Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επεσαν οι τιμές και «φούσκωσαν» οι φόροι στο φυσικό αέριο

Κινητικότητα για τη μείωση του ειδικού φόρου στο αέριο, χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις. Καθοδική η τάση της τιμής του καυσίμου. Αιτήματα της βιομηχανίας για μείωση του ειδικού φόρου. Απάντηση από το υπ. Οικονομικών αναμένει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Επεσαν οι τιμές και «φούσκωσαν» οι φόροι στο φυσικό αέριο

Σε ποσοστό 20% της τιμής του φυσικού αερίου και μάλιστα για τις ποσότητες που παραλαμβάνει η βιομηχανία, ανέρχεται πλέον ο ειδικός φόρος, ποσοστό όχι απλώς υπερβολικό, αλλά παράλογο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Η προοπτική περαιτέρω μείωσης των τιμών φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα καθιστά πλέον απαραίτητη την αναθεώρηση του καθεστώτος φορολόγησης του φυσικού αερίου, καθώς είναι βέβαιο ότι η υπερφορολόγηση ενός συντελεστή που διαμορφώνει το κόστος της εγχώριας μεταποίησης, όπως είναι το φυσικό αέριο, θα συνεχίσει να αποτελεί επιπλέον ανασχετικό παράγοντα για την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης. Ιδίως όταν οι ανταγωνιστές των ελληνικών επιχειρήσεων στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες απολαμβάνουν σταθερά χαμηλότερες τιμές αερίου, ενώ και η φορολόγηση του καυσίμου είναι ασύγκριτα χαμηλότερη.

Συγκεκριμένα, εχθές η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε την ενδεικτική τιμή εκκίνησης για την πρώτη τρίμηνη δημοπρασία του 2015, η οποία με δεδομένη την επικρατούσα τάση είναι πολύ χαμηλότερη από αυτήν που ισχύει το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Στο πλαίσιο της δημοπρασίας αυτής, θα διατεθούν 487.649,714 μεγαβατώρες φυσικού αερίου σε 50.000 μερίδια, των 9,753 μεγαβατωρών το κάθε ένα. Ως τιμή εκκίνησης για κάθε μερίδιο ορίστηκε το ποσό των 324,67 δολαρίων ΗΠΑ, οπότε η τιμή ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται σε 33,28 δολάρια ή 27,06 ευρώ, η οποία είναι μειωμένη κατά περίπου 13% (σε δολάρια) έναντι αυτής της προηγούμενης τριμηνιαίας δημοπρασίας του Σεπτεμβρίου (38,22 δολάρια η μεγαβατώρα). Έτσι, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που ανέρχεται σε 5,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντιστοιχεί πλέον σε 19,95% επί της τιμής που η ΔΕΠΑ ορίζει ως ενδεικτική τιμή εκκίνησης.

Όπως είναι γνωστό η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί αίτημα της βιομηχανίας, το οποίο υιοθετεί και το υπουργείο Ανάπτυξης, ως μέτρο για την αναζωογόνηση της ελληνικής βιομηχανίας. Στο πλαίσιο αυτό και μετά την επιστολή που απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αναμένεται απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, για το θέμα αυτό υπάρχει σχετική κινητικότητα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τα σενάρια μείωσης του ειδικού φόρου. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, λόγω και της τρέχουσας συγκυρίας με την τρόικα και της συζήτησης στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v