Νέα κυβερνητική κρίση προκάλεσε ο Γιακουμάτος

Οι αποφάσεις Γιακουμάτου για την απελευθέρωση των προσφορών και τον Κώδικα Δεοντολογίας και η επίθεση του εισηγητή ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτη. Ο στόχος για μείωση των τιμών και οι κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ. Τι κρύβει η κόντρα.

Νέα κυβερνητική κρίση προκάλεσε ο Γιακουμάτος

Θερμό κυβερνητικό επεισόδιο προκαλεί η απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου για απελευθέρωση των προσφορών στο εμπόριο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Μπορεί τα στελέχη των δύο κομμάτων που στηρίζουν τον κυβερνητικό σχηματισμό να τα έχουν βρει σε πολύ πιο καυτά θέματα και να έχουν ψηφίσει αντίστοιχα νομοθετήματα, οι αλλαγές στις προσφορές, όμως, φαίνεται να είναι η νέα κόκκινη γραμμή που τίθεται ανάμεσά τους.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο Εισηγητής ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος χαρακτηρίζει τον «κώδικα δεοντολογίας» των εκπτώσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «φτηνά τρικ για υποανάπτυκτες χώρες».

Ο ίδιος διερωτάται αν με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο νομίζει ότι θα μειωθούν οι τιμές (ο κ. Γιακουμάτος υποστήριξε ότι θα μειωθούν οι τιμές κατά 15%), ενώ εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις θα προκαλέσουν ασυδοσία στην αγορά και βλάβη στους καταναλωτές.

Ο κ. Μωραΐτης μάλιστα ζητά από το υπουργείο να ανακαλέσει την υπουργική απόφαση και να ξεκινήσει μια ουσιαστική και αποτελεσματική διαβούλευση με όλους τους παράγοντες της αγοράς ώστε να διαμορφωθεί ένας κώδικας δεοντολογίας ο οποίος θα προστατεύει τους καταναλωτές και θα οριοθετεί με σαφήνεια όλο το πλέγμα των εκπτώσεων, των προσφορών και των προωθητικών ενεργειών, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Και δεν σταματά εκεί. Κατηγορεί το υπουργείο ότι «συζητάει» με τους φορείς για να καταλήξει σε ρυθμίσεις της αγοράς που εξυπηρετούν ελάχιστες επιχειρήσεις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν βλάβη στους καταναλωτές και στο μεγάλο σύνολο των εταιρειών.

Η χθεσινή έκρηξη του Εισηγητή ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, πέρα από το προφανές, δηλαδή την απελευθέρωση των προσφορών στην οποία αντιδρά, σχετίζεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, και με τα σχόλια που έκανε νωρίτερα το πρωί ο υφυπουργός Ανάπτυξης για τις τιμές των εισιτηρίων, θέμα αρμοδιότητας του «πράσινου» Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Γιακουμάτος εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες και στα αεροπορικά εισιτήρια και για τον λόγο αυτό, όπως είπε χθες το πρωί κατά τη διάρκεια της άτυπης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, σκοπεύει να ζητήσει από τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον CEO του ΟΑΣΑ να του στείλουν στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v