Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαρδούβελης: Μεγάλα κέρδη το 2015 στο ΧΑ αν παραμείνουμε στη σταθερότητα

Ελαφρά καθυστέρηση παρουσιάζει η οικονομία λόγω εκλογών είπε ο ΥΠΟΙΚ στην «πανηγυρική» συνεδρίαση του ΧΑ. Βλέπει υψηλές αποδόσεις φέτος αν η Ελλάδα μείνει στο δρόμο της συνέπειας. Τι περιμένει ο Ι. Γεωργάνας. Τι δήλωσαν Ζανιάς, Λαζαρίδης, Μποτόπουλος.

Χαρδούβελης: Μεγάλα κέρδη το 2015 στο ΧΑ αν παραμείνουμε στη σταθερότητα

Υψηλές αποδόσεις «βλέπει» για το 2015 στο Χ.Α. ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης εφόσον η χώρα παραμείνει στο δρόμο της συνέπειας και της σταθερότητας.

Μιλώντας στο άνοιγμα της πρώτης συνεδρίασης του έτους, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς στις διαφορές που χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα της απερχόμενης κυβέρνησης σε σχέση με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε την ανάγκη συνέπειας και υπευθυνότητας από την πλευρά της χώρας έναντι των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεών της σε εταίρους και πιστωτές.

«Φωνές που λένε ότι η χώρα δεν θα πληρώσει οδηγούν σε απώλεια αξιοπιστίας», τόνισε χαρακτηριστικά. Συνέχισε δε σημειώνοντας ότι η παραμονή στην ευρωζώνη συνεπάγεται υλοποίηση δεσμεύσεων αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Eυρωζώνη και μη υλοποίηση των υποχρεώσεών μας και των ομολόγων δεν υπάρχει. Είμαστε συνοδοιπόροι.»

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα δεν εξαρτάται μόνο από τους εταίρους και πιστωτές της όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου, αλλά εξαρτάται σε επίπεδο ρευστότητας και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θύμισε δε ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δανείζεται περίπου 45 δισ. ευρώ για να καλύψει το κενό μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων.

«Ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα, απολαμβάνουμε τα αγαθά της παγκοσμιοποίησης και πρέπει και εμείς να είμαστε συνεπείς με αυτό», ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.

Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπάρχει ελαφρά καθυστέρηση την οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είχε προβλέψει η αγορά λόγω της αβεβαιότητας για τις πολιτικές εξελίξεις.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «η αγορά είχε προβλέψει αυτή την καθυστέρηση. Ήταν αγχωμένη γι αυτή, υπήρχε αυτή η αβεβαιότητα που «έπνιξε» και το Χρηματιστήριο, αλλά σύντομα, σε τρεις βδομάδες από σήμερα, θα λήξει αυτή η αβεβαιότητα και ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε την πίστη του ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα συνεχιστεί, γεγονός που θα οδηγήσει και σε υψηλές αποδόσεις στο Χ.Α. το 2015. «Νομίζω ότι θα δούμε ξεπέταγμα του Χ.Α. που θα οδηγήσει όχι μόνο στην αναπλήρωση των απωλειών αλλά και σε μεγάλα κέρδη».

Τέλος, ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να διευρυνθεί η αυτονομία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σημειώνοντας την ελπίδα του ότι αυτό θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Πρόσθεσε δε, ότι χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια των φορέων της αγοράς και του προέδρου του ΣΜΕΧΑ κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη η κυβέρνηση διευθέτησε το θέμα του επαγγελματία επενδυτή.

Γεωργάνας: Διαχειρίσιμο το κόστος των εκλογών αν μείνουμε στην ευρωζώνη

Ανοίγοντας την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ. Ιάκωβος Γεωργάνας τόνισε την αναντιστοιχία των μετοχικών αποδόσεων του 2014 σε σχέση με την πορεία της οικονομίας.

Σε μια χρονιά που η οικονομία γυρίζει σε ανάπτυξη, εμφανίζει δημοσιονομικό πλεόνασμα και πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 29% λόγω της αύξησης της πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία εκτιμάται ότι θα εκτονωθεί με τη διενέργεια εκλογών.

Για το 2015 ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ εκτίμησε ότι η διενέργεια των εκλογών θέτει υπό αναθεώρηση τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, σημειώνοντας την ελπίδα του ότι το κόστος για την οικονομία από τη διενέργεια των εκλογών θα είναι διαχειρίσιμο, εφόσον η χώρα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Λαζαρίδης: Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη τεχνολογική αναβάθμιση της 10ετίας

Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών τόνισε ότι «η φετινή χρονιά ήταν σημαντική για το Χρηματιστήριο καθώς ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη τεχνολογική και θεσμική αναβάθμιση της τελευταίας δεκαετίας, με την ένωση των αγορών μετοχών και παραγώγων και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος εκκαθάρισης, το οποίο και αξιολογήθηκε επιτυχώς για πρώτη φορά από την ενοποιημένη ευρωπαϊκή διαδικασία.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της σταθερής πορείας μας στο ευρωπαϊκό πνεύμα ενοποίησης των κεφαλαιαγορών επεκτείναμε τη στρατηγική της Κοινής Πλατφόρμας φιλοξενώντας το Χρηματιστήριο Παραγώγων της Ρουμανίας (SIBEX) και αναλαμβάνοντας την εκκαθάριση των συναλλαγών του.

