Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eπιδόσεις... προ κρίσης έπιασε το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Αισιοδοξία για την πορεία του αεροδρομίου το 2015 δημιουργεί η πολύ καλή πορεία πέρυσι. Τα ανοικτά θέματα που αφορούν την έξοδο του Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο και την επέκταση διάρκειας της σύμβασης, μπλοκάρουν κρίσιμα έργα.

Eπιδόσεις... προ κρίσης έπιασε το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Την καλύτερη επίδοσή του από πλευράς επιβατικής κίνησης μετά το 2007 πέτυχε φέτος το αεροδρόμιο της Αθήνας. Η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, αλλά και η σταδιακή βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα αποτυπώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στις επιδόσεις του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέσω του οποίου το 2014 διακινήθηκαν 15,19 εκατομμύρια επιβάτες. Ο αριθμός αυτός ήταν αυξημένος κατά 2,7 εκατομμύρια επιβάτες, ποσοστό αύξησης +21,2%, σε σχέση με τις επιδόσεις του 2013.

Η θετική πορεία του αεροδρομίου την προηγούμενη χρονιά δημιουργεί αισιοδοξία για τη μελλοντική πορεία κυρίως λόγω του στοιχείου ότι πρόκειται για την πρώτη φορά μετά το 2007, δηλαδή πριν από την έναρξη της κρίσης, που το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέγραψε αύξηση της επιβατικής του κίνησης.

Από το 2008, οπότε και η ελληνική οικονομία μπήκε σε υφεσιακούς ρυθμούς, το αεροδρόμιο κατέγραφε συνεχώς απώλειες δυνάμεων σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επιβατών.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το στοιχείο ότι ανοδικά κινήθηκαν οι επιβάτες τόσο εσωτερικού, όσο και εξωτερικού. Παρουσίασαν παρόμοια επίπεδα αύξησης, σε ετήσια βάση, ήτοι 22,5% και 20,5% αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, το 2014, διακινήθηκαν 5.267.593 επιβάτες εσωτερικού και 9.928.870 εξωτερικού, έναντι 4.299.589 και 8.236.468 το 2013.

Σύμφωνα με την εταιρεία του αερολιμένα, η συνολική εξέλιξη της επιβατικής κίνησης, για το 2014, ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων που λειτούργησαν ευνοϊκά.

Αναλυτικότερα:

-Η σχετική σταθεροποίηση της οικονομίας, που αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν θετική πορεία, με συνολική αύξηση 14%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εξέλιξη που κυρίως αποδίδεται στη σημαντική αύξηση, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους (+25%).

-Η τόνωση της ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού, που σηματοδοτείται από το γεγονός ότι οι ξένοι επισκέπτες, με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα, παρουσίασε ιδιαίτερα εντυπωσιακή αύξηση, κατά 31%, από την αρχή του έτους.

-Σημειώθηκε ενίσχυση της προσφοράς πτήσεων και θέσεων από μεγάλο αριθμό αεροπορικών εταιριών.

Οι Έλληνες ταξίδεψαν το Δεκέμβριο

Τον τελευταίο μήνα του έτους ο αριθμός των επιβατών ανήλθε σε 1,06 εκατομμύρια, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο του 1 εκατομμυρίου μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια με κατώτερες επιδόσεις. Το Δεκέμβριο οι επιβάτες ήταν αυξημένοι κατά 27%. Στην κατηγορία των επιβατών εσωτερικού σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση 40%, ενώ την ίδια ώρα οι επιβάτες εξωτερικού συνέχισαν να αυξάνονται και πάλι σε επίπεδα άνω του 20%.

Από την επισκόπηση της κίνησης του αεροδρομίου της Αθήνας ανά μήνα προκύπτει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2014 η αύξηση ήταν μάλλον συντηρητική αφού κινήθηκε και για τους τρεις μήνες σε επίπεδα κάτω του 10%. Στην συνέχεια όμως οι επιδόσεις απογειώθηκαν αφού με την εξαίρεση του Μαΐου, όποτε η αύξηση της κίνησης ήταν της τάξης του 18%, τους υπόλοιπους μήνες αυτή κινήθηκε άνω του 20%.

Η αύξηση της χωρητικότητας και η... Τουρκία

Οι πολύ θετικές επιδόσεις δημιουργούν αισιοδοξία για ακόμη καλύτερη πορεία την τρέχουσα χρονιά. Ωστόσο η άνοδος των μεγεθών φέρνει στο προσκήνιο και την συζήτηση για την εκτέλεση έργων που θα αυξήσουν τη χωρητικότητα του αεροδρομίου. Με τις υποδομές που διαθέτει σήμερα ο αερολιμένας Ελευθέριος Βενιζέλος μπορεί να εξυπηρετήσει περί τα 21 εκατομμύρια επιβάτες.

Επίσης με μικρής έκτασης παρεμβάσεις η χωρητικότητα του αεροδρομίου μπορεί να αυξηθεί έως τα 26 εκατομμύρια.

Αποφάσεις για τα ζητήματα αυτά δεν αναμένεται να ληφθούν πριν ξεκαθαρίσουν τα θέματα της πώλησης του ποσοστού που κατέχει στο Δημόσιο στο αεροδρόμιο, αλλά και της επέκτασης στη χρονική διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης.

Τα ζητήματα αυτά συνεχίζουν να παραμένουν σε εκκρεμότητα χωρίς κάποια ουσιαστική εξέλιξη μετά την πώληση του ποσοστού της Hochtief στην καναδική εταιρεία PSP.

Την ίδια ώρα η γειτονική Τουρκία, με την οποία η χώρα μας πολλές φορές θέλει να συγκρίνεται σε επίπεδο υποδομών και επιδόσεων, έχει ξεκινήσει την υλοποίηση του φιλόδοξου project για τη δημιουργία του τρίτου αεροδρομίου στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, η πρώτη φάση κατασκευής του οποίου θα έχει ολοκληρωθεί το 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v