Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτεί προαπαιτούμενα

Επείγονται να θωρακίσουν θεσμικά την αθλιότητα, τώρα που έχουν να κάνουν με κυβέρνηση προθύμων, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτεί τετελεσμένα. Ζήτησε πανίσχυρη λαϊκή εντολή και εκτίμησε ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτεί προαπαιτούμενα

Η συνέχεια του κράτους δεν σημαίνει και συνέχεια του μνημονίου και της καταστροφής, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τη λίστα με τις 19 απαιτήσεις, υπογράμμισε: "Αυτόν τον ζόφο κάποιοι τον ονομάζουν μεταρρύθμιση και τον διαφημίζουν ως απαρχή μιας νέας Ελλάδας. Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές σε συντάξεις, ασφαλιστικό, απολύσεις, το δικαίωμα στην απεργία δείχνουν πόσο ανατριχιαστικό είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν".

"Οι 19 απαιτήσεις της τρόικας που είδαν το φως της δημοσιότητας συμπληρώνουν το μακάβριο σκηνικό. Τίποτε δεν έχουν σκοπό να αφήσουν όρθιο. Επείγονται να θωρακίσουν θεσμικά την αθλιότητα τώρα που έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση προθύμων. Θέλουν να δέσουν τα χέρια της επόμενης κυβέρνησης ότι θα συνεχίσει την καταστροφή", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχτεί ούτε προαπαιτούμενα, ούτε απαιτούμενα, ούτε τετελεσμένα.

Έχει και ο λαός τα προαπαιτούμενά τους από εμάς, σημείωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, καθώς όπως είπε, δεν είναι βιώσιμο για την κοινωνία και τη χώρα. 

Υπογράμμισε επίσης ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η διεκδίκηση του ιστορικού χρέους της Γερμανίας, για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και τη διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων, ενώ συνεχάρη και τον Μανώλη Γλέζο για την ανακίνηση του θέματος στο ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας ότι θα υπάρξει και σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκ νέου εκλογές, λύτρωσης και αλλαγής, όπως σημείωσε. "Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να είναι ικέτης στις αυλές των ισχυρών. Μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Μπορεί η Ελλάδα να αλλάξει πορεία. Απαιτείται όμως άλλη πολιτική και άλλη κυβέρνηση", τόνισε, ζητώντας εκ νέου πανίσχυρη λαϊκή εντολή που θα στηρίξει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την Τουρκία, ανέφερε ότι οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστούν απροκάλυπτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Η Ελλάδα θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Κύπρου, καθιστώντας σαφές ότι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή είναι ο διάλογος και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, σημείωσε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε διπλωματική δυνατότητα.

Κλείνοντας την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα, εκτίμησε ότι "αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που κατατίθεται στη βουλή. Είμαι σίγουρος ότι οι αλλαγές θα είναι ραγδαίες". 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v