Οι επιπτώσεις των χαμηλών τιμών πετρελαίου στη βιωσιμότητα των υφιστάμενων εκμεταλλεύσεων δεν θα είναι άμεσες για τις περισσότερες από αυτές, ιδίως όταν έχουν μεγάλη ημερήσια παραγωγή. Θα αντέξουν ακόμη και στα επίπεδα των 40 δολαρίων το βαρέλι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες θα προτιμήσουν να συνεχίσουν την παραγωγή με ζημία, αναμένοντας καλύτερες μέρες, παρά να τη διακόψουν. Τα αρνητικά αποτελέσματα, ωστόσο, θα φανούν πολύ πιο σύντομα για τις απομονωμένες και με μικρή ημερήσια παραγωγή εκμεταλλεύσεις.
Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει ανάλυση της Wood Mackenzie, με την οποία επιχειρείται να προσδιοριστεί το όριο τιμών, κάτω από το οποίο θα μπορούσε να επηρεαστεί η παραγωγή πετρελαίου από κάθε είδους κοιτάσματα. Ενώ δηλαδή μέχρι πρόσφατα οι διεθνείς αναλυτές προσπαθούσαν να αποτυπώσουν τις επιπτώσεις που έχει η πτώση των τιμών πετρελαίου στα επενδυτικά προγράμματα των εταιρειών και στην απασχόληση, στο μικροσκόπιό τους μπαίνει πλέον η προοπτική συνέχισης των εκμεταλλεύσεων, ανάλογα με τις διαμορφούμενες τιμές και το κόστος εκμετάλλευσης σε κάθε περίπτωση.
Αυτό δε που διαπιστώνεται από τη συγκεκριμένη ανάλυση είναι ότι η παραγωγή από μεγάλες εκμεταλλεύσεις ή από ώριμα κοιτάσματα θα συνεχιστεί, όχι υποχρεωτικά, επειδή συμφέρει οικονομικά, αλλά επειδή ενδεχομένως το κόστος διακοπής και μελλοντικής επανέναρξης είναι πολύ μεγάλο και περικλείει ρίσκα. Αντίθετα, τονίζει η Wood Mackenzie, ιδιαίτερα εκτεθειμένες, με πολλές πιθανότητες να διακοπούν, είναι οι απομονωμένες και με μικρή παραγωγή εκμεταλλεύσεις.
Για την έρευνα, αξιοποιήθηκαν κοστολογικά στοιχεία από 2.222 εκμεταλλεύσεις πετρελαίου παγκοσμίως, η παραγωγή των οποίων αντιστοιχεί σε 75 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (έναντι 94 εκατομμυρίων που υπολογίζεται η συνολική παραγωγή για το 2015). Από την έρευνα, εξαιρέθηκαν εκμεταλλεύσεις που παράγουν κυρίως φυσικό αέριο και ως υποπροϊόν πετρέλαιο (15 εκατομμύρια βαρέλια), όπως και η παραγωγή πετρελαίου από βιομάζα, άνθρακα ή άλλες τεχνολογίες (περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια).
Τα σενάρια
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια ημερήσια παραγωγή ανάλογα με τα όρια τιμών θα είναι οι εξής:
· Τιμή Brent 50 δολάρια το βαρέλι. Στα όρια αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος θα βρεθούν εκμεταλλεύσεις με ημερήσια παραγωγή 190.000 βαρελιών, ποσότητα που αντιπροσωπεύει το 0,2% της παγκόσμιας ζήτησης. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται εκμεταλλεύσεις σε επτά χώρες κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ.
· Τιμή Brent 45 δολάρια το βαρέλι. 400.00 βαρέλια ημερήσιας παραγωγής βρίσκονται στα όρια αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 0,4% της παγκόσμιας παραγωγής. Η μισή από την παραγωγή αυτή προέρχεται από συμβατικές χερσαίες εκμεταλλεύσεις στις ΗΠΑ.
· Τιμή Brent 40 δολάρια το βαρέλι. 1,5 εκατ. βαρέλια ημερήσιας παραγωγής, ή 1,6% της παγκόσμιας παραγωγής, βρίσκεται στα όρια αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος. Στην κατηγορία αυτή, θα βρεθούν κυρίως εκμεταλλεύσεις από πετρελαιοφόρες άμμους (oil sands) του Καναδά. Όσο για την παραγωγή πετρελαίου από πετρώματα (tight oil), σύμφωνα με τη Wood Mackenzie, αυτή θα γίνει ασύμφορη (cash negative), μόνο όταν η τιμή του Brent βρεθεί κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.
Παρότι η πτώση των τιμών θα κάνει ασύμφορη την παραγωγή από μια σειρά εκμεταλλεύσεις, η ανάλυση της Wood Mackenzie τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η παραγωγή πετρελαίου θα σταματήσει σε αυτές.
«Για μια σειρά λόγους, οι παραγωγοί θα προτιμήσουν να συνεχίσουν να παράγουν πετρέλαιο με ζημία, παρά να σταματήσουν την εκμετάλλευση, ιδίως σε μεγάλης κλίμακας εκμεταλλεύσεις πετρελαιοφόρου άμμου (oil sands) και σε 'ώριμα' κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας (κοιτάσματα που έχουν φτάσει στο μέσον του αναμενόμενου χρόνου ζωής). Αντίθετα απομονωμένες χερσαίες εκμεταλλεύσεις με μικρή παραγωγή είναι πολύ πιο πιθανό να διακόψουν την παραγωγή τους» επισημαίνει η ανάλυση.