Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αεροδρόμια: Είδος προς εξαφάνιση το προσωπικό security

Με τον απόλυτο παραλογισμό μοιάζει αυτό που συμβαίνει στην ασφάλεια αεροδρομίων. Οι εταιρείες δεν βρίσκουν εκπαιδευμένο προσωπικό, αφού η σχολή που έχει την αρμοδιότητα πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις με το σταγονόμετρο. Oι προτάσεις των επιχειρήσεων.

Αεροδρόμια: Είδος προς εξαφάνιση το προσωπικό security

Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ασφάλειας στα αεροδρόμια της χώρας εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης εκπαιδευμένου προσωπικού την ώρα που οι ανάγκες για νέες προσλήψεις είναι πολύ αυξημένες.

Η Σχολή Πολιτικής Αεροπορίας (ΣΠΟΑ), η οποία ανήκει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, έχει κάνει φέτος εκπαιδεύσεις για μικρό αριθμό προσωπικού ασφαλείας, που δεν καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι εταιρείες, που με διαγωνισμούς έχουν αναλάβει την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας, δεν έχουν διαθέσιμη δεξαμενή προσωπικού για να κάνουν τις προσλήψεις που είναι απαραίτητες.

Το πρόβλημα προκαλείται από το ότι η νομοθεσία προβλέπει πως η εκπαίδευση του εν λόγω προσωπικού πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τη ΣΠΟΑ, η οποία είναι ο μοναδικός φορέας εκπαίδευσης και πιστοποίησης του προσωπικού αεροπορικών υπηρεσιών ασφαλείας στην Ελλάδα.

Το προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που πραγματοποιεί τις εκπαιδεύσεις αυτές, δεν ήταν αποκλειστικής απασχόλησης, δηλαδή δεν είχε ως μοναδικό καθήκον την εκπαίδευση προσωπικού, αλλά ήταν εργαζόμενοι της ΥΠΑ κι είχαν και άλλα καθήκοντα και τη συγκεκριμένη δραστηριότητα την παρείχαν υπερωριακά. Ωστόσο, αφότου η ΥΠΑ σταμάτησε να πληρώνει, με τον τρόπο που πλήρωνε κατά το παρελθόν, την υπερωριακή απασχόληση, το προσωπικό που απασχολείται στην εκπαίδευση αφιερώνει πολύ λιγότερες ώρες στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Έλλειψη 200 ατόμων

Χαρακτηριστικό είναι ότι την τρέχουσα χρονιά η ΣΠΟΑ έχει εκπαιδεύσει μόνο 6 τμήματα των 25 ατόμων, δηλαδή συνολικά 150 άτομα. Την ίδια στιγμή όμως οι ανάγκες για εκπαιδευμένο προσωπικό είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού υπολογίζεται ότι περίπου 200 εργαζόμενοι από τους συνολικά 2.000 που απασχολούνται στις υπηρεσίες αεροπορικής ασφάλειας φεύγουν από τον χώρο λόγω συνταξιοδότησης. Παράλληλα, οι ανάγκες των εταιρειών είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, κατά περίπου 150 άτομα, λόγω της μεγαλύτερης τουριστικής κίνησης.

Δηλαδή τους τελευταίους μήνες έχουν εκπαιδευτεί μόνο 150 άτομα, την ώρα που για να καλυφθούν οι ανάγκες στα αεροδρόμια της χώρας υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 350. Υπάρχει έλλειψη περίπου 200 εκπαιδευμένων εργαζόμενων, οι οποίοι, όμως, δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά, αφού ο μοναδικός πιστοποιημένος φορέας δεν κάνει εκπαιδεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές του χώρου εκτιμούν ότι το πρόβλημα θα πολλαπλασιαστεί στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι αφενός υπολογίζεται πως θα συνεχιστεί η έξοδος του προσωπικού, αφετέρου, διότι, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, το 2015 θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η τουριστική κίνηση στους αερολιμένες.

Προτάσεις

Η έλλειψη προσωπικού στον τομέα της ασφάλειας στα αεροδρόμια επηρεάζει σαφώς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς δημιουργεί καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση, ενώ δεν θα πρέπει να αγνοηθούν ούτε οι πιθανές συνέπειες στην ασφάλεια των πτήσεων.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε πρώτη φάση το πρόβλημα οι εταιρείες που παρέχουν τις υπηρεσίες security ζητούν αφενός η Σχολή Πολιτικής Αεροπορίας να πραγματοποιήσει άμεσα εκπαιδεύσεις περίπου 150 ατόμων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή.

Για την οριστική επίλυση του προβλήματος οι εταιρείες ασφάλειας προτείνουν να τους δοθεί η δυνατότητα να λάβουν, όποιες το επιθυμούν, πιστοποίηση από την ΥΠΑ ώστε να πραγματοποιούν οι ίδιες την εκπαίδευση του προσωπικού τους κατά το πρότυπο πολλών χωρών της Ευρώπης.

Η δυνατότητα αυτή υπήρχε παλαιότερα και στη χώρα μας, αλλά στη συνέχεια η νομοθεσία άλλαξε καθιστώντας τη ΣΠΟΑ μονοπώλιο στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v