Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μπάζουν νερά» οι φοροέλεγχοι

SOS «εκπέμπουν» για τα δημόσια έσοδα. Εκτός στόχων οι εισπράξεις φόρων και προστίμων μετά από ελέγχους. «Εκρηξη» ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ μόνο το Νοέμβριο.

«Μπάζουν νερά» οι φοροέλεγχοι

Στα χαρτιά μένουν οι στόχοι της Φορολογικής Διοίκησης αναφορικά με την είσπραξη εσόδων από βεβαιωμένους φόρους και πρόστιμα κατόπιν ελέγχων, την ώρα που το κοντέρ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ξεπερνά κάθε σενάριο εξέλιξης των απλήρωτων φόρων.

Το κοκτέιλ για τον προϋπολογισμό είναι εφιαλτικό. Η τρύπα στα έσοδα που προσέγγισε τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου είναι δεδομένο πλέον ότι θα διευρυνθεί καταλυτικά στην ολοκλήρωση του έτους , με την πολιτική αστάθεια να βάζει το δικό της λιθαράκι.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι ενδεικτικά.

Στο μέτωπο των ελέγχων, στις μεγάλες επιχειρήσεις στο εντεκάμηνο ολοκληρώθηκαν 351 έλεγχοι. Βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα κοντά στα 1,7 δισ. ευρώ αλλά εισπράχθηκε μόλις το 11,95% αυτών, σχεδόν ένα ευρώ στα δέκα, ή 199,7 εκατ. ευρώ.

Λίγο υψηλότερες αλλά επίσης χαμηλές είναι οι επιδόσεις και στις εισπράξεις μετά από ελέγχους των περιβόητων εμβασμάτων εξωτερικού, σε οφ σορ και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Η εισπραξιμότητα φτάνει το 25% αλλά οι βεβαιωμένοι φόροι και τα πρόστιμα ίσα που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους.

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις υπαγορεύουν είσπραξη ποσοστού 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων για τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου (25% στο τέλος Νοεμβρίου) και 65% στο μέτωπο των ελέγχων μεγάλων επιχειρήσεων ( μόλις 11,95% στο τέλος Νοεμβρίου).

Δύσκολα άλλωστε φαίνεται πως θα επιτευχθεί και ο ποσοτικός στόχος των ελέγχων που θα πρέπει να ολοκληρωθούν στη διάρκεια του έτους. 576 ολοκληρωμένοι έλεγχοι σε εμβάσματα και off shore έως το τέλος Νοεμβρίου όταν απαιτούνται 720 στο σύνολο του έτους και 351 στις μεγάλες επιχειρήσεις όταν ο στόχος αφορά ολοκληρωμένους ελέγχους σε 500 επιχειρήσεις.

Δεδομένων των καθυστερήσεων και υπό τον κίνδυνο παραγραφής σοβαρών φορολογικών υποθέσεων , με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή παρατείνεται η προθεσμία ελέγχου υποθέσεων που παραγράφονταν κανονικά στο τέλος του έτους, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση της ρύθμισης των εκατό δόσεων έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εκτίναξη των απλήρωτων φόρων κατά 1,6 δισ. ευρώ , μέσα σε ένα μήνα, μόνο το Νοέμβριο.

Από τις αρχές του έτους η μηνιαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ήταν της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, τον Νοέμβριο οι απλήρωτοι φόροι έφτασαν το 1,6 δισ. ευρώ και κάπως έτσι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη από 10,906 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου άγγιξαν στο τέλος Νοεμβρίου τα 12,5 δισ. ευρώ (από 8,26 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).

Σωρευτικά, αν ληφθούν υπόψη και τα ληξιπρόθεσμα χρέη έως το τέλος του 2013 , ο λογαριασμός αγγίζει τα 73 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v