Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό επενδυτικό ταμείο: Eνεση ρευστότητας 700 εκατ. σε ΜμΕ

Τέσσερις επιχειρήσεις υπέγραψαν τις πρώτες συμβάσεις χρηματοδότησης από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Στόχος η διοχέτευση 700 εκατ. ευρώ στην αγορά σε βάθος επταετίας.

Ελληνικό επενδυτικό ταμείο: Eνεση ρευστότητας 700 εκατ. σε ΜμΕ

Μετά από αναμονή επτά μηνών από την ίδρυσή του και πέντε ετών από την αρχική σκέψη για τη λειτουργία του, χθες μπήκε το νερό στο αυλάκι για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο το οποίο «υπόσχεται» να δώσει ανάσα ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ελληνική οικονομία. Απώτερος στόχος τα 200 εκατ. ευρώ του πρώτου υποταμείου του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου να διοχετευθούν την αγορά έως το τέλος του Φεβρουαρίου και σε βάθος επταετίας το ποσό αυτό μετά από τη μόχλευση να αγγίξει τα 700 εκατ. ευρώ.

Ήδη από χθες το απόγευμα τέσσερις επιχειρήσεις, από τον πρωτογενή τομέα και την τεχνολογία, υπέγραψαν τις πρώτες συμβάσεις με τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank εξασφαλίζοντας δάνεια με επιτόκιο κάτω από 2% ύψους από 300.000 – 500.000 για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.

Οι τρεις δανειακές συμβάσεις αφορούν κεφάλαια κίνησης και η τέταρτη αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού. Σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψαν οι εταιρείες ΔΕΛΦΟΙ (γαλακτοβιομηχανία) και Αμπελώνες Βαλαμπούς, μια νέα επιχείρηση στη Σαντορίνη που δραστηριοποιείται στην οινοποίηση και στον αγροτουρισμό, ενώ σύμβαση με την Eurobank υπέγραψαν η εταιρεία τεχνολογίας Realize και η χημική βιομηχανία ΕΛΑΝΚΟ.

Μέσω του συγκεκριμένου υποταμείου οι ΜμΕ, με προσωπικό έως 250 εργαζόμενους και τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ, θα μπορούν να λάβουν δάνειο ύψους έως 1 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια θα δοθούν για νέες επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης αλλά και αναχρηματοδότηση δανείων. Το δεύτερο υποταμείο το οποίο προβλέπει κεφαλαιουχική συμμετοχή σε βιώσιμες ΜμΕ με προοπτικές ανάπτυξης θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2015 ενώ το τρίτο υποταμείο που αφορά στη χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής κυρίως στην περιφέρεια θα ξεκινήσει μέσα στο 2015.

Σημειώνεται ότι η συνολική μέχρι στιγμής δέσμευση των επενδυτών για χρηματοδότηση και των τριών υπό-ταμείων αφορά ποσά άνω των 500 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 350 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, 100 εκατ. ευρώ από την KfW, 50 εκατ. ευρώ από τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, 30 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, 30 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Ωνάση.

Τι είναι το IfG

Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο IfG αποτελείται από τρία υπό-ταμεία:

- Για την παροχή δανείων σε ΜΜΕ (debt sub fund) που είναι το "IfG - Greek SME finance SA", το οποίο ήδη λειτουργεί,
- Για την παροχή κεφαλαιουχικής συμμετοχής - ανάπτυξης είτε σε ΜΜΕ με προοπτική ανάπτυξης , είτε σε άλλα equity ή venture funds (SME growth equity sub fund) και,
- Για την παροχή δανείων ή και κεφαλαιουχικής συμμετοχής σε μικρά και μεσαία περιφερειακά έργα υποδομής (Infrastructure sub fund) που δεν καλύπτονται απευθείας από άλλες πηγές χρηματοδότησης (ΕτΕπ, ΠΔΕ κλπ).

Κάθε ένα από τα υπό- ταμεία θα διοικείται από εξειδικευμένες ομάδες διαχείρισης.

Οι επιχειρήσεις που θα θελήσουν να πάρουν δάνεια από το IfG θα επικοινωνούν μέσω των Ελληνικών Τραπεζών που έχουν συμβληθεί με Ταμείο (Eurobank και Πειραιώς μέχρι σήμερα) σύμφωνα με το επιχειρησιακό μοντέλο της KFW ή άλλων αντίστοιχων οργανισμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v