Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει τα «γυμνάσια» η τρόικα

Δεν έβγαλαν ακόμα εισιτήρια οι τροϊκανοί. Διαρκής αλληλογραφία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Καλά νέα από τα έσοδα. Στα 380 εκατ. ευρώ εισπράξεις φόρων πετρελαίου θέρμανσης σε δέκα μέρες. Την Παρασκευή στη Βουλή ο Προϋπολογισμός 2015.

Συνεχίζει τα «γυμνάσια» η τρόικα

Την περασμένη εβδομάδα, ατύπως πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν πως «δουλεύουμε με στόχο να επιστρέψει η τρόικα από τη Δευτέρα». Η Δευτέρα έφτασε, η τρόικα δεν ήρθε και μέχρι τώρα δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα επιστρέψει. Οι προθεσμίες πιέζουν πλέον ασφυκτικά.

Παρ' ότι στελέχη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση από την ελληνική πλευρά δηλώνουν πως «παραμένει ο στόχος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου», έχει αρχίσει να είναι ορατό το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να είναι μεν επιθυμητό, αλλά όχι εφικτό.

Οι επαφές με την πλευρά των τροϊκανών είναι διαρκείς, αλλά εκ του μακρόθεν. Επιστολές προθέσεων, πάνε κι έρχονται, η τρόικα ενημερώθηκε για τις αλλαγές στη ρύθμιση των εκατό δόσεων, αλλά οι αποστάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές φαντάζουν μεγάλες.

Πέραν των γνωστών θεμάτων που δημιουργούν ζητήματα πολιτικά, όπως το ασφαλιστικό, οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, προβληματισμό δημιουργούν και οι αποκλίσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό.

Η τρόικα έβαζε τον πήχη στα 2,6 δισ. ευρώ, ποσό που δεν διανοούνταν να θεωρήσει ως «κενό» το υπουργείο Οικονομικών.

Την Παρασκευή όμως, το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει στη Βουλή το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2015 και θεωρητικά –διότι υπάρχει και η οδός του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ή των αλλαγών με όχημα το Μεσοπρόθεσμο- θα πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, τουλάχιστον για το δημοσιονομικό κενό του επομένου έτους.

Στο μεσοδιάστημα, ακόμα και εξ αποστάσεως, αν δεν έχει έρθει η τρόικα στην Αθήνα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει την ψαλίδα των διαφορετικών εκτιμήσεων.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το «έργο» με το δημοσιονομικό κενό το έχουμε ξαναδεί τουλάχιστον δύο φορές με την τρόικα να επιμένει και στο τέλος να διαψεύδονται οι εκτιμήσεις της. Πέρυσι τέτοια εποχή η τρόικα εκτιμούσε δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ για το 2013 και τελικά ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα.

Φέτος μάλιστα, παρά τις υστερήσεις στα φορολογικά έσοδα (στο δεκάμηνο 1,2 δισ. ευρώ) εκτιμάται ότι και πάλι θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ (εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 1,8%).

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου τα έσοδα «πάνε καλά» με αύξηση 15% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ενώ χείρα βοηθείας φαίνεται να δίνει και η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης η οποία σε συνδυασμό με την πτώση των διεθνών τιμών έφερε έσοδα 380 εκατ. ευρώ σε δέκα μέρες μόνο από τους φόρους πετρελαίου θέρμανσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v