Τα «ναι», τα «όχι» και τα «ίσως» των βουλευτών

Στη σκιά της σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η εσωτερική «μάχη» για την εκλογή ΠτΔ. Οι πρωταγωνιστές στις διεργασίες για την εξασφάλιση των 180. Οι δύσκολοι, οι πιθανοί και οι... σφίγγες. Τα σενάρια για ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ.

Τα «ναι», τα «όχι» και τα «ίσως» των βουλευτών

Την ώρα που η επιστροφή της τρόικας βρίσκεται ακόμα στον "αέρα" και όλα τα σενάρια πάνω στο τραπέζι, σε εξέλιξη βρίσκεται και η κρίσιμη μάχη στο εσωτερικό μέτωπο, της προεδρικής εκλογής. Η επίτευξη ή όχι της εκλογής του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια από την παρούσα Βουλή είναι προφανές ότι θα καθορίσει τις περαιτέρω εξελίξεις, αλλά και την ίδια την διαπραγμάτευση.

Η αρχή στο νέο γύρο της αντιπαράθεσης κορυφής, ξεκίνησε όταν ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα από τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ τη Δευτέρα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "διεκδικεί την αποστασία βουλευτών", ενώ έκανε λόγο "για ένα κλίμα φημών και εκβιασμών που τραυματίζει τη δημοκρατία". Η απάντηση από τον Αντώνη Σαμαρά ήρθε από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, όταν εγκάλεσε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών πολιτικής αποσταθεροποίησης, "εμποδίζοντας με εκβιασμούς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας".

Ανεξάρτητα πάντως από την -επικοινωνιακού χαρακτήρα- κόντρα, η ουσία είναι ότι οι διεργασίες στα δύο επιτελεία για την εξασφάλιση των αναποφάσιστων ακόμα βουλευτών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Από τη μία το δύσκολο ρόλο εκ μέρους του κυβερνητικού επιτελείου έχουν αναλάβει οι Χρύσανθος Λαζαρίδης, Δημήτρης Σταμάτης και Μάκης Βορίδης, οι οποίοι βολιδοσκοπούν τις προθέσεις ανεξαρτήτων και όχι μόνο βουλευτών, ενώ από την άλλη πλευρά, του ΣΥΡΙΖΑ, κομβικός είναι ο ρόλος του διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή θετικά διακείμενοι στην εκλογή του Προέδρου είναι περίπου 173-174 βουλευτές, ωστόσο κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι η τελική εικόνα και η ετυμηγορία των βουλευτών θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εικόνα της οικονομίας μας εκείνη τη στιγμή.

Πολλοί πάντως από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές, ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν θέση και να δημοσιοποιούν τις προθέσεις τους όσον αφορά την προεδρική εκλογή.

Οι δύσκολοι

Κατ' αρχήν, στο "όχι" κατατάσσονται η Χρυσούλα Γιαταγάνα και η Θεοδώρα Τζάκρη, με τις οποίες συναντήθηκε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας και με δηλώσεις τους τάχθηκαν υπέρ της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει εκλογές.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Ραχήλ Μακρή, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο. Επίσης, ο Πέτρος Τατσόπουλος έχει δηλώσει πως, αν και δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ, θα ακολουθήσει τη γραμμή της Κουμουνδούρου στο συγκεκριμένο ζήτημα (δηλαδή θα καταψηφίσει), γιατί, όπως λέει, "μπήκα με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θέλω κανείς να πει ότι τον Τατσόπουλο τον εξαγόρασαν".

Στη γραμμή της Κουμουνδούρου κινείται και ο Οδυσσέας Βουδούρης, που είχε στηριχθεί άλλωστε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο οποίος επιμένει ότι "για κάθε κεντροαριστερό ο δρόμος σήμερα δείχνει αριστερά".

Στη «συμμαχία» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοινώθηκε εχθές, είναι και ο Θόδωρος Παραστατίδης, ο οποίος έχει δηλώσει πως "φυσικός σύμμαχος για την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και την άσκηση πολιτικών προς όφελος του λαού και του τόπου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ", αλλά και ο Μάρκος Μπόλαρης που έχει πει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα πρόσωπο από την παρούσα Βουλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού προέχει η πτώση της κυβέρνησης. Κοντά σε αυτή τη θέση βρίσκεται (αν και από ορισμένους υπάρχουν αμφιβολίες) βρίσκεται και ο Πάρις Μουτσινάς, ο οποίος επιμένει ότι όσο υφίσταται η σημερινή κυβέρνηση ο ίδιος δεν ψηφίζει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι πιθανοί

Από την άλλη, θετικοί στην εκλογή Προέδρου δείχνουν ο Χρήστος Αηδόνης, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Βασίλης Οικονόμου και ο Γρηγόρης Ψαριανός, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές.

