Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο νόμο δίνουν οι τράπεζες

Ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση βλέπουν την αλλαγή στο νόμο για τα κόκκινα δάνεια τραπεζικά στελέχη. Υποστηρίζουν ότι θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του προβλήματος.

Ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο νόμο δίνουν οι τράπεζες

Θετικά αποτιμούν οι διοικήσεις των τραπεζών την αλλαγή της ρύθμισης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Σημειώνουν, βέβαια, πως η διαδικασία μένει να μελετηθεί εις βάθος, καθώς περιπλέκεται ως προς το γραφειοκρατικό της κομμάτι μιας και φαίνεται ότι ο οφειλέτης θα πρέπει να κάνει παραπάνω διαδρομές μεταξύ εφορίας και τράπεζας.

Ωστόσο, η πρώτη αποτίμηση είναι θετική κι αυτό διότι η υποχρεωτική σε πρώτη φάση ρύθμιση των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία δίνει τη δυνατότητα στην τράπεζα να έχει καλύτερη εικόνα των συνολικών χρεών του επιχειρηματία, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο κούρεμα του τραπεζικού δανείου. Επίσης, τονίζουν πως ακόμη κι αν η τράπεζα κρίνει πως δεν πρέπει να γίνει ρύθμιση των τραπεζικών χρεών, λόγω έλλειψης βιωσιμότητας, η επιχείρηση θα έχει καταφέρει να τακτοποιήσει τουλάχιστον τα χρέη της προς το δημόσιο και τα ταμεία. Έτσι, το δημόσιο εξυπηρετεί τον στόχο της τόνωσης των εσόδων του.

Η αλλαγή της ρύθμισης εκτιμάται επίσης ότι είναι θετική για πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις καθώς ανοίγει παράθυρο λήψης νέου δανείου από την τράπεζα, εφόσον η επιχείρηση κρίνεται βιώσιμη, με ευνοϊκούς όρους, με το οποίο ο οφειλέτης-επιχειρηματίας θα μπορέσει να καταβάλλει εφάπαξ ποσά στην εφορία και να επιτύχει μεγαλύτερη διαγραφή (πλέον του 20% όπως όριζε ο προηγούμενος νόμος) των προστίμων και προσαυξήσεων της εφορίας και του ασφαλιστικού ταμείου. Παράλληλα, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις θα πάρει και το κούρεμα έως 50% επί των τραπεζικών του χρεών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v