Ωρα μηδέν για ΠτΔ με φόντο τις κάλπες

Με διπλή στόχευση οι κινήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πριν την τελική ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε εκλογική ετοιμότητα πλέον το σύνολο των κομμάτων. Που επικεντρώνονται οι ελάχιστες ελπίδες για τις 12 ψήφους.

Ωρα μηδέν για ΠτΔ με φόντο τις κάλπες

Η στιγμή της κρίσης έφτασε και λίγο μετά το μεσημέρι, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα γνωρίζουμε αν η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τους 180 πολυπόθητους βουλευτές θα έχει φέρει αποτέλεσμα ή αν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Το δεύτερο είναι και το πλέον πιθανό σενάριο, με βάση τα δεδομένα και τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών, που εν προκειμένω είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές, καθώς και οι συνάδελφοί τους της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ στους οποίους προσδοκά το Μέγαρο Μαξίμου.

Παρά τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, αλλά και τα σκληρά διλήμματα που έχει θέσει στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, θεωρείται πολύ δύσκολο να καταφέρει να βρει τα επιπλέον 12 «ναι» που, μαζί με τα 168 της προηγούμενης ψηφοφορίας, θα δώσουν παράταση ζωής στον κυβερνητικό βίο.

Από τους δώδεκα ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες είπαν «παρών», η κυβέρνηση ελπίζει σε μεταστροφή, για παράδειγμα, των Βασίλη Καπερνάρου και της Νίκης Φούντα η οποία την περασμένη εβδομάδα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη ΔΗΜΑΡ. Αντίθετα δεν υπάρχουν ελπίδες πλέον για τον Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος, με σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα «Κόντρα», επιτίθεται με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό.

Αρνητικοί δηλώνουν επίσης και οι υπόλοιποι εννέα ανεξάρτητοι, οι Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη και Μάρκος Μπόλαρης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζουν την πίστη τους ότι, ύστερα και από την προχθεσινή συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, κάποιοι από αυτούς μπορεί να αλλάξουν στάση, χωρίς ωστόσο αυτό να θεωρείται πολύ πιθανό.

Εξίσου δύσκολη είναι η εξίσωση, με τη συμμετοχή των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ. Οι επικεφαλής των δύο κομμάτων Φώτης Κουβέλης και Πάνος Καμμένος αντίστοιχα, είναι απόλυτοι ότι κανείς βουλευτής τους δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ του Σταύρου Δήμα. Και κάποια ονόματα που διακινούνται, όπως του Θωμά Ψύρρα (συνυπέγραψε την επιστολή των 8) και του Νίκου Τσούκαλη από τη μία, καθώς και των Μαρίας Κόλλια και Μαρίνου Ουζουνίδη από την άλλη, δύσκολα δείχνουν ότι είναι σε θέση να ανατρέψουν το σκηνικό.

Σχέδια για πρόωρες εκλογές

Υπό αυτό το πρίσμα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν για μία ακόμη φορά τα ξίφη τους, στοχεύοντας και στο τελευταίο δυνατό κέρδος ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας.

Σε συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ, ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να μην οδηγήσουν τη χώρα σε περιπέτεια, εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πολιτική του οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του χθες στην Αυγή υπογραμμίζει την αναγκαιότητα των εκλογών που θα είναι, όπως λέει, «η αρχή της προσπάθειας για την κοινωνική σωτηρία και ανασυγκρότηση του τόπου».

Τη δυσκολία πάντως του σημερινού εγχειρήματος αναγνωρίζουν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο ΠΑΣΟΚ, που, όπως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν αρχίσει να κάνουν τα σχέδιά τους για πρόωρες εκλογές. Αν δεν προκύψει Πρόεδρος, αυτές, εφόσον ξεκαθαρίσει ένα διαδικαστικό ζήτημα στο υπουργείο Εσωτερικών, θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου που είναι και η πρώτη επιλογή της κυβέρνησης, ενώ διαφορετικά την 1η Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός συγκαλεί το μεσημέρι υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να μιλήσει στους υπουργούς του.

Και όλα αυτά, ενώ ο πόλεμος «χαρακωμάτων» μεταξύ «βενιζελικών» και «παπανδρεϊκών» στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης ψάχνουν τρόπους ενίσχυσης του κόμματος, ο Φώτης Κουβέλης με τον Αλέξη Τσίπρα επεξεργάζονται την ενσωμάτωση της ΔΗΜΑΡ στον ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ αναζητούν το μυστικό για να μπουν τελικά στη Βουλή, πιάνοντας το αναγκαίο 3%.

Όπως και να' χει, το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v