Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές οφειλές: Ρυθμίστηκαν πάνω από 600 εκατ.

Ελπίδες ότι θα αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ οι ρυθμισμένες οφειλές προς τα ταμεία γεννά η μεγάλη συμμετοχή στη νέα ρύθμιση. Ήδη ξεπέρασαν τις 30.000 οι αιτήσεις. Τι φοβάται το ΔΝΤ και γιατί κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.

Ασφαλιστικές οφειλές: Ρυθμίστηκαν πάνω από 600 εκατ.

Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και στον ΟΑΕΕ, για τη ρύθμιση οφειλών με βάση τις νέες διατάξεις με τις έως και 100 δόσεις. Μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου είχαν καταβληθεί και είχαν εγκριθεί 30.354 αιτήσεις για τη ρύθμιση 602,8 εκατ. ευρώ και ήδη, εισπράχθηκαν από τα Ταμεία 27,7 εκατ. ευρώ.

Βάσει των στοιχείων, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον το δείχνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς σχεδόν ο ένας στους δύο που έσπευσε να μπει στη ρύθμιση είχε οφειλές στον ΟΑΕΕ. Βέβαια, τα μεγαλύτερα ποσά έχουν ρυθμιστεί από οφειλέτες του ΙΚΑ, αφού αυτοί χρωστούν περισσότερα. Μάλιστα, στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων αισιοδοξούν ότι μέχρι το τέλος του 2014, θα έχουν ρυθμιστεί οφειλές άνω του 1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά τα στοιχεία δείχνουν πως στο ΙΚΑ έχουν εγκριθεί 12.510 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών 400,9 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου φτάνουν τα 17,4 εκατ. ευρώ.

Στον ΟΑΕΕ έχουν εγκριθεί 15.063 αιτήσεις για ποσό οφειλής 178 εκατ. ευρώ και έχουν ήδη εισπραχθεί 8,6 εκατ. ευρώ. Αυτό αποδεικνύει ότι η νέα ρύθμιση είναι ευνοϊκότερη για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ, έχουν δηλαδή δημιουργηθεί από την κρίση και μετά και εξαιτίας αυτής.

Στον ΟΓΑ οι αποφάσεις είναι 1.485, έχουν ρυθμιστεί οφειλές 12,3 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις ανέρχονται σε 211.923 ευρώ.

Στο ΕΤΑΑ έχουν υπάρξει μόλις 1.296 αιτήσεις για συνολικές οφειλές 11,4 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό του ότι οι αυτοαπασχολούμενοι, κυρίως μηχανικοί, δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Μάλιστα, οι μηχανικοί έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αντιδρώντας για την αναδρομική αύξηση των εισφορών, βάσει των οποίων υπολογίζονται και οι οφειλές.

Οι περισσότερες «εισπράξεις» πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Αναλυτικά, την 1η Δεκεμβρίου κατατέθηκαν 2.245 αιτήσεις, για χρέη της τάξης των 28.249.977,39 ευρώ, και εισπράχθηκαν μέσω ΚΕΑΟ ή Ταμείων 4 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να κινηθούν με γρηγορότερους ρυθμούς οι διαδικασίες τηλεφωνικής ενημέρωσης των οφειλετών από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα, το ΙΚΑ, ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος (φωτ.) απέστειλε επιστολή προς τους εργαζόμενους. Μεταξύ άλλων, τους ζητεί να προχωρούν σε τηλεφωνική όχληση – ενημέρωση των οφειλετών.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει στο τέλος κάθε μήνα να υποβάλλουν στη διοίκηση σε ειδικό δελτίο, «στοιχεία τηλεφωνικού έργου ειδοποίησης οφειλετών» Οι ενημερώσεις αυτές θα μπορούν να πραγματοποιούνται ακόμα και «με την αξιοποίηση του υπερωριακού χρόνου απασχόλησης κατά το προσεχές πεντάμηνο», τονίζεται ρητά στην ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι στόχος για το 2014 είναι η είσπραξη μέσω ΚΕΑΟ 350 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρέθηκε στην Αθήνα το προηγούμενο διάστημα, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει ταχύτατη ένταξη στις ρυθμίσεις, συνοδευόμενη από εφάπαξ εξοφλήσεις.

Μάλιστα, το κλιμάκιο του ΔΝΤ ασκεί κριτική στην τρέχουσα, νέα ρύθμιση των έως και 100 δόσεων, υποστηρίζει ότι η πρόβλεψη για συνεχή συμμόρφωση των οφειλετών αναφορικά τόσο με τις δόσεις, όσο και με τις τρέχουσες εισφορές, για έως και 8 χρόνια, είναι προβληματική, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εισπράξεις του ΟΑΕΕ και κυρίως του ΕΤΑΑ, ενώ επισημαίνει πως δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια για εφαρμογή του συμψηφισμού των γεωργικών επιδοτήσεων με οφειλές από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, παρά τη θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v