Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΑΤΠΕ: Καλεί ΕΕΤΤ να επιβάλει κυρώσεις σε ΟΤΕ

”Αμφίβολης αποτελεσματικότητας” είναι η πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τη λήψη προσωρινών μέτρων κατά του ΟΤΕ για θέματα που συνδέονται με την αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόχο, υποστηρίζει ο ΣΑΤΠΕ.

ΣΑΤΠΕ: Καλεί ΕΕΤΤ να επιβάλει κυρώσεις σε ΟΤΕ
”Αμφίβολης αποτελεσματικότητας” είναι η πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τη λήψη προσωρινών μέτρων κατά του ΟΤΕ για θέματα που συνδέονται με την αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόχο, υποστηρίζει ο ΣΑΤΠΕ.

Ο Σύνδεσμος των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων καλεί την ΕΕΤΤ να επιβάλει στον ΟΤΕ συγκεκριμένες υποχρεώσεις και κυρώσεις.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ”μετά από εξέταση του πλήρους κειμένου της απόφασης της ΕΕΤΤ (26-04-2007) περί προσωρινών μέτρων κατά του ΟΤΕ, ο ΣΑΤΠΕ επισημαίνει τα εξής”:

o Από το κείμενο της απόφασης της ΕΕΤΤ γίνεται σαφές ότι η Επιτροπή έχει διαπιστώσει πως ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών εμποδίζεται από μία σειρά προβλημάτων που ανακύπτουν αναφορικά με την παροχή αδεσμοποίητης πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο.

o Όπως επισημαίνει και η Επιτροπή στον υπέρτιτλο του σχετικού δελτίου τύπου, κύριος υπαίτιος για τα συγκεκριμένα προβλήματα είναι ο ΟΤΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η έκδοση της εν λόγω απόφασης αποτελεί και δικαίωση τόσο των υπόλοιπων παρόχων, όσο και των συνδρομητών τους, οι οποίοι υφίστανται σε καθημερινή βάση τα προβλήματα του υπάρχοντος συστήματος εξυπηρέτησης (WCRM), καθώς και της παράλληλης ενημέρωσης των σχετιζόμενων πληροφοριακών συστημάτων του ΟΤΕ.

o Η συγκεκριμένη απόφαση ωστόσο, αν και αποτελεί επιβεβαίωση της πρόθεσης της Επιτροπής να παρέμβει με στόχο την επίλυση των προβλημάτων αυτών, αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης αναφορικά με τη σαφήνεια, επάρκεια και αποτελεσματικότητα των μέτρων που περιλαμβάνει, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβολία ο επιδιωκόμενος σκοπός.

o Συγκεκριμένα, με τις αόριστες αναφορές της απόφασης σε ”εμπλεκόμενα μέρη” (τρίτη παράγραφος της απόφασης), και τη γενική εντολή ”στον ΟΤΕ και τους παρόχους” για την κατά το δυνατόν άμεση αποκατάσταση των βλαβών (τέταρτη παράγραφος), δεν προσδιορίζεται επαρκώς η σφαίρα ευθύνης του ΟΤΕ και των παρόχων.

Από την ασάφεια στον προσδιορισμό των υπόχρεων και των υποχρεώσεων, ελλοχεύει ο κίνδυνος της αποποίησης των ευθυνών, κυρίως του ΟΤΕ, καθώς εκείνος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυό του (που περιλαμβάνει και τους Τοπικούς Βρόχους).

o Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΑΤΠΕ εκφράζει την ανησυχία του πως η διαπιστούμενη ασάφεια της απόφασης στον προσδιορισμό των υπευθύνων και στα ενδεχόμενα ποσοστά συνυπαιτιότητας θα οδηγήσει σε παρερμηνείες και αποποίηση ευθυνών και τελικά σε διολίσθηση της όλης διαδικασίας σε βάρος των παρόχων και των συνδρομητών τους.

o Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΑΤΠΕ καλεί την Επιτροπή να επιβάλει στον ΟΤΕ συγκεκριμένες υποχρεώσεις και απειλούμενες κυρώσεις, καθώς και να προσδιορίσει με σαφήνεια το μερίδιο ευθύνης των λοιπών αδειοδοτημένων παρόχων κατά την αδεσμοποίητη πρόσβαση στον Τοπικό Βρόχο.

o Τέλος, ο ΣΑΤΠΕ υπογραμμίζει την ανάγκη συμμόρφωσης όλων των παρόχων και του ΟΤΕ όχι μόνο στα κελεύσματα της συγκεκριμένης απόφασης, αλλά και στους όρους της Προσφοράς Αναφοράς του ΟΤΕ για την αδεσμοποίητη πρόσβαση στον Τοπικό Βρόχο και τις Συναφείς Ευκολίες.

Ο σεβασμός και η καλόπιστη συμμόρφωση στο σύνολο των κανονιστικών υποχρεώσεων είναι πρωταρχική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της αγοράς σε κλίμα υγιούς ανταγωνισμού, προς το συμφέρον των καταναλωτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v