Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινεζική επιχειρηματική απόστολή στο υπουργείο Εξωτερικών

Δωδεκαμελής επιχειρηματική αποστολή από την κινεζική περιφέρεια Zhejiang συναντήθηκε με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο τη διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας.

Κινεζική επιχειρηματική απόστολή στο υπουργείο Εξωτερικών
Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Παναγιώτης Μίχαλος, υποδέχτηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών 12μελή επιχειρηματική αποστολή από την κινεζική περιφέρεια Zhejiang, με επικεφαλής τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Εμπορίου Zhejiang (ZFIC), Li Jianfei.

Στην αποστολή συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι των βιομηχανικών Συνδέσμων των κοινοτήτων Zhousan και Lishui, του Επιμελητηρίου Huzhou και υψηλόβαθμα στελέχη κινεζικών ομίλων. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχε στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, ο Γ. Ξηρογιάννης, επικεφαλής του Γραφείου Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών).

Ο κ. Μίχαλος αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με την Αντικυβερνήτη της ίδιας περιφέρειας, Liang Liming (Σεπτέμβριος 2014), σε συνέχεια της οποίας έλαβε χώρα και η εν λόγω αποστολή, επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές έχουν δρομολογήσει, έμπρακτα, την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών (Ιούνιος 2014) σχετικά με τη διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας και την αξιοποίηση των εκατέρωθεν ευκαιριών επιχειρηματικής συνεργασίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι, κατόπιν πρόσκλησης από την κινεζική πλευρά, πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την Κίνα με επιχειρηματική αποστολή εξειδικευμένη στο ναυπηγοκατασκευαστικό κλάδο.

Σημαντικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο κ. Μίχαλος, όπως η ναυτιλία, ο ναυτιλιακός εξοπλισμός, το εμπόριο τροφίμων, οι κατασκευές, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες logistics, παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική και ευκαιρίες που ήδη αξιοποιούνται από ξένους επενδυτές (COSCO, HP κ.ά.), καθιστώντας την Ελλάδα ένα από τα σημαντικότερα διαμετακομιστικά κέντρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Ο κ. Ξηρογιάννης, από πλευράς του, αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας στις υπηρεσίες logistics (εφοδιαστική αλυσίδα) και την κατασκευή έργων στην Κίνα και στις γειτονικές ασιατικές χώρες.

Όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι υφιστάμενες τουριστικές ροές υπολείπονται των πραγματικών δυνατοτήτων. Ο κ. Μίχαλος ανέφερε ενδεικτικά ότι οι αφίξεις τουριστών από την Κίνα ανήλθαν το 2013 σε περίπου 30.000 άτομα, από συνολικά 200 εκατ. Κινέζους τουρίστες που ταξιδεύουν κάθε χρόνο.

Από την πλευρά του ο κ. Jianfei αναφέρθηκε στη θετική πορεία της οικονομίας της περιφέρειας Zhejiang, της οποίας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται στα 11.000$, επισημαίνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της συγκεκριμένης περιοχής για την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v