Λιανεμπόριο: Big deal στο Αιγαίο

Νέα δεδομένα δημιουργεί στην αγορά η επικείμενη εξαγορά της Βιδάλης από το ΙΝΚΑ. Οι Χανιώτες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε οκτώ ακόμη νησιά του Αιγαίου. Πέρυσι η συνεταιριστική αλυσίδα σημείωσε έσοδα 145 εκατ. και κέρδη 3,44 εκατ. ευρώ.

Λιανεμπόριο: Big deal στο Αιγαίο

Στον έλεγχο του ΙΝΚΑ Χανίων περνά η κυκλαδίτικη αλυσίδα Βιδάλης Μάρκετ. Οι δύο αλυσίδες βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του deal, ενώ ήδη από τις 3 Νοεμβρίου ο ΣΥΝ. ΜΕΛΩΝ ΙΝΚΑ Π.Ε. (ΙΝΚΑ Χανίων) έχει γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού την πρόθεσή του να εξαγοράσει πλήρως τη Βιδάλης Μάρκετ.

Το deal αυτό φέρνει νέα δεδομένα στην αγορά, ανατρέπει τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Αιγαίο, μια περιοχή όπου η κατανάλωση συνεχίζει να αυξάνεται υποβοηθούμενη και από την αύξηση του τουρισμού, ενώ δημιουργεί ανάχωμα στις προθέσεις των μεγάλων, κυρίως των αθηνοκεντρικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, που τον τελευταίο χρόνο βλέπουν ότι η ανάπτυξή τους θα προέλθει κυρίως από τη διεύρυνση της παρουσίας τους στα τουριστικά παράλια της χώρας.

Μεταξύ αυτών που επιδιώκουν να βάλουν πόδι στην Κρήτη ή να ενισχύσουν την παρουσία τους στα νησιά του Αιγαίου είναι αφενός η Σκλαβενίτης, η οποία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της κρητικής αλυσίδας Χαλκιαδάκης, η ΑΒ Βασιλόπουλος και ο Μαρινόπουλος.

Μέσω της εξαγοράς της Βιδάλης Μάρκετ, το ΙΝΚΑ Χανίων, που δραστηριοποιείται μόνο στην Κρήτη, θα αποκτήσει πρόσβαση σε οκτώ ακόμη νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα σε Τήνο, Σύρο, Νάξο, Πάρο, Μήλο, Σαντορίνη, Χίο και Κάλυμνο.

Παράλληλα ενισχύει τον τζίρο του κατά 43,734 εκατ. ευρώ (όσο και ο τζίρος της Βιδάλης με βάση τον ισολογισμό για τη χρήση του 2013), με αποτέλεσμα ο συνολικός τζίρος του ΣΥΝ. ΜΕΛΩΝ ΙΝΚΑ Π.Ε. μετά την εξαγορά της Βιδάλης να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ. Πέρυσι ο τζίρος του ΙΝΚΑ διαμορφώθηκε στα 145,203 εκατ. ευρώ από 150,74 εκατ. το 2012, τα κέρδη του ανήλθαν στα 3,442 εκατ. ευρώ έναντι 4,013 εκατ. το 2012, ενώ το δίκτυο των καταστημάτων του ξεπερνά τα 30.

Ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Μελών Ινστιτούτου Καταναλωτών Π.Ε. ιδρύθηκε το 1979, με έδρα την πόλη των Χανίων. Τα ιδρυτικά μέλη του ήταν 482, ενώ σήμερα φθάνουν τις 4.500. Το Δ.Σ. του συνεταιρισμού αποτελείται από οκτώ εκλεγμένα από τους μετόχους μέλη, ενώ πρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπός του είναι ο κ. Απόστολος Αλεξάκης.

Εκτός από τις πωλήσεις μέσω των υποκαταστημάτων του ο συνεταιρισμός έχει επεκταθεί και στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης με τη μέθοδο franchise. Τα συνεργαζόμενα καταστήματα περιλαμβάνουν δύο συνεταιρισμούς μικρών καταστημάτων, τη Φαιστός Α.Ε. και την Προμηθευτική Συνεργασία Παντοπωλών - το σύνολο των συνεργαζομένων καταστημάτων στην Κρήτη φτάνει τα 330.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι ο συνεταιρισμός συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο πολλών εταιρειών λαϊκής βάσης, όπως στην ΑΝΕΚ, ΕΤΑΝΑΠ, BIOXYM και στην Τράπεζα Χανίων.

Από την άλλη πλευρά, η  αλυσίδα Βιδάλης ιδρύθηκε το 1983, όταν ο Δημήτρης Βιδάλης ανέλαβε το μπακάλικο του πατέρα του Νικόλα Βιδάλη στην Τήνο και το μετέτρεψε στο πρώτο Βιδάλης Μάρκετ. Ωστόσο χρονιά-σταθμός για την αλυσίδα υπήρξε το 1994, όταν η αλυσίδα ξεκίνησε την επέκτασή της στο Αιγαίο με το άνοιγμα καταστήματος στη Νάξο.

Ακολούθησε η δημιουργία δύο σημείων στη Χίο το 1997, το 1999 άνοιξε το κατάστημα στη Σαντορίνη και δύο καταστήματα στην Κάλυμνο τη διετία 2003-2004.

Έξι χρόνια μετά, και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2010, ανοίγει τα καταστήματα της Πάρου και της Σύρου, τον Φεβρουάριο του 2011 ανοίγει το δεύτερο κατάστημα στη Νάξο και τον Ιούλιο του 2011 το κατάστημα στον Αδάμαντα της Μήλου. Παράλληλα η εταιρεία λειτουργεί και καταστήματα Cash & Carry σε Νάξο, Σύρο, Πάρο και Τήνο.

Σημειώνεται ότι η αλυσίδα απασχολεί σήμερα 400 άτομα προσωπικό και διαθέτει 12 καταστήματα super market και 4 καταστήματα Cash & Carry.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v