Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΤΤ: ”O ΟΤΕ πρέπει να τηρήσει τους κανόνες”

”Ο ΟΤΕ οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς τηλεπικοινωνιών και να αξιοποιήσει τους συγκεκριμένους κανόνες προς όφελός του, για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών” δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Νικ. Αλεξανδρίδης. Σημειώνεται, ότι οι αιτήσεις των εναλλακτικών φτάνουν τις 70.000, οι 50.000 από τις οποίες έχουν ήδη ικανοποιηθεί. Οι αιτήσεις φτάνουν τις 3.000 – 4.000 γραμμές την εβδομάδα και ο ΟΤΕ ικανοποιεί γύρω στις 1.000.

ΕΕΤΤ: ”O ΟΤΕ πρέπει να τηρήσει τους κανόνες”
”Ο ΟΤΕ οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς τηλεπικοινωνιών και να αξιοποιήσει τους συγκεκριμένους κανόνες προς όφελός του, για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών” δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Νικ. Αλεξανδρίδης.

Με αφορμή τα συνεχή παράπονα που εκφράζει ο επικεφαλής του ΟΤΕ Παναγ. Βουρλούμης όσον αφορά τη στάση της ΕΕΤΤ απέναντι στον οργανισμό, ο κ. Αλεξανδρίδης πρόσθεσε ότι ”δε σχολιάζω σχόλια άλλων”.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ υποστήριξε ότι μετά από ”κοπιώδη προσπάθεια” ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Πολλά θα κριθούν, όμως, από τον τρόπο που θα λειτουργήσει η αγορά μετά την πρόσφατη έγκριση της Προσφοράς Αναφοράς για την αδεσμοποίηση του τοπικού βρόχου (RUO).

Το RUO καθορίζει τις προϋποθέσεις και διαδικασίες με βάση τις οποίες ο ΟΤΕ παρέχει στους εναλλακτικούς παρόχους πρόσβαση στο λεγόμενο ”τελευταίο μίλι” - δηλαδή τη γραμμή από το σπίτι του συνδρομητή μέχρι το αστικό κέντρο του οργανισμού.

Οι εναλλακτικοί παρέχουν ήδη υπηρεσίες που επιτρέπουν στους καταναλωτές να μην πληρώνουν πάγιο στον οργανισμό, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις και παράπονα κατά τη διαδικασία ενεργοποίησής τους.

Το νέο RUO προβλέπει, πάντως, ότι οι συνδρομητές εντός μιας ημέρας πρέπει να έχουν ”μετακομίσει” στον πάροχο της επιλογής τους.



Ο κ. Αλεξανδρίδης τόνισε ότι ήδη είναι διαθέσιμα στους εναλλακτικούς παρόχους 200.000 ζεύγη (γραμμές) από τον ΟΤΕ, ενώ στόχος της ΕΕΤΤ είναι να αυξηθούν στα 600.000 μέχρι το τέλος του έτους.

Οι αιτήσεις των εναλλακτικών φτάνουν τις 70.000, οι 50.000 από τις οποίες έχουν ήδη ικανοποιηθεί. Οι αιτήσεις φτάνουν τις 3.000 – 4.000 γραμμές την εβδομάδα και ο ΟΤΕ ικανοποιεί γύρω στις 1.000 εβδομαδιαίως.

Κατά τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ ”θα υπάρχουν παιδικές ασθένειες και καθυστερήσεις”, αλλά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. Η Επιτροπή έχει δημιουργήσει ειδική επιτροπή προκειμένου να παρακολουθεί την πορεία των υπηρεσιών που συνδέονται με τη λεγόμενη φυσική συνεγκατάσταση και την αδεσμοποίηση του τοπικού βρόχου.

Στο γνωστό ζήτημα που εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά στο λειτουργικό διαχωρισμό των πρώην κρατικών μονοπωλίων στις τηλεπικοινωνίες (π.χ. με μεταφορά της τηλεπικοινωνιακής υποδομής και των υπηρεσιών σε δύο διαφορετικές εταιρείες) ο κ. Αλεξανδρίδης δήλωσε πως η συζήτηση συνεχίζεται στην Ευρώπη. Οι αποφάσεις για την ελληνική αγορά θα ληφθούν με βάση την τελική απόφαση της Κομισιόν και μετά από διάλογο με τους ”παίκτες”.

Πάντως, κατά τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες καθώς δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις από διάφορα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαδικασία αδειοδότησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα. Ο κ. Αλεξανδρίδης επανέλαβε ότι απαιτείται ισχυρό συντονιστικό κέντρο και συγκεκριμένο σχέδιο για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα. Όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν, οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες μπορούν να αποτελέσουν τον τρίτο πόλο ανάπτυξης της χώρας μετά τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Φώτης Κόλλιας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v