Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σοφή» η κίνηση Σαμαρά λέει ο Κώστας Σημίτης

Μιλώντας στο CNBC, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη κρίση. Έκρινε θετικά τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και ζήτησε μεγαλύτερη επιείκεια από την τρόικα για να πετύχει το στοίχημα. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη σταθερότητα».

«Σοφή» η κίνηση Σαμαρά λέει ο Κώστας Σημίτης

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη σταθερότητα. Πρέπει να προχωρήσουμε σε εκλογές» δήλωσε ο Κώστας Σημίτης μιλώντας στο CNBC, εκφράζοντας μάλιστα την εκτίμηση ότι η τρόικα θα μπορούσε να φανεί πιο διαλλακτική μετεκλογικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε σοφή την κίνηση Σαμαρά να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου. «Ήταν σοφή κίνηση γιατί υπήρχε διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές για τον τερματισμό του μνημονίου. Οι Ευρωπαίοι, και εκτιμώ δικαίως, δεν ήθελαν να υπογράψουν μία τελική συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει πολιτικά στην Ελλάδα. Έτσι, επειδή ήξεραν ότι θα γίνουν εκλογές -λόγω της προεδρίας- νόμιζαν, επαναλαμβάνω δικαίως, ότι θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα χρόνο δύο μηνών για να  βάλει σε τάξη την πολιτική της κατάσταση».

«Τώρα η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο, να προχωρήσει σε εκλογές, να έχει μία νέα κυβέρνηση και η νέα κυβέρνηση θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρέους» δήλωσε ο κ. Σημίτης και συμπλήρωσε: «Εάν δεν γίνουν αυτά, τότε θα υπάρξει μία κατάσταση όπου κανείς δεν θα γνώριζε τι θα γίνει και κρίση - και η κρίση δεν είναι καλό πράγμα».

Ερωτηθείς για το μέλλον των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο κ. Σημίτης σχολίασε: «Εάν η παρούσα κυβέρνηση αποκτήσει ξανά πλειοψηφία και θελήσει να  συνεχίσει την υφιστάμενη πολιτική με την Ευρωπαϊκή Ένωση, νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ θετικό σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να τελειώσει αυτή η συζήτηση. Εάν, όμως, εκλεγεί ένα κόμμα που δεν δέχεται τις υφιστάμενες συνθήκες και θέλει να αλλάξει πολλά σημεία των δανειακών συμβάσεων τότε θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη αστάθεια». Εκτίμησε μάλιστα πως για να πετύχει το στοίχημα του κ. Σαμαρά η τρόικα θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη επιείκεια στην Ελλάδα. «Μετά τις εκλογές, νομίζω πως η τρόικα και η Γερμανία θα είναι πιο έτοιμες να βρουν νέους τρόπους που δεν θα είναι τόσο αυστηροί για την Ελλάδα» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v