Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το Χ.Α. ποντάρει στους 180 βουλευτές

Πώς βγάζει τα «κουκιά» για την εκλογή Προέδρου η αγορά. Οι «σίγουροι», τα «φλερτ» και οι «δεξαμενές» των ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ. Οι πληροφορίες για καυτές εξελίξεις που αλλάζουν τα δεδομένα. «Τρέχει» για τους 121 και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι επαφές με ανεξάρτητους.

Γιατί το Χ.Α. ποντάρει στους 180 βουλευτές

«Το Χ.Α. ιεραρχεί ως προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τη χώρα την εξασφάλιση 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και προς το παρόν τουλάχιστον προεξοφλεί ότι τα «κουκιά» θα βρεθούν».

Η παραπάνω δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας εξηγεί την μέχρι τώρα αυτονόμηση του ΧΑ από τις δυσμενείς εξελίξεις σε Παρίσι και Λονδίνο.

Παρά το συνεχιζόμενο αδιέξοδο, τον ορατό πλέον κίνδυνο παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου και τον φόβο που προκάλεσε στους ξένους επενδυτές το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ, οι επενδυτές παρέμειναν ψύχραιμοι.

Το rebalancing λόγω τέλους μήνα και τα καλά αποτελέσματα επιμέρους εταιρειών (ΟΠΑΠ, Folli Follie) ασφαλώς έπαιξαν ρόλο στη διατήρηση του καλού κλίματος.

Ο κυρίαρχος όμως λόγος, που διατηρεί ως τώρα το Χ.Α. στις παρυφές των 1000 μονάδων, είναι η προσδοκία ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στην εξασφάλιση 180 βουλευτών.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες τα κομπιουτεράκια στις χρηματιστηριακές έχουν πάρει φωτιά και οι υπολογισμοί μεταφέρονται ως αίσθηση στους ξένους πελάτες τους.

Τα «κουκιά» βγαίνουν, σύμφωνα με αναλυτές, εφόσον αποφευχθούν νέα μέτρα και η επιλογή του υποψήφιου για την Προεδρία διεμβολίσει μια από τις δύο «δεξαμενές», των ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επτά ανεξάρτητοι βουλευτές θεωρούνται σίγουροι ότι θα στηρίξουν την επιλογή της κυβέρνησης, δημιουργώντας έτσι μια αφετηρία 162 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου.

Ανοικτή γραμμή υπάρχει με 12 βουλευτές από την ομάδα των ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών. Εξ αυτών περίπου 7, είτε έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα στηρίξουν την εκλογή νέου προέδρου, είτε εμφανίζονται θετικοί σε ιδιωτικές συζητήσεις.

Ακόμη και έτσι όμως η επιλογή της κυβέρνησης θα πρέπει είτε να τύχει της υποστήριξης της ΔΗΜΑΡ, είτε βουλευτών των ΑΝΕΛ.

Η στάση των ΑΝΕΛ και οι εξελίξεις μέσα στο κόμμα αποτελούν το κρίσιμο δείκτη σύμφωνα με επικεφαλής τμήματος ανάλυσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συνάντηση Τσίπρα -Καμμένου, το Χ.Α βυθίστηκε σε νέα χαμηλά λόγω της σύμπλευσης των δύο πολιτικών αρχηγών και στο θέμα προέδρου της Δημοκρατίας και πρόωρων εκλογών.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ανακοινώθηκε ότι από την ΚΟ των ΑΝΕΛ αποχωρεί ο Παναγιώτης Μελάς.

Αναμένεται βόμβα από δικαστικές εξελίξεις για τα εξοπλιστικά

Σε μεγάλες χρηματιστηριακές κυκλοφορεί η πληροφορία ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις στη δικαστική έρευνα για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που θα αφορούν σε κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής σκηνής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει εντοπιστεί ροή χρήματος σε off shore εταιρείες του συγκεκριμένου προσώπου.

Εφόσον οι παραπάνω πληροφορίες ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα θα πέσουν ως «βόμβα» στο πολιτικό σκηνικό, αλλάζοντας συσχετισμούς και απελευθερώνοντας πιθανώς δυνάμεις εν όψει της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι επικείμενες εξελίξεις, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξηγούν την έντονη κινητικότητα του τελευταίου διαστήματος στους κόλπους συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η τακτική της σκληρής διαπραγμάτευσης και των καθυστερήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση αποσκοπεί, σύμφωνα με την αγορά, στην εξασφάλιση των 180 βουλευτών, ώστε να διαπραγματευθεί εν συνεχεία από καλύτερη θέση με τους εταίρους καθώς αν εξασφαλισθεί η εκλογή Προέδρου αίρεται σημαντικό μέρος των ανησυχιών και επομένως της πίεσης από πλευράς δανειστών.  

Υπό το πρίσμα αυτό είναι πιθανόν η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να επισπευσθεί και η διαδικασία να ανοίξει στις αρχές Φεβρουαρίου ή και στα τέλη Ιανουαρίου. Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει αν η κυβέρνηση «ψαρεύει» επιπλέον 15 ψήφους από μια δεξαμενή 23 ή 36 βουλευτών.

Φλερτ με το προεδρικό ΠΑΣΟΚ από ΣΥΡΙΖΑ

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η αγορά και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει τους 121 βουλευτές ώστε να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Στο πλευρό του έχουν ήδη ταχθεί η κα Τζάκρη ενώ είναι πιθανόν, αντίστοιχη στάση να ακολουθήσουν βουλευτές όπως οι κ.κ Ο. Βουδούρης, Σ. Παραστατίδης, Μ. Μπόλαρης. Οι επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με το αποκαλούμενο ως «προεδρικό» ΠΑΣΟΚ έχουν πυκνώσει και είναι πιθανόν να ανακοινωθούν και συνεργασίες με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί το εκλογικό ακροατήριο και να εξασφαλισθεί η αυτοδυναμία εφόσον υπάρχουν εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v