Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόκκινες και... ροζ γραμμές της κυβέρνησης

Στους βασικούς άξονες της διαπραγμάτευσης κατέληξαν ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Τι δίνουν στην τρόικα σε εργασιακά, ασφαλιστικό, που κρατούν τις κόκκινες γραμμές. Παραμένουν οι «εντάσεις» για τις 100 δόσεις. Ερώτημα η στάση των δανειστών.

Κόκκινες και... ροζ γραμμές της κυβέρνησης

Η γραμμή με την οποία θα κινηθούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα τις επόμενες κρίσιμες ώρες φαίνεται να λαμβάνει την οριστική της μορφή, καθώς, μετά και τις διαφωνίες που υπήρξαν ανάμεσα σε Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, οι δύο πλευρές δείχνουν να καταλήγουν στα θέματα που μπορούν να ανοίξουν και σε αυτά που παραμένουν κόκκινες γραμμές.

Όλη η συζήτηση πάντως παραμένει μετέωρη, καθώς η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχώς προβάλλει νέες απαιτήσεις και τίποτα ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά.

Αγκάθι δείχνει να παραμένει ο νόμος για την προκήρυξη απεργιών (50+1), καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να αλλάξει, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει διατεθειμένο να προχωρήσει στην αλλαγή.

Όλα τα θέματα τέθηκαν επί τάπητος σε πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή από τη μία πλευρά του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και του συμβούλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου και από πλευράς ΠΑΣΟΚ των Γιώργου Κουτρουμάνη, Χρήστου Πρωτόπαπα και του Γραμματέα της Κ.Ο. Παναγιώτη Ρήγα.

Οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφώνησαν να μην τεθεί εκ νέου το θέμα των ομαδικών απολύσεων, αλλά και στο λοκ άουτ, όπου συμφωνήθηκε το κόψιμο ημερομισθίων από εργαζόμενους των οποίων η εργασία ματαιώνεται μέσω της χρήσης υφιστάμενης διάταξης του αστικού κώδικα.

Τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, οι δανειστές δεν φαίνεται να την έχουν ακόμα αποδεχθεί, ωστόσο δείχνουν περισσότερο συζητήσιμοι από πριν.

Κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση εξακολουθούν να παραμένουν το ασφαλιστικό, οι συντάξεις και ο ΦΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v