Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξένα funds «ψαρεύουν» στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες

Αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον τους για τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες οι ξένοι επενδυτές. Σε συζητήσεις με τις τράπεζες τρία funds. Πού αναμένεται να κριθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις. Οι προοπτικές του κλάδου.

Ξένα funds «ψαρεύουν» στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες

Oaktree, York Capital και Rhone Capital, είναι ορισμένα από τα ξένα funds που έχουν εκδηλώσει το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ενδιαφέρον για τις εταιρείες του κλάδου της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ξένα funds έχουν "σκανάρει" τις εταιρείες του κλάδου. Κατά το παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί ουκ ολίγες επαφές μεταξύ των επιχειρηματιών του κλάδου, με ξένα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία είχαν ενδιαφερθεί να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Ωστόσο οι περισσότερες συζητήσεις είχαν οδηγηθεί σε ναυάγιο εν τη γενέσει τους ενώ κάποιες άλλες ναυάγησαν στην πορεία.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, γιατί πολύ απλά το σήμερα δεν μοιάζει σε τίποτα με ότι συνέβη π.χ. πριν από πέντε χρόνια. Πλέον τον πρώτο λόγο για το τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο έχουν οι τράπεζες, τις οποίες και έχουν προσεγγίσει, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο Euro2day.gr, στελέχη των Oaktree, York Capital και Rhone Capital.

Το που θα καταλήξουν αυτές οι επαφές παραμένει άγνωστο. Ωστόσο γίνεται εμφανές ότι το ενδιαφέρον των συγκεκριμένων funds, που διαχειρίζονται αρκετά δισ. ευρώ, για τις επιχειρήσεις του κλάδου επιβεβαιώνει ότι η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια παρά τα όποια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, έχει προοπτικές.

Kατά τη McKinsey ο κλάδος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας έχει χαρακτηριστεί αναδυόμενος αστέρας που μπορεί να φέρει αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας κατά 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ με ταυτόχρονη μείωση του ελλείμματος και δημιουργίας 20.000 νέων θέσεων εργασίας (δηλαδή διπλάσιες από τις σημερινές).

Πάντως πέρα από τις προοπτικές, το σημείο «κλειδί» για το εάν θα ευοδωθούν αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις, είναι το σχέδιο της αναδιάρθρωσης για την επόμενη ημέρα, ενδεχόμενο «κούρεμα» δανείων, επιμήκυνση του υπόλοιπου κ.α.

Επίσης, ένα άλλο σημείο «κλειδί» είναι για πόσες και ποιες εταιρείες του κλάδου ενδιαφέρονται τα συγκεκριμένα funds και αν θα καταφέρουν αυτό που δεν πέτυχαν οι επικεφαλής του κλάδου όλα αυτά τα χρόνια, να δημιουργήσουν εθνικούς πρωταθλητές κατά τα Νορβηγικά πρότυπα της ιχθυοκαλλιέργειας σολομού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v