Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Πώς πρέπει να απελευθερωθεί η αγορά, σύμφωνα με το Ποτάμι

Ανάπτυξη ΑΠΕ με εκσυγχρονισμό δικτύου και διασυνδέσεις νησιών, ιδιωτικοποιήσεις σωστά μελετημένες και τιμές που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα είναι οι θέσεις που προωθεί το Ποτάμι για την ενέργεια. Τι λέει για την κλιματική αλλαγή.

Ενέργεια: Πώς πρέπει να απελευθερωθεί η αγορά, σύμφωνα με το Ποτάμι

Aπελευθέρωση της αγοράς ενέργειας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ιδιωτικοποιήσεις με σωστό σχεδιασμό που δεν θα ευνοούν συγκεκριμένα συμφέροντα, περισσότερες ΑΠΕ με εκσυγχρονισμό δικτύων και διασυνδέσεις νησιών αποτελούν τα βασικά συστατικά της πολιτικής για την ενέργεια που θα προωθήσει το ΠΟΤΑΜΙ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που έθεσε στο κόμμα η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, ο τομέας ενέργειας επισημαίνει ότι οι προκλήσεις για την εθνική ενεργειακή πολιτική αφορούν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, την παροχή ενέργειας σε τιμές που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα και στην κοινωνική συνοχή, τη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, την προώθηση της βιώσιμης και αποκεντρωμένης ανάπτυξης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής μας θέσης της χώρας.

Ειδικότερα για τις ΑΠΕ, ο τομέας ενέργειας του κόμματος σημειώνει ότι στηρίζει την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, χωρίς όμως να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που προκάλεσαν τεράστια ελλείμματα στο ΛΑΓΗΕ. Το ΠΟΤΑΜΙ είναι υπέρ της οργανωμένης διείσδυσης με σταθερότητα και μακροχρόνιο σχεδιασμό, ενώ δίνει έμφαση στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρικών δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να προσφέρουν αξιοπιστία και απρόσκοπτη σύνδεση νέων αποκεντρωμένων έργων ΑΠΕ. Ακόμη τονίζεται ότι η διείσδυση των ΑΠΕ θα πρέπει να συνδυαστεί με την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών καθώς και με την ανάδειξη υβριδικών λύσεων παραγωγής ενέργειας, τόσο σε μικρή όσο και σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Απελευθέρωση - ιδιωτικοποιήσεις αγοράς

Αναφορικά με τη λειτουργία της αγοράς, το ΠΟΤΑΜΙ τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης, αλλά και της αναδιάρθρωσης της αγοράς ενέργειας, προκειμένου να αρθούν οι χρόνιες στρεβλώσεις. Η απελευθέρωση πρέπει να γίνει με γνώμονα το όφελος του κοινωνικού συνόλου και της ελληνικής οικονομίας, που θα δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Σε ό,τι δε αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, το ΠΟΤΑΜΙ είναι υπέρ αυτών που γίνονται με σωστό σχεδιασμό, μελετημένα και όχι προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων. «Δεν είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων που γίνονται με λάθος σχεδιασμό, πρόχειρα και προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων.

Σε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις, σε αυτόν τον τρόπο ανοίγματος της αγοράς ενέργειας είμαστε απέναντι. Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι τα μέτρα, που έχουν ληφθεί έως σήμερα έχουν γίνει με σωστό σχεδιασμό και προς όφελος των πολλών», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Κλιματική αλλαγή

Τέλος, αναφορικά με τις θέσεις που θα λάβει το κόμμα, εφόσον συμμετάσχει μετεκλογικά σε κυβέρνηση, στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι, επισημαίνει ότι είναι υπέρ περισσότερο φιλόδοξων στόχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση των εκπομπών, που θα ξεφεύγουν από το business as usual και θα αποτελούν πραγματικό παράδειγμα της Ευρώπης προς τον υπόλοιπο κόσμο. Το ΠΟΤΑΜΙ ζητά επίσης προτεραιότητα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, με φιλόδοξους στόχους, επιμερισμένους και δεσμευτικούς για κάθε κράτος - μέλος, που θα τις θέτουν οριστικά στο κέντρο των ενεργειακών συστημάτων, καθώς και αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v