Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΧΣ: Ανοίγει ο δρόμος για μείωση χρέους ύψους 9 δισ.

Στα 2,5 δισ. ευρώ η «κάβα» που θα μείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 2015 για να καλυφθούν τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες που μένουν υπό την εποπτεία της ΤτΕ. Ποια είναι τα επόμενα βήματα.

ΤΧΣ: Ανοίγει ο δρόμος για μείωση χρέους ύψους 9 δισ.

Τη διατήρηση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κεφαλαιακού αποθέματος ύψους 2,5 δισ. ευρώ θα αιτηθεί η ελληνική πλευρά στο EFSF επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που κατέγραψε σε ανύποπτο χρόνο η στήλη Χαμαιλέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος ως αρμόδια για την εποπτεία των μη συστημικών τραπεζών αποφάσισε ότι για την κάλυψη τυχόν κεφαλαιακών αναγκών για τις συνεταιριστικές τράπεζες αλλά και τις εναπομείνασες υπό τον έλεγχό της εμπορικές θα πρέπει να διατηρηθεί για το 2015 κεφαλαιακό απόθεμα στο ΤΧΣ ύψους 2 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογισθούν και τα ταμειακά διαθέσιμα το ύψος του αποθέματος ξεπερνά τα 2,5 δις ευρώ.

Εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανατροπή η ελληνική πλευρά θα αιτηθεί στον EFSF να επιστραφούν ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 9 δισ., μειώνοντας ισόποσα το χρέος της χώρας.

Στις 30 Ιουνίου το Ταμείο διατηρούσε ομόλογα EFSF ονομαστικής αξίας 10,9 δισ. ευρώ και εύλογης τότε αξίας 11,1 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα διατηρούσε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 630 εκατ. ευρώ που προήλθαν από τις εξασκήσεις warrants και τις ανακτήσεις κεφαλαίων που δόθηκαν στις 12 υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η σύμβαση δανεισμού των ομολόγων έκδοσης EFSF που κατέχει το ΤΧΣ ανανεώνεται ετησίως βάσει αιτήματος που υποβάλει η ελληνική πλευρά και κάνει ή όχι αποδεκτό ο EFSF.

Για το 2015 με δεδομένη την επιτυχή για τις συστημικές τράπεζες δοκιμασία στο πανευρωπαϊκό τεστ αντοχής εκτιμάται ότι η ΕΚΤ υπό την εποπτεία της οποίας περιήλθαν Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank δεν θα ζητήσει τη διατήρηση κεφαλαιακού αποθέματος για ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες.

Επομένως, το μοναδικό αίτημα που θα κατατεθεί θα σχετίζεται με την εκτίμηση της ΤτΕ για τις κεφαλαιακές ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανανεωθεί και η απόφαση με την οποία το ΤΧΣ υποκαθιστά το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) στην υποχρέωσή του να καλύπτει το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών για τις οποίες η ΤτΕ αποφασίζει τη διάσπαση και πώληση του υγιούς χαρτοφυλακίου και την υπαγωγή του νομικού προσώπου σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v