Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ληξιπρόθεσμα: Γιατί στον ΟΑΕΕ... ρυθμίζουν ακόμη

Σημαντική κρίνεται η συμμετοχή των οφειλετών στη ρύθμιση χρεών προς τον ΟΑΕΕ. Οι ιδιαίτεροι λόγοι που καθιστούν αναγκαία για τους ελεύθερους επαγγελματίες τη ρύθμιση των οφειλών. Γιατί οι 100 δόσεις «τους ταιριάζουν».

Ληξιπρόθεσμα: Γιατί στον ΟΑΕΕ... ρυθμίζουν ακόμη

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική κάμψη στο ρυθμό που οι οφειλέτες σπεύδουν στα ασφαλιστικά ταμεία για να διακανονίσουν τα χρέη τους, στον ΟΑΕΕ η διοίκηση δηλώνει αισιόδοξη, καθώς οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ που έσπευσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, μέσω Ταμείου ή Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ξεπέρασαν τους 30.000. Και μάλιστα, σε μόλις 40 ημέρες.

Αναλυτικά, από τους 378.500 ενεργούς οφειλέτες του ΟΑΕΕ, με χρέη που αγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ, μέσα σε 40 μέρες, έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους 30.895 άτομα, οι 10.338 μέσω ΚΕΑΟ και οι 20.557 μέσω των υποκαταστημάτων του Ταμείου, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ρύθμιση είναι συμφέρουσα για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μικρά χρέη, από 15.000 ευρώ και κάτω. Οι 30.895 ασφαλισμένοι-οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο νέο σχήμα ρύθμισαν συνολικά ποσό οφειλών της τάξης των 340 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και 230.691 οφειλέτες που έχουν διακόψει την ασφάλισή τους, με χρέη που προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.

Από τους ενεργούς οφειλέτες, στην πράξη, αυτοί με τα πλέον χαμηλά χρέη, που δημιουργήθηκαν δηλαδή εντός της διάρκειας της οικονομικής κρίσης, άρχισαν να προσέρχονται στα υποκαταστήματα του οργανισμού μετά την 21η Νοεμβρίου 2014, όταν δηλαδή είχαν επιλυθεί τα τεχνικά προβλήματα ηλεκτρονικής διασύνδεσης του ΟΑΕΕ με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Και ρύθμισαν συνολικά 340 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του οργανισμού καλεί τους ασφαλισμένους-οφειλέτες του ΟΑΕΕ να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, με τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους της νέας ρύθμισης, καθώς η ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων τους εξασφαλίζει ασφαλιστική ενημερότητα, ανοίγει την πόρτα για τις παροχές περίθαλψης, ενώ συνδέεται άμεσα και με τη δυνατότητα λήψης σύνταξης, καθώς εάν υπάρχουν οφειλές προς το ταμείο ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να λάβει σύνταξη.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει και ο ΟΑΕΕ, η ένταξη και η τήρηση των όρων της ρύθμισης παρέχουν στον ασφαλισμένο τη δυνατότητα κατάταξης σε μία ή ακόμη και σε δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, καθιστώντας δυνατή την καταβολή τόσο των τρεχουσών εισφορών, όσο και της δόσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συγκεκριμένα, ασφαλισμένοι που επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα. Η υπαγωγή σε έως και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Στον ΟΑΕΕ, η ρύθμιση τραβάει ακόμη, καθώς εκτιμάται πως είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της πλειοψηφίας των οφειλετών του οργανισμού, αφού έως το ποσό των 15.000 ευρώ (κύρια οφειλή) που έχει το πλεονέκτημα υπαγωγής σε ρύθμιση των 100 δόσεων είναι οι οφειλές του 55,5% των ενεργών και του 90% των σε διακοπή οφειλετών.

Το 60% των ενεργών οφειλετών και το 87% των σε διακοπή οφείλουν ποσά συνολικά έως 20.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται πως το 30% των ενεργών οφειλετών ανήκει στην 1η και στη 2η ασφαλιστική κατηγορία και το 45% στις τρεις πρώτες ασφαλιστικές κατηγορίες. Είναι δηλαδή επαγγελματίες που πρωτοδραστηριοποιήθηκαν στον ΟΑΕΕ στην εποχή της οικονομικής κρίσης.

Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση χρεών με τις νέες βελτιωμένες προϋποθέσεις και τις έως και 100 δόσεις ισχύει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015.

Οι διοικήσεις των ταμείων αναμένουν σημαντική αύξηση των ενδιαφερόμενων, όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, καθώς τις τελευταίες ημέρες στο σύνολο των ταμείων, παρατηρείται σημαντική μείωση της συμμετοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο διάστημα υποβάλλονταν περίπου 1.500 αιτήσεις την ημέρα, ενώ πλέον, οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 500 ημερησίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v