«Ναι μεν, αλλά», λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για πρόεδρο της Δημοκρατίας που ολοκληρώθηκε νωρίτερα στη Βουλή.
Από τη μία υπάρχει ικανοποίηση γιατί βρέθηκαν οκτώ επιπλέον βουλευτές σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία που είπαν «ναι» στον Σταύρο Δήμα, ωστόσο και πάλι τα νούμερα δύσκολα βγαίνουν. Ακόμα και να εξασφαλιστούν και άλλοι 3-4, για παράδειγμα, βουλευτές που θα αλλάξουν άποψη στην τρίτη ψηφοφορία της Δευτέρας, δεν επαρκούν.
Το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει ότι οι δώδεκα βουλευτές που χρειάζονται για να συμπληρωθούν οι 180 είναι μεγάλος αριθμός, κάτι που ομολογούν και οι βουλευτές της ΝΔ στις μεταξύ τους συνομιλίες.
Για το σκοπό αυτό, αναμένουν μια ακόμη δυναμική πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά, ενόψει της κρίσιμης μάχης της 29ης Δεκεμβρίου, μιας «κίνησης – ματ», όπως λένε κάποιοι για να διεμβολιστούν είτε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είτε η ΔΗΜΑΡ, αν και οι πιθανότητες μιας τέτοιας εξέλιξης, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, δεν είναι οι περισσότερες.
Στη Βουλή μάλιστα άρχισαν να διακινούνται διάφορα σενάρια με φόντο την τρίτη ψηφοφορία, ένα από τα οποία μιλά για μεταβολή της στάσης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που θα ψηφίσουν υπέρ του κ. Δήμα είτε σκοπίμως για να απαξιώσουν τη διαδικασία, είτε συνειδητά, κάτι πάντως που δεν φαντάζει πιθανό να «περνάει». Ο Νίκος Μιχαλολιάκος έσπευσε να δηλώσει μετά την ψηφοφορία πως η ΧΑ θα κρατήσει την ίδια στάση και στην τρίτη ψηφοφορία.
Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος εξέτασαν τα νέα δεδομένα σε συνάντηση στο Μαξίμου, με το ΠΑΣΟΚ πάντως να διαρρέει ότι πολύ δύσκολα μπορεί να ληφθεί μια νέα πρωτοβουλία, μετά από αυτήν της περασμένης Κυριακής. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πάντως εμφανίστηκε μετά το ραντεβού με τον πρωθυπουργό αισιόδοξος λέγοντας πως μετά το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας αυξήθηκαν πολύ οι πιθανότητες εκλογής ΠτΔ.
Τι έγινε στην 2η ψηφοφορία
Η ψηφοφορία έβγαλε 168 θετικές ψήφους υπέρ του Σταύρου Δήμα, 131 παρών και μία απουσία, αυτήν της Μαρίας Κόλλια των ΑΝΕΛ (που απουσίαζε για λόγους υγείας).
Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, «ναι» είπαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Παναγιώτης Μελάς, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Οικονόμου, Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Κουράκος, Κώστας Γιοβανόπουλος αλλά και οι Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από την Χρυσή Αυγή.
Θετικοί, επίσης, ήταν οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές που είχαν ψηφίσει τον κ. Δήμα και την προηγούμενη φορά (Χρήστος Αηδόνης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Νταβρής και Σπύρος Λυκούδης).
Από τα αξιοσημείωτα, το παρόν της Νίκης Φούντα, η οποία μόλις ανεξαρτητοποιήθηκε από τη ΔΗΜΑΡ.
Πώς τοποθετούνται οι αρχηγοί
Προ των ευθυνών τους έθεσε τους βουλευτές ο πρωθυπουργός, ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας που θα γίνει τη Δευτέρα. Όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς, η «τρίτη ψηφοφορία δεν θα έχει "παρών" αλλά θα είναι μία ψήφος ονοματεπώνυμο». Μάλιστα, κάλεσε όλους τους βουλευτές να αναλογισθούν την ευθύνη τους και να μη βάλουν τη χώρα σε εθνική περιπέτεια. «Παρά τις όποιες διαφορές μας και την τρομοκρατία και τη λάσπη Τσίπρα - Καμμένου και άλλοι βουλευτές ψήφισαν Πρόεδρο», τόνισε.
«Ούτε η Βουλή ούτε ο λαός πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει τα Μνημόνια και να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα της λιτότητας που κόβουν συντάξεις, ακριβαίνουν φάρμακα και λεηλατούν την κοινωνία», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. «Με την καινούργια χρονιά, η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα. Με δημοκρατία, με ισχυρή λαϊκή εντολή για πραγματική διαπραγμάτευση, με αισιοδοξία θα τα καταφέρουμε», συμπλήρωσε.
«Η άρνηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς να ψηφίσουν την πρόταση που έφερε η Κυβέρνηση για την Προεδρική Εκλογή υπογραμμίζει την άρνησή τους να συμβάλουν στη συντήρηση των ασκούμενων πολιτικών», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης. «Ο τόπος και η κοινωνία είναι ανάγκη να γυρίσουν σελίδα. Είναι ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή». «Ο καθένας παίρνει τον δρόμο του» απάντησε, εξάλλου, ερωτηθείς για την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα.
«Η ελπίδα έρχεται και με τη γέννηση του Χριστού και την απελευθέρωση της χώρας από τα Μνημόνια», υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος της Βουλής. «Οι ΑΝ.ΕΛ. είμαστε όρθιοι και θα παραμείνουν όρθιοι μέχρι τέλους», ανέφερε.