Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βέλγος ΥΠΟΙΚ για Ελλάδα: Δεν θα τεθούν τα πάντα σε αναδιαπραγμάτευση

«Η δομή του ή η επιμήκυνση της ωρίμανσης του χρέους θα μπορούσε να τεθεί σε αναδιαπραγμάτευση. Όχι όμως να πάμε πιο πέρα, γιατί θα είχε το ρίσκο να τεθούν όλα στο τραπέζι. Και αυτό δεν είναι δυνατό», τόνισε ο βέλγος υπουργός.

Βέλγος ΥΠΟΙΚ για Ελλάδα: Δεν θα τεθούν τα πάντα σε αναδιαπραγμάτευση

«Δεν είναι δυνατό να τεθούν τα πάντα σε αναδιαπραγμάτευση δηλώνει στη βελγική εφημερίδα Le Soir, αναφερόμενος στο ελληνικό δημόσιο χρέος, ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ. «Διότι τότε και οι υπόλοιπες χώρες, που βρίσκονται σε δυσκολία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, θα ζητήσουν παρόμοια μεταχείριση. Και αυτό θα είναι το τέλος του ευρώ» επισημαίνει στη συνέντευξή του ο Βέλγος υπουργός.

«Η συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση δεν είναι το ίδιο πράγμα με την κατοχή εθνικού νομίσματος. Δεν μπορούμε πλέον να επιλέξουμε το ύψος των επιτοκίων, ούτε να τροποποιήσουμε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Για το Βέλγιο, η υποτίμηση του 1982 ήταν πολύ χρήσιμη. Όμως, αυτό δεν γίνεται πλέον στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης. Ένα από τα μεγάλα δράματα της Ελλάδας είναι ότι δεν μπορεί πλέον να προβεί σε υποτίμηση. Δεν είμαι τυφλός όσον αφορά την κατάσταση της Ελλάδας: το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 25% και η ανεργία αυξήθηκε κατά πολύ, ιδιαίτερα στην κατηγορία των νέων. Όμως, οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η δέσμευσή τους σε μια νομισματική ένωση σημαίνει την ανάληψη ισχυρών υποχρεώσεων για δημοσιονομική πειθαρχία, για ευέλικτο οικονομικό σύστημα, κλπ», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Βέλγος υπουργός, αφήνει να εννοηθεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι ορισμένα πράγματα θα μπορούσαν να μπουν σε αναδιαπραγμάτευση: «Ας πάρουμε το χρέος. Η δομή του ή η επιμήκυνση της ωρίμανσής του, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τεθεί σε αναδιαπραγμάτευση. Όχι όμως να πάμε πιο πέρα, γιατί θα είχε το ρίσκο να τεθούν όλα στο τραπέζι. Και αυτό δεν είναι δυνατό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v