Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marketwatch: Επενδυτική ευκαιρία οι ελληνικές μετοχές

Το Marketwatch χαρακτηρίζει επενδυτική ευκαιρία το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά για επενδυτές με γερά νεύρα. Ποια είναι τα δύο σενάρια που θα εκτοξεύσουν τις ελληνικές μετοχές.

Marketwatch: Επενδυτική ευκαιρία οι ελληνικές μετοχές

"Το τελευταίο πράγμα που ήθελαν οι αγορές τα Χριστούγεννα ήταν εκλογές στην Ελλάδα", σημειώνει σε άρθρο του στο Marketwatch, ο Matthew Lynn.

"Μετά την αποτυχία εκλογής προέδρου, η Ελλάδα οδεύει σε εκλογές στα τέλη του Ιανουαρίου. Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ενδέχεται να αναλάβει την εξουσία, υποσχόμενο αναδιάρθρωση του χρέους και τερματισμό της λιτότητας".

"Όπως ήταν αναμενόμενο, στην είδηση των εκλογών, το ελληνικό χρηματιστήριο «βούλιαξε» ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν".

Ωστόσο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος, στην πραγματικότητα οι εκλογές ενδέχεται να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εκείνους τους επενδυτές που διαθέτουν γερά νεύρα.

Υπάρχουν δύο λόγοι: Πρώτον ενδέχεται την κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων, τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης να αποδεχτούν μια συμβιβαστική λύση και να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους. Τότε οι πολιτικές της λεγόμενης άκρας αριστεράς θα αποκτήσουν νόημα. Με την χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, η Ελλάδα θα καταφέρει να αναπτυχθεί, γεγονός που θα οδηγήσει σε άνοδο τις ελληνικές μετοχές.

Το δεύτερο σενάριο που ενδεχομένως να οδηγήσει υψηλότερα το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η περίπτωση που η Κεντροδεξιά στην Ελλάδα καταφέρει να σχηματίσει έναν συνασπισμό, ο οποίος  θα πείσει το εκλογικό σώμα (φοβίσει αρκετά, αναφέρει ο Matthew Lynn) να αποδεχτεί το status quo (μνημόνιο). Σε περίπτωση που αυτός ο συνασπισμός κερδίσει τις εκλογές τότε άμεσα θα υπάρξει ράλι ανακούφισης στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Άλλωστε όπως τονίζει ο Matthew Lynn, οι ελληνικές μετοχές είναι φθηνές καθώς από το υψηλό των 5.300 μονάδων το 2007, ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει πάνω από 80%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v