Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα εκβιαστών στον Κορυδαλλό

Ως αρχηγοί και ιδρυτικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αναφέρονται οι Π. Βλαστός, Γ. Σκαφτούρος και Β. Στεφανάκος. Οι τρεις φέρονται να ανέθεταν "δουλειές" στα άλλα μέλη του κυκλώματος. Ο τρόπος λειτουργίας του.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα εκβιαστών στον Κορυδαλλό
Σχεδόν σύσσωμη η... αφρόκρεμα της 6ης πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, γνωστή και ως πτέρυγα VIP, αναφέρεται στο διαβιβαστικό της αστυνομίας που συνοδεύει την περί τις 2.500 σελίδες δικογραφία που έχει σχηματιστεί για το κύκλωμα εκβιαστών.

Πέραν του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στο κύκλωμα, στο διαβιβαστικό της αστυνομίας αναφέρονται τα ονόματα του ηγούμενου Εφραίμ αλλά... και του Λάκη Γαβαλά!

Ως αρχηγοί και... ιδρυτικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2011 αναφέρονται οι Παναγιώτης Βλαστός, Γιάννης Σκαφτούρος και Βασίλης Στεφανάκος.

Αυτοί οι τρεις σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας φέρονται να ανέθεταν "δουλειές" στα άλλα μέλη του κυκλώματος, πολλές φορές μάλιστα με τη χρήση συνθηματικών. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο διαβιβαστικό της αστυνομίας πολλές φορές οι εμπλεκόμενοι διασφάλιζαν την επικοινωνία τους με προφορικές και γραπτές εντολές που στην πλειονότητά τους τις έδιναν διά ζώσης στα επισκεπτήρια ή στα δικαστήρια όπου δικάζονταν. Συχνά μάλιστα, προκειμένου να περάσουν τα μηνύματά τους χρησιμοποιούσαν κρατούμενους που έπαιρναν άδειες ή αποφυλακίζονταν, συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα ή πρόσωπα με τα οποία είχαν ερωτικές σχέσεις, επίορκους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ή συνεργαζόμενους δικηγόρους.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας

Ο τρόπος λειτουργίας του κυκλώματος περιγράφεται αναλυτικά στο διαβιβαστικό.

-Τα άτομα που συμμετείχαν σε έκνομες πράξεις δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Οι αρχηγοί καθοδηγούσαν συνεχώς μέσα από τη φυλακή μέσω τηλεφωνημάτων, γραπτών μηνυμάτων και σημειωμάτων. Οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν μόνο μέρος της δουλειάς. Οι "εύκολες" δουλειές ανετίθεντο σε άτομα που είχαν υποχρέωση στους αρχηγούς.

- Στις τηλεφωνικές συνομιλίες και στα γραπτά μηνύματα χρησιμοποιούσαν συνθηματικά.

-Χρησιμοποιούσαν πλήθος ανώνυμων κινητών τηλεφώνων που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν καταχωρισμένα σε εταιρίες με στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί άλλαζαν όταν τελείωνε κάθε δουλειά. Στις τηλεφωνικές συνομιλίες δεν ανέφεραν ποτέ τα ονόματά τους. Μάλιστα οι αρχηγοί υποστηρίζεται πως προσπαθούσαν να παραπλανήσουν τις Αρχές καθώς, γνωρίζοντας ότι οι συνομιλίες τους καταγράφονται, φέρονται να έλεγαν ότι δεν εμπλέκονται με συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις.

- Η εγκληματική οργάνωση είχε σχέσεις με άτομα που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις "διατηρώντας με αυτούς αμφίδρομη σχέση βοήθειας, οργανώνοντας ακόμα και αποδράσεις από κοινού".

-Φέρονταν να ασκούν ψυχολογική βία και να εκτοξεύουν απειλές σε βάρος ατόμων που θεωρούσαν εμπόδια στους στόχους τους, όπως δικαστές, εισαγγελείς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς. Πέρα από τις απειλές όμως υποστηρίζεται πως δωροδοκούσαν σωφρονιστικούς και αστυνομικούς ενώ καταγράφεται και απόπειρα δωροδοκίας δικαστικών. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο απόστρατος αστυνομικός που προφυλακίστηκε ήδη ως συνεργάτης του Χριστόδουλου Ξηρού. Καταγράφεται ως άνθρωπος του Β. Στεφανάκου και φέρεται να μετέφερε εκρηκτικά για λογαριασμό του.

Οι αρχηγοί

Για τους αρχηγούς της εγκληματικής οργάνωσης αναφέρεται ότι δεν ίσχυαν οι κανόνες των φυλακών καθώς επισημαίνεται ότι μπορούσαν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι σε όλες τις πτέρυγες και είχαν ελεύθερα επισκεπτήρια. Ο Παναγιώτης Βλαστός φέρεται να δεχόταν επισκεπτήρια ακόμα και μέσα στο κελί του.

