Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αέριο: Η πρώτη ετήσια δημοπρασία της ΔΕΠΑ

Κάλυψη 75% είχε η πρώτη ετήσια δημοπρασία της ΔΕΠΑ. Διετέθησαν περίπου 130 εκατ. κυβικά μέτρα, απορροφήθηκαν τα 100 εκ. Στο πρόγραμμα ακόμη τέσσερις τριμηνιαίες μέσα στο 2015. Πως διαμορφώθηκε η τιμή, οι παρεμβάσεις της ΡΑΕ. Σημαντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου το 2014.

Αέριο: Η πρώτη ετήσια δημοπρασία της ΔΕΠΑ

Κατά 75% καλύφθηκε η ποσότητα φυσικού αερίου που διέθεσε η ΔΕΠΑ μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας σε ετήσια βάση. Η ποσότητα που διατέθηκε μέσω της δημοπρασίας ανέρχεται σε 1.517.956 μεγαβατώρες φυσικού αερίου οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 130 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ με βάση το ποσοστό κάλυψης απορροφήθηκαν περίπου 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, στη δημοπρασία συμμετείχαν και αγόρασαν ποσότητες η ΕΛΒΑΛ του ομίλου Στασινόπουλου, το Αλουμίνιο του ομίλου Μυτιληναίου, η υαλουργία Γιούλα, η ΕΛ.ΦΕ. (λιπάσματα) και η Energean (Πρίνος).

Η τιμή που διαμορφώθηκε στη δημοπρασία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν απέχει από την τιμή εκκίνησης που ορίστηκε σε 32,298 δολάρια ΗΠΑ ανά μεγαβατώρα, ενώ το διαχειριστικό κόστος της δημοπρασίας ορίστηκε σε 0,024 δολάρια η μεγαβατώρα (0,02 ευρώ), όσο δηλαδή προέβλεπε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αν και η ΔΕΠΑ ζητούσε να οριστεί υψηλότερο ποσό ως κόστος δημοπρασίας.

Η ετήσια δημοπρασία της Παρασκευής είναι η πρώτη με αυτή τη χρονική διάρκεια, καθώς πέρυσι οι δημοπρασίες ήταν τρίμηνης διάρκειας. Στη διάρκεια του 2015 θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες τρίμηνης διάρκειας. Συνολικά θα διατεθεί μέσω δημοπρασιών το 10% της ετήσιας συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου το 2014, το 5% με την ετήσια και το υπόλοιπο 5% με τις τριμηνιαίες δημοπρασίες.

Έτσι με βάση την ποσότητα που διατέθηκε προς πώληση στην ετήσια δημοπρασία, προκύπτει ότι το 2014 η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου θα βρίσκεται στα επίπεδα των 2,6 δισ. κυβικών μέτρων, σημαντικά μειωμένη έναντι του 2013 (περίπου 3,5 δισ. κ.μ.).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τη διαμόρφωση της τιμής εκκίνησης και για το ύψος του διαχειριστικού κόστους, υιοθετήθηκε η μεθοδολογία την οποία ενέκρινε προηγουμένως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Συγκεκριμένα για τον προσδιορισμό του κόστους αθροίζονται το Μοναδιαίο Μεσοσταθμικό Κόστος Προμήθειας Φυσικού Αερίου , το Μοναδιαίο Κόστος χρήσης υποδομών του Εθνικού Συστήματος και το Μοναδιαίο Διαχειριστικό Κόστος, το οποίο βάσει σύστασης της ΡΑΕ η οποία έγινε αποδεκτή από τη ΔΕΠΑ, μετά από παρέμβαση και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προσδιορίστηκε σε 0,02 ευρώ η μεγαβατώρα για την ετήσια και 0,03 ευρώ για τις τριμηνιαίες δημοπρασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v