Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Markit: Σε ασταθές έδαφος η ελληνική μεταποίηση

Δεν συνεχίζεται η πορεία ανάκαμψης που είχε καταγραφεί τους πρώτους μήνες του 2014 στον κλάδο μεταποίησης. Μειώνονται οι νέες παραγγελίες από εσωτερικό και οι εξαγωγές. Τι βλέπει η Markit για την ελληνική μεταποίηση.

Markit: Σε ασταθές έδαφος η ελληνική μεταποίηση

Σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων βρέθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον ελληνικό κλάδο μεταποίησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης ΡΜΙ γα τον ελληνική μεταποίηση - που αντιστοιχεί μόλις στο 10% της ελληνικής οικονομίας - ενισχύθηκε το Δεκέμβριο στο 49,4% από 49,1 το Νοέμβριο, αλλά παραμένει κάτω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων. 

"Η εντατική ανάκαμψη του κλάδου που είδαμε στις αρχές του έτους έχει παγώσει τους τελευταίους μήνες, υπό το βάρος των αδύναμων πωλήσεων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις ξένες αγορές" αναφέρει ο οικονομικός αναλυτής της Markit, Φιλ Σμιθ. Οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν για τέταρτο συνεχή μήνα το Δεκέμβριο, αντικατοπτρίζοντας την πτωτική πορεία που καταγράφεται στις εξαγωγές. 

"Η μικρή αύξηση στην παραγωγή και απασχόληση στα τέλη του έτους είναι σχετικά θετική εξέλιξη, αλλά είναι μάλλον απίθανο να εξελιχθεί σε ουσιαστική τάση χωρίς στήριξη από νέες παραγγελίες" εξηγεί ο Σμιθ.

"Ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας κλείνει το έτος σε ασταθές έδαφος. Οι κατασκευαστές κατάφεραν να αυξήσουν οριακά την παραγωγή τους τον Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας τη με μία ελαφρά αύξηση των επιπέδων προσωπικού, ενώ οι εισερχόμενες νέες παραγγελίες μειώθηκαν και πάλι υποδεικνύοντας συνεχιζόμενη εξασθένηση. Επιπλέον, οι χρεώσεις μειώθηκαν περαιτέρω καθώς οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να ενισχύσουν τις υποτονικές πωλήσεις" αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Markit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v