Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεταιριστικές Τράπεζες: Τρία νέα εργαλεία διάσωσης

Η κυβέρνηση παρέχει τη δυνατότητα συγχώνευσης συνεταιριστικών τραπεζών, είτε με απορρόφηση είτε με σύσταση νέου συνεταιρισμού. Παράλληλα οι τράπεζες θα μπορούν να εισάγουν σε οργανωμένη αγορά τα ομόλογα που εκδίδουν.

Συνεταιριστικές Τράπεζες: Τρία νέα εργαλεία διάσωσης

Νέα εργαλεία που θα βοηθήσουν τις συνεταιριστικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση καθώς στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες, προβλέπεται η δυνατότητα μεταξύ τους συγχώνευσης, όπως και η εισαγωγή και διαπραγμάτευση ομολόγων και προαιρετικών μερίδων σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά.

Ειδικότερα η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα συγχώνευσης συνεταιριστικών τραπεζών, είτε με απορρόφηση είτε με σύσταση νέου συνεταιρισμού.

Επιπρόσθετα παρέχει τη δυνατότητα εισαγωγής σε οργανωμένη αγορά των ομολόγων και των προαιρετικών μερίδων που εκδίδουν οι συνεταιριστικές τράπεζες. Τα ανωτέρω ομόλογα και προαιρετικές μερίδες αποτελούν κινητές αξίες και τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή στο σύστημα άυλων τίτλων (Σ.Α.Τ.).

Η απόκτηση των ομολόγων και προαιρετικών μερίδων δεν προσδίδει στους κατόχους τους την ιδιότητα του μέλους του συνεταιρισμού.

Το καταστατικό μπορεί να προβλέπει σύγκληση Ειδικής Συνέλευσης για τους κατόχους των εισηγμένων ομολόγων και προαιρετικών μερίδων, η οποία μπορεί να εκφέρει γνώμη πριν από κάθε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που αφορά στα δικαιώματα και συμφέροντα αυτών των κατόχων και να γνωστοποιεί τη γνώμη αυτή στη Γενική Συνέλευση, μέσω των εντεταλμένων προς τούτο προσώπων η οποία και καταχωρείται στα πρακτικά.

Μπορεί επίσης να προβλέπει το δικαίωμα να παρίστανται στη Γενική Συνέλευση χωρίς δικαίωμα ψήφου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v