Όριζαν ως ταμίες άτομα της εμπιστοσύνης τους τα οποία διαχειρίζονταν μεγάλα χρηματικά ποσά. Φέρονται ακόμα να διαχειρίστηκαν μεγάλο μέρος από τα χρήματα της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Ακόμα κατηγορούνται ότι εξέδωσαν συμβόλαιο θανάτου για γυναίκα πρόεδρο εφετών και την αστυνομική συνοδεία της, ενώ φέρονται να έδωσαν εντολή και για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε εισαγγελέα. Επίσης τοποθετήθηκαν τρεις βόμβες σε σπίτια προκειμένου να πάρουν χρήματα από κρατούμενο στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνονται στα... νυχτοπερπατήματα και όχι μόνο του Παναγιώτη Βλαστού στην 6η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Μάλιστα όπως καταγράφεται είχε έρθει σε επαφή , χωρίς αυτή να διευκρινίζεται, με τους Μάκη Ψωμιάδη, Γιάννη Σμπώκο, Βίκτωρα Ρέστη, Γιώργο Σπανό , Γιώργο Σαχπατζίδη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Αχιλλέα Φλώρο, Αριστείδη Φλώρο, Βασίλη Γαβαλά και Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο Π. Βλαστός μάλιστα φέρεται να ήταν προσεκτικός στις μετακινήσεις του ώστε να μην τον καταγράφουν οι κάμερες ενώ είχε εκτοξεύσει απειλές σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων που του αρνήθηκαν ιδιαίτερο επισκεπτήριο λέγοντάς τους: "Εγώ δεν είμαι χτεσινός, θα σας γ... όλους, θα γίνει κανονικά το επισκεπτήριο, μη σας ανατινάξω".

Μετά τις εκρήξεις που συνδέονται με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, φέρεται να είχε συμβουλέψει συνεργάτιδά του "άμα συναντάς τον Τσοχατζόπουλο να μην του ξαναμιλήσεις για να μην καταλάβουν τίποτα". Στο διαβιβαστικό της αστυνομίας καταγράφεται ότι ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ για τον οποίο ο Π. Βλαστός φέρεται να είχε πει ότι "έχει πολλά λεφτά", του είχε ζητήσει να τον προστατεύει.

Απολογίες

Οι πρώτοι έξι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα απολογήθηκαν χθες και αφέθηκαν ελεύθεροι. Συγκεκριμένα, η πρώην σύζυγος του Παναγιώτη Βλαστού, Ιωάννη Χήρα αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ελεύθεροι αφέθηκαν επίσης οι κατηγορούμενοι: Ευστάθιος Πανάγου που αντιμετωπίζει κατηγορία για παράβαση του νόμου περί όπλων, Σαΐντ Αφσαργιάν που κατηγορείται για εκρήξεις, Γεώργιος Βερεσές που κατηγορείται ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και οι γονείς του Γιάννη Σκαφτούρου.

Σε όλους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές το μήνα.

Μετά τις σημερινές απολογίες, προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν δύο εκ των 4 κατηγορουμένων που απολογήθηκαν σήμερα ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς για την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών ενώ δύο ακόμη αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή η Π. Καρπούζου αφέθηκε ελεύθερη με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε Α.Τ. της περιοχής της, όπως συνέβη και με το σωφρονιστικό υπάλληλο Γιώργο Σκάλκο, ο οποίος φέρεται να μεσολαβούσε και να μετέφερε μηνύματα μεταξύ του Σωτήρη Εμμανουήλ και του Βλαστού για τους πλούσιους της ΣΤ πτέρυγας του Κορυδαλλού τους οποίους ήθελε να εκβιάσει ο Βλαστός.

Αντίθετα, προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο αλλοδαπός Ταουλάντ Φειζουλά, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε συμπλοκή με αστυνομικούς στη Μεταμόρφωση εκεί όπου παρακολουθούσαν το σπίτι της Λίτσας Βλαστού κατόπιν εντολής του Βλαστού και η Ευριδίκη Χριστοδουλοπούλου, μητέρα παλιού συγκατούμενου του Βλαστού, απ΄ την οποία ο μεγαλοκρατούμενος ζήτησε να παραδώσει 2.000 ευρώ σε έναν δικό του.

Η Παναγιώτα Καρπούζου απολογούμενη σήμερα ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς, υποστήριξε κατά πληροφορίες, ότι "διατηρούσα συναισθηματικό δεσμό με τον Παναγιώτη Βλαστό μέχρι τον Αύγουστο του 2012. Από τον Οκτώβρη του ίδιου έτους έχει σταματήσει ουσιαστικά οποιαδήποτε επικοινωνία μου με τον Βλαστό. Ουδέποτε είχα σχέση με όπλα, πολλώ δε μάλλον να προμηθεύσω τον Βλαστό προκειμένου να αποδράσει ή να φυλάξω βαρύ οπλισμό στην οικία μου στην οποία διαμένω με την 9χρονη κόρη μου. ..."

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v