Ρωσία: «Ναι» στα ελληνικά τρόφιμα αν... η χώρα εγκαταλείψει την ΕΕ

Σε νέα βάση οι σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει ο υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας. Πιθανή η άρση του εμπάργκο στα ελληνικά τρόφιμα.

Ρωσία: «Ναι» στα ελληνικά τρόφιμα αν... η χώρα εγκαταλείψει την ΕΕ

Ανοικτό το ενδεχόμενο να αρθεί η απαγόρευση στις εισαγωγές τροφίμων από την Ελλάδα άφησε ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας Νικολάι Φιοντόροφ σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε από το Βερολίνο την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης «Πράσινη Εβδομάδα 2015» ("Grüne Woche 2015" - IGW).

Όλα αυτά θα συμβούν σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αναφέρεται σε report του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα (Αρμοδιότητα και για Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν). Ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες θα χτίσουν τις μεταξύ τους σχέσεις σε νέα βάση εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης τόνισε ότι σε αυτήν την περίπτωση η απαγόρευση των εισαγωγών τροφίμων δεν θα ισχύει πλέον για την Ελλάδα.

Επιπλέον, ο κ. Φιοντόροφ επισήμανε ότι η Ρωσία δεν έχει σκοπό να σκληρύνει τις κυρώσεις της, ενώ ανέφερε ότι, σε συνέχεια αιτημάτων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η χώρα εξετάζει τη δυνατότητα αύξησης των εισαγωγών προϊόντων που δεν καλύπτονται από τις ρωσικές κυρώσεις, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι απώλειες από την πτώση των εξαγωγών τροφίμων προς τη Ρωσία.

Πριν από τη συνέντευξη, ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με το Γερμανό ομόλογό του Christian Schmidt, όπου συζήτησαν την πιθανή επέκταση της συνεργασίας και ενίσχυση του διμερούς εμπορίου γεωργικών προϊόντων. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να καταβάλλουν προσπάθειες για την εντατικοποίηση των εμπορικών συναλλαγών εντός του πλαισίου της ισχύουσας νομοθεσίας της Ρωσίας, της Τελωνειακής Ένωσης, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v