Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρίνος: Tο Μάρτιο η πρώτη από τις 15 γεωτρήσεις

Στην τελική φάση οι προετοιμασίες στον Πρίνο για την πρώτη γεώτρηση με το ιδιόκτητο γεωτρύπανο. Χωρίς νέα παραγωγή πετρελαίου, χαρακτηρίζεται «προβληματική» η συνέχιση της εκμετάλλευσης με τα σημερινά επίπεδα τιμών.

Πρίνος: Tο Μάρτιο η πρώτη από τις 15 γεωτρήσεις

Τον Μάρτιο του 2015 θα γίνει η πρώτη γεώτρηση στο κοίτασμα του Πρίνου που θα αποτελέσει την έναρξη του επενδυτικού προγράμματος της Energean, προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ, στα κοιτάσματα του κόλπου της Καβάλας, με στόχο την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής αργού σε 5.000 βαρέλια, από περίπου 2.000 βαρέλια σήμερα.

Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας Μαθιό Ρήγα, οι πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις με την κατακρήμνιση των τιμών πετρελαίου, υποχρεώνουν την εταιρεία να αναδιατάξει το ερευνητικό της πρόγραμμα, προκειμένου να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη συντομότερα από ότι σχεδιαζόταν αρχικά.

Συγκεκριμένα, το επενδυτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το κοίτασμα του Πρίνου, το οποίο ήδη βρίσκεται σε συνεχή εκμετάλλευση από το 1981 με την πραγματοποίηση επτά γεωτρήσεων, από το ιδιόκτητο γεωτρύπανο της εταιρείας Energean Force. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας, το γεωτρύπανο θα βρίσκεται στην Καβάλα τον Ιανουάριο και μέχρι το Μάρτιο θα γίνουν οι τελικές προετοιμασίες για την έναρξη των εργασιών.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Ε», για την εκμετάλλευση του οποίου θα κατασκευαστεί και θα εγκατασταθεί νέα πλατφόρμα άντλησης. Σημειώνεται ότι το κοίτασμα αυτό, το οποίο είναι πλήρως ερευνημένο, περιέχει βεβαιωμένα αποθέματα της τάξεως των 15 εκατομμυρίων βαρελιών που θα επιτρέψουν την παράταση της εκμετάλλευσης πετρελαίου στην περιοχή για αρκετά ακόμη χρόνια. Η επένδυση θα ολοκληρωθεί με γεώτρηση στο μικρότερο κοίτασμα «Βόρειος Πρίνος». Συνολικά έχει προγραμματιστεί να γίνουν 15 νέες γεωτρήσεις.

Μιλώντας στο Reuters ο Μαθιός Ρήγας, τόνισε ότι με την τιμή του αργού στα 70 δολάρια, η εκμετάλλευση του Πρίνου είναι στα όρια της βιωσιμότητας. Ωστόσο όπως είπε, η μακρόχρονη παραμονή των τιμών σε αυτά τα επίπεδα και με το σημερινό ύψος παραγωγής, η διατήρηση της εκμετάλλευσης και των 300 θέσεων εργασίας δεν είναι εφικτή.

Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητες οι νέες γεωτρήσεις προκειμένου να αυξηθεί η ημερήσια παραγωγή. Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Energean έχει ως στόχο την άντληση αποθεμάτων 30 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου που έχουν βεβαιωθεί από τον διεθνή ανεξάρτητο οίκο ERC Equipose για τον κόλπο της Καβάλας (Πρίνος, «Ε», Βόρειος Πρίνος).

Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει ολοκληρώσει επενδύσεις άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων και μάλιστα στη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία της Ελλάδας. Με αυτές επιτεύχθηκε η διάσωση και η αναβίωση της παραγωγής στον Πρίνο. «Ο Πρίνος θα αντέξει, με την προϋπόθεση να μην προστίθενται και εσωτερικά εμπόδια και να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα οι νέες γεωτρήσεις» καταλήγει ο ίδιος.

Τέλος να σημειωθεί ότι μέτοχος με 45% στην Energean είναι το αμερικανικό fund Third Point, ενώ η εταιρεία ως επικεφαλής κοινοπραξιών θα πραγματοποιήσει τις έρευνες για πετρέλαιο στο Κατάκολο και τα Ιωάννινα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v