Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Praet (EKT): H βουτιά στο αργό αυξάνει την πιθανότητα ενός QE

Ο Peter Praet προειδοποίησε πως τα μέτρα της ΕΚΤ μπορεί να μην είναι αρκετά για την ενίσχυση του πληθωρισμού, ειδικά μετά την βουτιά στις τιμές του αργού. Σύμφωνα με τον ίδιο η αγορά κρατικών ομολόγων είναι η καλύτερη επιλογή.

Praet (EKT): H βουτιά στο αργό αυξάνει την πιθανότητα ενός QE

Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να κλονίσουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet, τονίζοντας πως η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Praet ανέφερε στην Boersen-Zeitung πως υπάρχει κίνδυνος τα μέτρα της ΕΚΤ να μην είναι αρκετά για την ενίσχυση του πληθωρισμού, ειδικά μετά την βουτιά στις τιμές του αργού.

Ο ίδιος τόνισε πως η κατρακύλα στις τιμές του αργού μπορεί να σημαίνει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα είναι αρνητικός για ένα μεγάλο μέρος του 2015 και ότι μπορεί να διαταράξουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

«Αν η εκτίμηση μου είναι πως υπάρχει ανάγκη για περισσότερη χαλάρωση και αν ήμουν πρόθυμος να μειώσω ακόμα περισσότερο τα επιτόκια αν αυτό ήταν δυνατό, τότε δεν θα πρέπει να τρομοκρατούμαι από το γεγονός πως η μόνη επιλογή είναι η αγορά κρατικών ομολόγων» επισήμανε ο κ. Praet.

«Δυστυχώς» τα κρατικά ομόλογα είναι τα μόνο χρεόγραφα που έχουν επαρκή όγκο για την εφαρμογή ενός προγράμματος αγορών, είπε ο ίδιος, προσθέτοντας πως η αγορά εταιρικών ομολόγων είναι πολύ μικρή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v