Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch:Ανάπτυξη και το 2007 για ελληνικές τράπεζες

Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να ανακοινώνουν ισχυρά αποτελέσματα και το 2007, επισημαίνει η Fitch Ratings σε σημερινή (24/4) της έκθεση προειδοποιώντας ωστόσο ότι η εκτίναξη του καταναλωτικού δανεισμού στην Ελλάδα και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ενδέχεται να οδηγήσει σε προβλήματα ποιότητας χαρτοφυλακίου.

Fitch:Ανάπτυξη και το 2007 για ελληνικές τράπεζες
Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να ανακοινώνουν ισχυρά αποτελέσματα και το 2007, επισημαίνει η Fitch Ratings σε σημερινή (24/4) της έκθεση, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η εκτίναξη του καταναλωτικού δανεισμού στην Ελλάδα και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ενδέχεται, χωρίς σωστό έλεγχο, να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε προβλήματα με την ποιότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

”Όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν σημαντικά τα λειτουργικά κέρδη εξαιρουμένων των προβλέψεων για επισφάλειες το 2006 και, με εξαίρεση την Εμπορική Τράπεζα, η μείωση του ποσοστού των προβλέψεων για επισφάλειες έχει ενισχύσει τη λειτουργική τους κερδοφορία” αναφέρει η Cristina Torrella, διευθυντής της Fitch Financial Institutions.

Εκτός της Alpha Bank και της Αγροτικής, οι προβλέψεις για επισφάλειες αυξήθηκαν σε όλες τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες το 2006, αν και με ηπιότερο ρυθμό από την αύξηση των δανείων, κάτι που υποδηλώνει καλό λειτουργικό περιβάλλον αλλά και βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης ρίσκου των τραπεζών, αναφέρει η Fitch.

Η ποιότητα του ενεργητικού βελτιώθηκε σε όλες τις τράπεζες εκτός της Εμπορικής, βοηθούμενη από την ισχυρή αύξηση των δανείων και την βελτίωση του ελέγχου.

Σύμφωνα με την Fitch, η εικόνα για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει θετική το 2007, στηριζόμενη από την αναμενόμενη αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας και των οικονομιών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, την διατήρηση της ζήτησης για δανεισμό από τον ιδιωτικό κλάδο και τα προγράμματα αναδιάρθρωσης στις περισσότερες τράπεζες.

H Fitch δίνει αξιολόγηση ”A-/F2/Stable Outlook” για την Εθνική Τράπεζα, ”A/F1/Stable Outlook” για τη Eurobank, ”A-/F2/Stable Outlook” για την Alpha Bank, ”BBB+/F2/Positive Outlook” για την Τράπεζα Πειραιώς, ”A+/F1/Stable Outlook” για την Εμπορική και ”BBB+/F2/Stable Outlook” για την Αγροτική Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v