Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς εκτροχιάστηκε ο προϋπολογισμός

Τα προβλήματα στα έσοδα δεν είναι τα μοναδικά. Τα πρώτα σύννεφα και στην κάλυψη των εκδόσεων εντόκων γραμματίων. Για πρώτη φορά μια ελληνική τράπεζα δεν μετείχε στη χθεσινή δημοπρασία.

Πώς εκτροχιάστηκε ο προϋπολογισμός

Το Δεκέμβριο τα μόνα έσοδα στα οποία έπεσε μέσα ο προϋπολογισμός ήταν οι εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας. Οι καταθέσεις πινακίδων είχαν «προϋπολογιστεί», από τέλη κυκλοφορίας είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό 1,047 δισ. ευρώ και εισπράχθηκε 1,050 δισ. ευρώ και όλοι οι άλλοι κωδικοί εσόδων πήγαν στράφι.

Φόροι εισοδήματος παρελθόντων ετών έμειναν στα χαρτιά, οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών βάλτωσαν με φόντο τις κάλπες, έλεγχοι μπορεί να γίνονται ακόμα αλλά στο ταμείο εισπράξεις δεν μπαίνουν, έπεσε και η τιμή του πετρελαίου ασκώντας πιέσεις στις εισπράξεις από ΦΠΑ και ΕΦΚ...

Κάπως έτσι ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε μαύρη τρύπα στα έσοδα 3,9 δισ. ευρώ, το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5 δισ. ευρώ το Νοέμβριο έπεσε στο 1,9 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης ήδη προ ημερών ανέφερε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα από 1,8% του ΑΕΠ πέφτει στο 1,5%.

Τα μαύρα μαντάτα από τα έσοδα δεν αποκλείεται να γίνουν... ακόμα πιο μαύρα. Οι πρώτες πληροφορίες από τις εισπράξεις στις αρχές Ιανουαρίου αναφέρουν ότι τα έσοδα συνεχίζουν να μην πηγαίνουν καλά.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται για την επόμενη κυβέρνηση -όποια κι αν είναι αυτή- είναι δύσκολο και εκτός από δημοσιονομικές προεκτάσεις έχει και ταμειακές και το παζλ μπερδεύεται ακόμα περισσότερο από ένα επιπρόσθετο στοιχείο.

Για πρώτη φορά χθες, στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου μία από τις ελληνικές τράπεζες που έδινε σταθερά το "παρών" καλύπτοντας τις ταμειακές ανάγκες του δημοσίου, δεν εμφανίστηκε.

Χωρίς τη μία αυτή τράπεζα, η δημοπρασία δεν έβγαινε. Σύμφωνα με πληροφορίες παρενέβη η Τράπεζα της Ελλάδος και κάλυψε το ποσό που έλειπε από το «κοινό κεφάλαιο» προκειμένου να μην κηρυχθεί η δημοπρασία άγονη.

Τα ζόρια είναι μπροστά

Το πατατράκ των εσόδων και η ρευστότητα που αρχίζει να στραγγίζει στις τράπεζες δημιουργούν ένα σκηνικό τουλάχιστον δύσκολο για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Θεωρητικά, μπορεί η διαπραγμάτευση να οδηγήσει σε αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων και οι απαιτήσεις πλεονασμάτων να συρρικνωθούν. Αν όμως αυτή δεν ολοκληρωθεί γρήγορα, τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των λήξεων ομολόγων ενδεχομένως να προκύψουν νωρίτερα από τον Μάρτιο (που αναμένονται).

Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης εκτός από τα 7,1 δισ. ευρώ των δόσεων, ξεκλειδώνει και τo 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από SNPs που μας χρωστά η ΕΚΤ. Χωρίς να κλείσουν -ή ακόμα και αν αργήσουν πολύ- οι ανοιχτοί λογαριασμοί με τους εταίρους, το 2015 προβλέπεται πολύ ζόρικο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v