Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίδομα μητρότητας και από τον ΟΑΕΕ

Σε 150 ευρώ το μήνα, για 4 μήνες, ορίζεται το επίδομα μητρότητας που θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΕ σε όσες ασφαλισμένες γίνουν μητέρες από το 2015 και μετά. Αναλυτικά τι εισηγείται η διοίκηση του ταμείου και τι προβλέπει η υπουργική απόφαση.

Επίδομα μητρότητας και από τον ΟΑΕΕ

Μια αδικία ετών, την καταβολή επιδόματος μητρότητας στις γυναίκες ασφαλισμένες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) έρχεται να αποκαταστήσει απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με αυτήν, το επίδομα μητρότητας θα είναι ύψους 150 ευρώ το μήνα και θα καταβάλλεται στις νέες μητέρες για τέσσερις μήνες. Βάσει όσων προβλέπει η απόφαση, θα αφορά στις αυτοαπασχολούμενες που θα γίνουν μητέρες από το 2015. 

Αναλυτικά, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να κάνει αποδεκτό αίτημα της διοίκησης του ΟΑΕΕ, για την αποκατάσταση μιας αδικίας ετών, καθώς όλα τα υπόλοιπα ταμεία μισθωτών καταβάλλουν αντίστοιχο επίδομα. Βάσει των υπολογισμών της διοίκησης του ταμείου, η ετήσια επιβάρυνση δεν θα ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ και θα καλύπτεται από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Λογαριασμού Παροχών σε χρήμα του ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση του Οργανισμού, περίπου 3.000 ασφαλισμένες ετησίως θα μπορούν να λάβουν την οικονομική αυτή ενίσχυση.

Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, το ύψος του επιδόματος μητρότητας θα είναι 150 ευρώ και θα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα 4 μηνών, στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες που είναι άμεσα ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μετά από παρέμβαση και του Συνηγόρου του Πολίτη υπέγραψε αντίστοιχη απόφαση για τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΕΤΑΑ. Με αυτήν, ορίστηκε επίδομα μητρότητας ύψους 200 ευρώ το μήνα, για 4 μήνες.

Σύμφωνα με την Γ. Κωτίδου, διοικήτρια του ΟΑΕΕ, το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου πρότεινε προς το υπουργείο Εργασίας να καθοριστεί το ύψος του επιδόματος στα 150 ευρώ, καθώς στο ταμείο ισχύει ήδη μια παροχή μητρότητας, σύμφωνα με την οποία, οι μητέρες ασφαλισμένες καταβάλλουν μειωμένες κατά 50% ασφαλιστικές εισφορές, για ένα χρόνο μετά τη γέννηση κάθε παιδιού.

Για τους κλάδους κύριας ασφάλισης σύνταξης αυτοαπασχολουμένων, που προβλέπεται καταβολή μειωμένων εισφορών από άλλη αιτία, δεν επιτρέπεται η σώρευση μειώσεων αλλά ισχύει το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι νέες μητέρες να έχουν πλήρη κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθένειας σε είδος), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και να ασκούν αποκλειστικά το ελεύθερο επάγγελμα, ενώ τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

α) Αίτηση της ασφαλισμένης στον οικείο Τομέα Ασφάλισης του ΟΑΕΕ.

β) Ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου ή βεβαίωση γιατρού του μαιευτηρίου για την πραγματοποίηση του τοκετού.

γ) Υπεύθυνη δήλωση του N. 1599/1985 ότι ασκεί αποκλειστικά ελεύθερο επάγγελμα και δεν δικαιούται από άλλον ασφαλιστικό οργανισμό επίδομα μητρότητας.

Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΕ θα προβαίνει στον έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και αφού διαπιστώνει την τήρηση όλων των προϋποθέσεων θα καταβάλει στην ασφαλισμένη, εφάπαξ, την παροχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v