Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα «κάγκελα» η βιομηχανία για τις δημοπρασίες ηλεκτρικού

Έντονη ανησυχία προκαλεί στη βιομηχανία η προοπτική τροποποιήσεων στο σχέδιο για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες δείχνει ότι συζητά το ΥΠΕΚΑ, μετά από πιέσεις της τρόικας. Τι αλλάζει αν γίνουν δεκτές οι θέσεις των δανειστών.

Στα «κάγκελα» η βιομηχανία για τις δημοπρασίες ηλεκτρικού

Οι αλλαγές που προτείνει η τρόικα στο μοντέλο των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας ανεβάζουν τις τιμές και ενέχουν τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο παραγωγικές μονάδες, υπογραμμίζουν στελέχη της βιομηχανίας.  

Η ανησυχία αφορά το ότι τυχόν αλλαγές στο μοντέλο που επεξεργάστηκε η ΡΑΕ, για τη διαμόρφωση του οποίου έγινε εκτεταμένη διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, θα καταλήξει σε αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων τονίζει στο Euro2day.gr ότι κάθε προσπάθεια προσαρμογής του μοντέλου δημοπρασιών στις απαιτήσεις της τρόικας θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν παραγωγικές μονάδες, αφού δεν θα μπορούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό, επιβαρυνόμενες με μεγαλύτερες τιμές ενέργειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ΥΠΕΚΑ, ως αρμόδιο υπουργείο, θα έπρεπε ήδη να έχει στείλει την πρόταση της ΡΑΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης». Το ζητούμενο σήμερα, λέει ο κ. Κοντολέων, «είναι οι θέσεις εργασίας και όχι να γίνουμε αρεστοί στην τρόικα».

Σημειώνεται ότι το άνοιγμα της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω των δημοπρασιών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, είναι στην ατζέντα των θεμάτων που θα εξετάσει το κλιμάκιο της τρόικας στην επικείμενη συνάντησή του με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες μιλούν για προσπάθεια προσαρμογής του σχεδίου της ΡΑΕ σε όσα επισημαίνει και στις αντιρρήσεις της τρόικας. Αυτές αφορούν τη χρήση επιμέρους συντελεστών για τη διαμόρφωση της τιμής στις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα απορροφηθούν από τη βιομηχανία, την οικιακή και επαγγελματική χρήση κ.λπ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης της ΡΑΕ, η χρήση των συντελεστών (λίγο κάτω της μονάδας ή λίγο πάνω από τη μονάδα) λειτουργεί διορθωτικά στη διαμόρφωση τιμών ανάλογα με το καταναλωτικό προφίλ της κάθε κατηγορίας. Οπότε είναι φυσικό, οι ποσότητες που ο προμηθευτής αγοράζει μέσω των δημοπρασιών και τις προορίζει για τη βιομηχανία να επιτυγχάνουν χαμηλότερες τιμές έναντι των ποσοτήτων για άλλες κατηγορίες καταναλωτών, γεγονός εξάλλου που ισχύει σε όλα τα διμερή συμβόλαια μεταξύ προμηθευτών και των πελατών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v