Οι μελλοντικοί κανονισμοί και οδηγίες των δύο επόμενων ετών, οι οποίες επιταχύνουν τη διαδικασία ενοποίησης των αγορών και μετασχηματίζουν τις βασικές δραστηριότητες διαπραγμάτευσης και διακανονισμού συναλλαγών του Χρηματιστηρίου, απαιτούν σημαντική προσπάθεια και συντονισμό όλων των συμμετεχόντων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Ανεξάρτητα με την πορεία του δείκτη, κάθε χρόνο η ελληνική κεφαλαιαγορά επιβεβαιώνει τη σημαντικότητά της ως μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων ο οποίος όμως απαιτεί συνεχή προσπάθεια για εναρμόνιση με το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον των κεφαλαιαγορών».

Ζανιάς: Παγώνει προσωρινά η χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες

Το μερικό πάγωμα της διαδικασίας χρηματοδότησης της οικονομίας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα λόγω των πολιτικών εξελίξεων επεσήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Γιώργος Ζανιάς.

Μιλώντας στην πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Χ.Α. το νέο έτος, ο κ. Ζανιάς επεσήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν το 2014 να ανακεφαλαιοποιηθούν αντλώντας 8,5 δισ. ευρώ από ιδιώτες και να περάσουν με επιτυχία το πανευρωπαϊκό stress test.

Με ισχυρή κεφαλαιακή δομή ξεκίνησαν από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς να χρηματοδοτούν με εντατικότερο ρυθμό την οικονομία, διαδικασία που έχει κάπως παγώσει λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Ο κ. Ζανιάς επεσήμανε ότι η χώρα έχει καταβάλλει πολύ μεγαλύτερες θυσίες από τις αντίστοιχες χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, παραμένει όμως σε χειρότερη θέση από πλευράς προσβασιμότητας στις αγορές και αποτίμησης κινδύνου, διατυπώνοντας την ευχή να διορθωθεί αυτή η αναντιστοιχία σύντομα.

Μποτόπουλος: Κρίσιμη η ομαλότητα για το 2015

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κωνσταντίνος Μποτόπουλος έκανε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, τόσο για την ελληνική όσο και για τη διεθνή οικονομία. Στάθηκε στα αντιφατικά σημάδια της διεθνούς κατάστασης –κίνδυνος δομικής στασιμότητας αλλά και προσπάθειες ανάπτυξης και αύξηση του ρόλου των χρηματαγορών- και στο διφυή χαρακτήρα της περασμένης χρονιάς για την Ελλάδα, με ένα πρώτο εξάμηνο προσδοκιών, ευσήμων και μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος και ένα δεύτερο με σοβαρές αναταράξεις και οπισθοχωρήσεις λόγω της επανεμφάνισης της πολιτικής αβεβαιότητας.

Για τη χρονιά που αρχίζει ανέδειξε ως κύριο αγαθό την ομαλότητα και ευχήθηκε το κλείσιμο του εκλογικού κύκλου να βρει πολιτικό σύστημα, κοινωνία και επιχειρηματική κοινότητα σε συντονισμό για την επανέναρξη της προσπάθειας ανόρθωσης της χώρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, αφού τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μετατραπεί σε μία χώρα παραγωγής από χώρα εισαγωγών και κατανάλωσης, επισήμανε ότι δεν πρέπει με τίποτα η Ελλάδα να χάσει τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.

Μωραϊτάκης: Η άνοδος στο ΧΑ συμβάλει στη μείωση του χρέους

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης τόνισε το ρόλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και της μείωσης του χρέους σημειώνοντας ότι η άνοδος των αποτιμήσεων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να μειώσει γρηγορότερα το δημόσιο χρέος.

Ο κ. Μωραϊτάκης κάνοντας έναν μικρό απολογισμό του 2014 υπενθύμισε το ρόλο του ΣΜΕΧΑ στη μετατροπή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων που έχουν οι τράπεζες έναντι του Δημοσίου σε οριστικές (tax credit) σαφώς και τη ρύθμιση μέρους των φορολογικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η αγορά. Κινήσεις που επιτεύχθηκαν χάρη στο συντονισμό των προσπαθειών από τους φορείς της αγοράς. 

Αναφερόμενος στις προοπτικές της αγοράς τόνισε ότι συναρτώνται άμεσα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ποιοι έδωσαν το παρών στην εκδήλωση του ΧΑ

Στην εκδήλωση τις ευχές τους για το νέο έτος έδωσαν, o κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Γιώργος Ζανιάς, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος του ΣΕΒ, ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ.

Παρόντες ήταν επίσης ο κ. Παναγιώτης Δράκος, Πρόεδρος της Διοικούσας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών, ο κ. Θόδωρος Κρίντας Αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, η κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρος Συμβουλίου Διοίκησης ΕΣΕΔ και Ταμίας ΔΣ ΣΕΒ, ο κ. Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών, και ο κ. Χαράλαμπος Εγγλέζος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου. Το 'παρών' έδωσε σύσσωμη η χρηματιστηριακή κοινότητα της χώρας.

Το φλουρί κέρδισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών κ. Θεόδωρος Φέσσας.

 

*Ακούστε παρακάτω την τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v