Φωτοβολταϊκά: Εκπέμπουν SOS για τις ταρίφες

Πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε τόσο χαμηλές αποζημιώσεις για τα φωτοβολταϊκά, ενώ με τις ισχύουσες αποζημιώσεις, που είναι κατά 50% υψηλότερες, οι εγκαταστάσεις νέων φωτοβολταϊκών είναι σχεδόν μηδενικές το 2014, προειδοποιεί ο κλάδος.

Φωτοβολταϊκά: Εκπέμπουν SOS για τις ταρίφες

Έκκληση στον Πρωθυπουργό να διατηρηθούν και το 2015 οι ισχύουσες ταρίφες για τα φωτοβολταικά, κάνει με επιστολή του ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.

Επικαλούμενος τα δεδομένα με τις πολύ χαμηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην ημερήσια αγορά, ο ΣΕΦ επισημαίνει στην επιστολή του ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα επόμενα χρόνια θα ισχύουν εξωπραγματικά χαμηλές αποζημιώσεις για τη φωτοβολταϊκή κιλοβατώρα της τάξης των 0,06 – 0,065 ευρώ (6-6,5 λεπτά του ευρώ) και συνεπώς, μηδενική ανάπτυξη.

«Πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε τόσο χαμηλές αποζημιώσεις για τα φωτοβολταϊκά, ενώ με τις ισχύουσες (σ.σ. το 2014) αποζημιώσεις, που είναι κατά 50% υψηλότερες, οι εγκαταστάσεις νέων φωτοβολταϊκών είναι σχεδόν μηδενικές το 2014 (λιγότερα από 11 MW έναντι 1.043 MW το 2013).

«Το πρώτο εύλογο ερώτημα είναι γιατί μειώνεται η αποζημίωση των φωτοβολταϊκών, ενώ έχουμε πρακτικά μηδενικές εγκαταστάσεις» τονίζει στην επιστολή του ο ΣΕΦ και συνεχίζει: «Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί ο ήλιος θα αποζημιώνεται το 2015 λιγότερο ακόμη και από το κόστος παραγωγής της λιγνιτικής κιλοβατώρας (59,93 ευρώ η MWh (οι 1.000 κιλοβατώρες) , με βάση πρόσφατη μελέτη της Booz&Co για λογαριασμό της ΔΕΗ). Το τρίτο ερώτημα είναι γιατί δεν στηρίζουμε τα νέα φωτοβολταϊκά έργα, που, όπως δείχνει σχετική μελέτη του ΑΠΘ (Ιούνιος 2014), οδηγούν πλέον σε μείωση του συνολικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Έλληνα καταναλωτή.

Δεδομένου ότι με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, θα πρέπει από 1/1/2016 να περάσουμε σε ένα νέο καθεστώς ενίσχυσης των ΑΠΕ, ο ΣΕΦ ζητά, στη μεταβατική χρονιά 2015, να ισχύσουν για τα φωτοβολταϊκά οι τρέχουσες εγγυημένες τιμές του 2014 και όχι οι σημαντικά μικρότερες που προβλέπει για την επόμενη χρονιά η νομοθεσία».

Και η επιστολή του ΣΕΦ καταλήγει:

«Είναι σαφές ότι η διατήρηση των αποζημιώσεων για το 2015 στα επίπεδα του 2014 (90 ευρώ η MWh για τα μεσαία και μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα ή αλλιώς 9 λεπτά την κιλοβατώρα) δεν πρόκειται να οδηγήσει σε υπερθέρμανση της αγοράς. Με την πρόταση αυτή, τα φωτοβολταϊκά θα αποζημιώνονται λιγότερο από όλες σχεδόν τις τεχνολογίες, ΑΠΕ και συμβατικές (με εξαίρεση τους λιγνιτικούς σταθμούς). H μη υιοθέτηση της πρότασης αυτής οδηγεί ακόμη περισσότερες εταιρίες σε ασφυξία και πολλούς από τους εναπομείναντες εργαζόμενους σε αυτές στην ανεργία. Δυστυχώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Η πρόταση του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών απαιτεί την υπογραφή μιας απλής υπουργικής απόφασης για να εφαρμοστεί άμεσα. Ευελπιστούμε ότι η Πολιτεία δεν θα αρνηθεί το εύλογο αίτημά μας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v