Υπέρ της πολιτικής σταθερότητας δηλώνει και η Κατερίνα Μάρκου, ενώ ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει τον προτεινόμενο Πρόεδρο αφήνει και ο Γιώργος Κασαπίδης, που θα καθορίσει τη στάση του από το πρόσωπο που θα προταθεί. Η πολιτική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα και το προτεινόμενο πρόσωπο θα κρίνουν την απόφαση του Γιάννη Κουράκου, ο οποίος δεν έχει ξεκόψει τις σχέσεις του με τα γαλάζια στελέχη. Οι συμπολίτες και οι ψηφοφόροι της θα αποτελέσουν οδηγό για τη Μίκα Ιατρίδη. "Κανείς δεν μπορεί να με εκβιάσει, είτε υπέρ είτε κατά", σημειώνει.

Πιθανόν είναι να ψηφίσει Πρόεδρο και ο Παναγιώτης Μελάς, το πρόσωπο των ημερών που πριν από λίγα 24ωρα ανεξαρτητοποιήθηκε, αποχωρώντας από τους ΑΝΕΛ ενώ σάλο προκάλεσε δήλωσή του ότι άλλοι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ επιθυμούν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την τρέχουσα βουλή, με τον αρχηγό του κόμματος, Πάνο Καμμένο να του δίνει "τελεσίγραφο" 24 ωρών - που λήγει σήμερα- για να τους ονοματίσει απειλώντας με μηνύσεις. 

Αίσθηση προκάλεσε πρόσφατα και ο Βύρων Πολύδωρας, λέγοντας "ας βρει η κυβέρνηση τους 179 και τότε... βλέπουμε".

Πρόωρη θεωρεί τη σχετική συζήτηση ο Κώστας Γιοβανόπουλος (είναι κάτι που θα δείξει ο χρόνος, λέει), ενώ ο Βασίλης Καπερνάρος, που προχθές ανακοίνωσε την συμπόρευσή του με τον Τάκη Μπαλτάκο στο νέο του πολιτικό εγχείρημα, διαμηνύει ότι θα κάνει ό,τι του πουν οι ψηφοφόροι του.

Με γρίφους απαντά στο ερώτημα τι θα πράξει ο Γιώργος Νταβρής που έχει πάντως ζητήσει να μη συνδεθεί η εκλογή του νέου Προέδρου με τις εκλογές. Από την πλευρά του, ο προφυλακισμένος Στάθης Μπούκουρας έχει δηλώσει πως θα περιμένει "να γίνει γνωστό το όνομα του προσώπου που θα προταθεί για τον κορυφαίο θώκο του δημοκρατικού πολιτεύματος μας και του κοινοβουλευτικού μας συστήματος" και μετά θα αποφασίσει. Ερμητικά κλειστά, τέλος, κρατούν τα στόματά τους ο άλλος βουλευτής που προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή, ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, ο οποίος ωστόσο φέρεται να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Ανοίγματα σε ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ

Πάντως, επειδή οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν επαρκούν στην κυβέρνηση για την εξασφάλιση του "μαγικού" αριθμού των 180, στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν να πείσουν και βουλευτές κοινοβουλευτικών κομμάτων, με έμφαση τη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη ακούγονται, για παράδειγμα, τα ονόματα της Νίκης Φούντα που τελευταία παίρνει αποστάσεις από την κομματική γραμμή και του Θ. Ψύρρα.

Στο κόμμα του Πάνου Καμμένου προχθές σήμανε νέος συναγερμός από τοποθέτηση της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά η οποία υπογράμμισε ότι "ο βουλευτής θα έπρεπε να αποφασίζει μόνος του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας", ωστόσο με διορθωτική της δήλωση στη συνέχεια τα... μάζεψε.

Πάντως και άλλοι βουλευτές των ΑΝΕΛ, προερχόμενοι από τη ΝΔ, όπως εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο, δεν αποκλείεται τελικά να ψηφίσουν Πρόεδρο, τασσόμενοι υπέρ της πολιτικής σταθερότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v