Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο εδώλιο 64 κατηγορούμενοι για την υπόθεση Siemens

Οι δωροδοκίες εκτιμάται ότι έφτασαν τουλάχιστον τα 69.942.000 ευρώ, όση και η ζημία που υπολογίζεται ότι υπέστη το ελληνικό δημόσιο. Ο εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή 64 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και 17 Γερμανών. Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο εδώλιο 64 κατηγορούμενοι για την υπόθεση Siemens
Την παραπομπή στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων 64 κατηγορουμένων, εκ των οποίων 17 Γερμανών, για την υπόθεση της SIEMENS προτείνει στο δικαστικό συμβούλιο ο αναπληρωτής εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Γαληνός Μπρης.

Οι δωροδοκίες εκτιμάται ότι έφτασαν τουλάχιστον τα 69.942.000 ευρώ, όση και η ζημία που υπολογίζεται ότι υπέστη το ελληνικό δημόσιο. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από τον σημερινό εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου το 2006.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που προτείνει ο εισαγγελέας Γαληνός Μπρης να καθίσουν στο εδώλιο, περιλαμβάνονται και 17 Γερμανοί υπήκοοι, ενώ επισημαίνεται ότι για τη διερεύνηση της υπόθεσης έπρεπε να ανοίξουν εκατοντάδες τραπεζικοί λογαριασμοί και να ερευνηθούν οι διαδρομές του μαύρου χρήματος. Ο επίκουρος εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος κ. Μπρης ζητά να παραπεμφθούν:

- 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

- 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με τον νόμο περί καταχραστών, και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

- 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία.

- 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

- 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Και μία κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Το συνολικό κόστος της επίμαχης σύμβασης υπολογίζεται στα 236 δισ. δραχμές και κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα μεγάλα χρηματικά ποσά που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να δωροδοκηθούν κρατικοί αξιωματούχοι μετακυλίστηκαν στο κόστος της σύμβασης με σκοπό να πάρει τη δουλειά η SIEMENS χωρίς να υπολογίζονται οι πραγματικές ανάγκες του ΟΤΕ ή να προστατευτούν τα συμφέροντά του.

Ζωής Κωνσταντοπούλου: Η Siemens απόδειξη της διαχρονικής διαφθοράς Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπεύθυνη επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την υπόθεση SIEMENS, υποστήριξε σε σημερινή της δήλωση:

Η υπόθεση SIEMENS αποτελεί ζωντανή απόδειξη της διαχρονικής διαφθοράς των συγκυβερνώντων σήμερα κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της ενεργού, μέχρι και σήμερα, διαπλοκής τους με εταιρίες-διαφθορείς.

Η σημερινή συγκυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει γιατί εξακολουθεί να μην διεκδικεί την πλήρη αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου από την τεράστια ζημία που προκάλεσε η SIEMENS και η οποία προσδιορίσθηκε στα 2 δις ευρώ από την διακομματική Επιτροπή της Βουλής.

Οφείλει να εξηγήσει γιατί παρέχει πιστοποιητικά διαφάνειας στη SIEMENS, αντί να έχει ενεργοποιήσει το διεθνές και υπερνομοθετικό θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς.

Για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η υπόθεση SIEMENS είναι ανοιχτή σε όλο της το εύρος και δεν θα αποσοβηθεί ούτε με άκυρες συμφωνίες συμβιβασμού που υποσκάπτουν την Αρχή της Διαφάνειας και υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον, ούτε με φωτογραφικά νομοσχέδια που φαλκιδεύουν την ποινική αξίωση της Πολιτείας και εξυπηρετούν τους υπόλογους ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Δυστυχώς, την ίδια ώρα που διατυπώνεται εισαγγελική πρόταση παραπομπής για δεκάδες υπόλογους στην υπόθεση SIEMENS, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επισπεύδει τη νομοθέτηση της σκανδαλωδώς ευμενούς μεταχείρισής τους, διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο της διαπλοκής και της ανταλλαγής εξυπηρετήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v