Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορκίδης: Οι πρόωρες εκλογές μπορεί να ζημιώσουν την επιχειρηματικότητα

Για σταθεροποίηση της ελληνικής αγοράς το 2014 κάνει λόγο ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ, ζητώντας από τους βουλευτές να αποτρέψουν τις πρόωρες εκλογές. Για πολιτική αβεβαιότητα σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου έκανε λόγο ο Γ. Βρούτσης. Σαρώνει η μερική απασχόληση στο εμπόριο.

Κορκίδης: Οι πρόωρες εκλογές μπορεί να ζημιώσουν την επιχειρηματικότητα

"Ας πράξουν οι βουλευτές ότι είναι καλύτερο για τη χώρα τους . Η περιπέτεια που μπορεί να προκύψει με πρόωρες εκλογές μπορεί να ζημιώσει ακόμα περισσότερο την επιχειρηματικότητα".

Αυτό δήλωσε νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Βασίλης Κορκίδης κατά τη διάρκεια παρουσίασης της «Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2014». Για να συμπληρώσει: «η ελληνική αγορά και η πραγματική οικονομία για πρώτη χρονιά το 2014 σταθεροποιείται».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης ανέφερε: "Το βάρος θα πέσει και στους πολίτες αν δεν υπάρξει εκλογή Προέδρου. Θα βρεθούν (οι πολίτες) αντιμέτωποι με τις επιλογές τους σε ένα περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας."

Σημειώνεται ότι η έρευνα της ΕΣΕΕ δείχνει ότι για πρώτη χρονιά το 2014 οι εμπορικές επιχειρήσεις εμφανίζουν κέρδη προ φόρων 1δισ. ευρώ, όμως απο την κρίση (2008-2014) έκλεισαν 100.000 ΜμΕ αλλά και μεγάλες, ενώ χάθηκαν 220.000 θέσεις εργασίας.

Η δημόσια παρουσίαση της Έκθεσης θα γίνει σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση που θα παραστεί ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Η μερική απασχόληση σαρώνει στο εμπόριο

Όλο και πιο ευέλικτες γίνονται οι εργασιακές σχέσεις στο εμπόριο. Ενδεικτικό της τάσης που έχει διαμορφωθεί είναι ότι το ποσοστό της μερικής απασχόλησης στις εμπορικές επιχειρήσεις έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2008.

Συγκεκριμένα από μόλις 4,5% που ήταν το 2008 πλέον το ποσοστό αυτό έχει ανέβει στο 8,4%. Δηλαδή 52.000 εργαζόμενοι απασχολούνται μέσω μορφών μερικής απασχόλησης με το 70% αυτών να είναι νέοι και γυναίκες.

Αντίστοιχο είναι το ποσοστό, δηλαδή 7 στους 10, οι οποίοι θέλουν να εργαστούν με πλήρες ωράριο. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση «σχεδόν 7 στους 10 από όσους εργάζονται με μερική απασχόληση προτιμούν εργασία πλήρους ωραρίου, αλλά δεν μπορούν να βρουν».

«Προφανώς η κατάσταση μερικής απασχόλησης είναι δηλωτική των εργασιακών σχέσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από τη μορφή αυτής της σύμβασης εργασίας, παρά από τον πραγματικό χρόνο εργασίας», επισημαίνει η ΕΣΕΕ, υπονοώντας ξεκάθαρά πως οι επιχειρήσεις δηλώνουν τους εργαζόμενους ως μερικής απασχόλησης αλλά τους απασχολούν πολύ περισσότερες ώρες.

Αντίστοιχα ανοδικά κινείται η προσωρινή εργασία. Το 65% των μισθωτών με προσωρινή απασχόληση, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της ΕΣΕΕ, αναγκάστηκε από τους εργοδότες να εργάζεται λίγες ώρες επειδή δεν μπόρεσε να βρει σταθερή εργασία, ενώ είναι ενδεικτικό πως μόνο το 2% των εργαζόμενων επέλεξαν οι ίδιοι αυτή τη μορφή εργασίας.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι από το 2008 έχουν χαθεί από το εμπόριο περίπου 75.000 θέσεις εργασίας με τον συνολικό αριθμό να έχει υποχωρήσει εφέτος σε 364.473 εργαζόμενους, περίπου στα επίπεδα του 2002-2003.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v