Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από την 1η Ιανουαρίου οι ατομικές μερίδες στο ΕΤΕΑ

Μικρή βελτίωση στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων επιφέρει απόφαση του υπουργείου Εργασίας, εξαιτίας της αδυναμίας του ΕΤΕΑ να εφαρμόσει ατομικές μερίδες για τους ασφαλισμένους πριν από το 2014. Αναλυτικά τι προβλέπει η απόφαση του Γ. Βρούτση.

Από την 1η Ιανουαρίου οι ατομικές μερίδες στο ΕΤΕΑ

Η αδυναμία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) να προχωρήσει στη δημιουργία ατομικών μερίδων ασφάλισης, για το σύνολο των ασφαλισμένων του, από το 2001 και μετά, οδήγησε το υπουργείο Εργασίας στην έκδοση απόφασης που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών.

Αναλυτικά και σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση «για τους ασφαλισμένους πριν την 1/1/2014 εφαρμόζεται αναλογικός τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για το διάστημα πριν και μετά την 1/1/2015». Η απόφαση που τροποποιείται, προέβλεπε ότι για τα έτη ασφάλισης από το 2001 και μετά, θα υπήρχε διαφορετικός τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, με βάση το διανεμητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.

Καθώς όμως, διαπιστώθηκε ότι η υλοποίηση της δημιουργίας ατομικών μερίδων για το σύνολο των ασφαλισμένων, απ'όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ, από το 2001 και μετά είναι και χρονοβόρα και δαπανηρή, επελέγη η λύση της επαναφοράς του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για τα έτη έως το 2014 με τον παλαιό τρόπο. Συνεπώς, οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση για τα έτη από το 2015 και μετά. Αντίστοιχα, και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο των κατηγοριών αυτών, θα τηρούνται σε ατομικές μερίδες, από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Ας σημειωθεί ότι με βάση το σύστημα των ατομικών μερίδων, θα πρέπει η διοίκηση του Ταμείου να δημιουργήσει ξεχωριστά μητρώα ασφαλισμένων και συνταξιούχων, όπως περιγράφονται αναλυτικά στον κανονισμό λειτουργίας του ΕΤΕΑ. Στα μητρώα αυτά, θα πρέπει να αναγράφονται, υποχρεωτικά, τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Μητρώο Ασφαλισμένων: Στο βιβλίο αυτό αναγράφονται ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο και το όνομα πατρός του ασφαλισμένου, η ημερομηνία γέννησης, η οικογενειακή κατάσταση, η ημερομηνία εγγραφής του ασφαλισμένου κι όποιο άλλο στοιχείο κρίνεται απαραίτητο ή ορίζεται με νόμο, απόφαση ή άλλη πράξη. Στη στήλη των παρατηρήσεων αναγράφεται οποιαδήποτε μεταβολή στα αρχικά στοιχεία του ασφαλισμένου.

β) Μητρώο Συνταξιούχων: Στο βιβλίο αυτό αναγράφονται ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο και το όνομα πατρός, η ημερομηνία γέννησης, η οικογενειακή κατάσταση του συνταξιούχου, ο χρόνος έναρξης της σύνταξης, το ποσό και το είδος αυτής καθώς και όλες οι μεταβολές που επέρχονται μετά την έναρξη της συνταξιοδότησης κι όποιο άλλο στοιχείο κρίνεται απαραίτητο ή ορίζεται με νόμο, απόφαση ή άλλη πράξη.

Να σημειωθεί επίσης, ότι η δημιουργία ατομικών μερίδων στα επικουρικά ταμεία αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας. Η Διοίκηση του ΕΤΕΑ είχε μάλιστα, ζητήσει από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, μέχρι τις 31-10-2014 την αποστολή στοιχείων, μισθολογικών καταστάσεων και εισφορές επικουρικής ασφάλισης, ηλεκτρονικά, σε βάθος 10ετίας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ατομικές μερίδες για όλους τους ασφαλισμένους του. Το αίτημα αυτό είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επιχειρήσεων, ενώ η πλειοψηφία των λογιστηρίων δεν απέστειλαν εντός χρονοδιαγράμματος τα απαιτούμενα στοιχεία, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην παραπάνω απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v