«Δίχτυ» ασφαλείας για καταθέσεις

Σύμφωνα με την κυβερνητική τροπολογία το ΤΧΣ θα μπορεί να χορηγεί δάνεια στο ΤΕΚΕ με αποκλειστικό σκοπό την εξυγίανση τραπεζών με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και ύστερα από σχετική εισήγηση της ΤτΕ.

«Δίχτυ» ασφαλείας για καταθέσεις

Ασφαλείς θα παραμείνουν οι καταθέσεις καθώς, έστω και στο παρά πέντε, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία, βάσει της οποίας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να δίνει χρήματα για να καλύπτει το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που οδηγούνται σε διάσπαση και εκκαθάριση, υποκαθιστώντας το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καταθέσεων (ΤΕΚΕ).

Ειδικότερα η τροπολογία – μαμούθ που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το ΤΧΣ θα μπορεί να χορηγεί δάνεια στο ΤΕΚΕ με αποκλειστικό σκοπό την εξυγίανση τραπεζών με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ύστερα από σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το δάνειο θα χορηγείται σε περίπτωση που τα διαθέσιμα του Σκέλους Εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) δεν επαρκούν για την κάλυψη χρηματοδοτικού κενού τράπεζας σε εξυγίανση.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΚΕ είχε χρηματοδοτήσει τη διάσωση των καταθέσεων σε TBank και Proton Bank με αποτέλεσμα να τελειώσουν τα αποθέματά του και να χρειασθεί εν συνεχεία να υποκατασταθεί με νομοθετική ρύθμιση από το ΤΧΣ.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr η ισχύς της ρύθμισης με την οποία το ΤΧΣ υποκαθιστά το ΤΕΚΕ λήγει στο τέλος του μήνα και πρέπει να παραταθεί για να υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια στην περίπτωση που αποφασισθεί ανάκληση αδείας τράπεζας που εποπτεύεται από την ΤτΕ.

Επίσης με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και κατόπιν προτάσεων του ΤΧΣ και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), καθορίζονται οι όροι χορήγησης και αποπληρωμής του δανείου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Για την αποπληρωμή του δανείου ευθύνονται ως εγγυητές τα συμμετέχοντα στο Σκέλος Εξυγίανσης πιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με την αναλογία συμμετοχής τους στην τακτική εισφορά του προηγούμενου έτους.

Οι ανωτέρω διαδικασίες εφαρμόζονται τηρουμένων των κανόνων της EE για τις κρατικές ενισχύσεις.

Στην περίπτωση αυτή το Τ.Χ.Σ. καταβάλλει το ποσό που θα κατέβαλε το ΤΕΚΕ, αποκτά αξίωση κατά των πιστωτικών ιδρυμάτων και το προνόμιο του ΤΕΚΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v