαϊκής κρίσης ήταν η παραβίαση των κανονισμών».

Σουλτς: Δεν αναμένω κούρεμα του ελληνικού χρέους

Τον πήχη των προσδοκιών της ελληνικής πλευράς για νέα απομείωση του χρέους επιχείρησε να κατεβάσει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Με σημερινές του δηλώσεις στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, ο Μάρτιν Σουλτς επισήμανε ότι δεν αναμένει «κούρεμα», διευκρινίζοντας πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πλειοψηφία πρόθυμη να στηρίξει αυτό το βήμα. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις ριζοσπαστικές του δεσμεύσεις, κάτι που, όπως είπε, εξέφρασε και στον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε χθεσινοβραδινή τους συνομιλία.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο Μάρτιν Σουλτς εμφανίστηκε αισιόδοξος, σχολιάζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είναι πραγματιστής, ο οποίος ξέρει ακριβώς ότι πρέπει να προχωρήσει σε συμβιβασμούς».

Έτινγκερ: Έχουμε κάνει ήδη ό,τι μπορούσαμε

Από την πλευρά του ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ υποστήριξε πως οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να αλλάξουν τη θέση τους λόγω των εκλογών. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να δείξουν ευελιξία σε ό,τι αφορά την παράταση ορισμένων όρων των δανείων που έχουν ήδη χορηγηθεί.

«Έχουμε ήδη δείξει κάποια ευελιξία στη λήξη του χρέους. Έχουμε ήδη κάνει ό,τι είναι εφικτό σε ό,τι αφορά τα επιτόκια. Αυτό είναι που του προσφέρουμε (του κ. Τσίπρα)» δήλωσε και τόνισε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έστελνε το λάθος μήνυμα σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Αν μειώσουμε το χρέος (για την Ελλάδα), αυτό θα έδινε το λάθος σήμα στην Πορτογαλία ή στην Ιρλανδία, στην Κύπρο ή στην Ισπανία», δήλωσε στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, προσθέτοντας πως η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες με τους εταίρους της ευρωζώνης.

Κερέ: Η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει σε νέα απομείωση

Μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές η ΕΚΤ δεν αποκλείει ένα δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, απορρίπτει ωστόσο τη δική της συμμετοχή σε ενδεχόμενη απομείωση. «Δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ να αποφασίσει αν η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε στο σημερινό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ.

Ο κ. Κερέ διευκρίνισε ότι ενδεχόμενη νέα απομείωση συνιστά πολιτική απόφαση, «αλλά είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορούμε να εγκρίνουμε καμία ελάφρυνση χρέους στην οποία να συμπεριλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ». Ο Μπενούα Κερέ αιτιολόγησε τη θέση του επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι αδύνατο για νομικούς λόγους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v