Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθωτικές αποφάσεις Σιούφα για ΕΛΠΕ, Motor Oil

Tην τροποποίηση μέτρων σε ό,τι αφορά την αγορά του κλάδου των καυσίμων και ειδικότερα την Motor Oil, την ΕΛΠΕ, το ρόλο της ΡΑΕ αλλά και της δημιουργία ειδικής επιτροπής ελέγχου αποφάσισε με υπουργική απόφαση ο κ. Δ. Σιούφας.

Διορθωτικές αποφάσεις Σιούφα για ΕΛΠΕ, Motor Oil
Tην τροποποίηση μέτρων σε ό,τι αφορά την αγορά του κλάδου των καυσίμων και ειδικότερα την Motor Oil, την ΕΛΠΕ, το ρόλο της ΡΑΕ αλλά και της δημιουργία ειδικής επιτροπής ελέγχου αποφάσισε με υπουργική απόφαση ο κ. Δ. Σιούφας.

Ειδικότερα όπως τονίζει ο κ. Σιούφας Συγκεκριμένα μετά την επιστολή μου την 1η Αυγούστου 2006 προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Σπύρο Ζησιμόπουλο, για την πρώτη εφαρμογή της σχετικής καινοτόμου διάταξης του άρθρου 5 του ν.703/1977, όπως προστέθηκε με το ν.3373/2005 ”περί ελέγχου μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού” και την υπ’ αριθμ. 334/V/2007 σχετική απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εκδόθηκε η ακόλουθη απόφαση τροποποίησης των μέτρων που ορίζονται στην παράγραφο 3.2. της υπ’ αριθμ. 334/V/2007 απόφασης της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπό στοιχεία α’, ε’ και στ’, ως εξής:



”α) Υποχρεώνει τις εγχώριες εταιρίες διύλισης με την επωνυμία ”ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.” και ”ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.” να γνωστοποιούν εγγράφως ή με ηλεκτρονικό μέσο στις εταιρείες εμπορίας την τιμή πώλησης των πετρελαιοειδών που προορίζονται για την εγχώρια αγορά (βενζίνες, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης), το αργότερο έως τις 10:00 το πρωί της ημέρας παράδοσής τους, αρχής γενομένης από την 1/7/2007.

ε) Υποχρεώνει τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών να αναγράφουν το ποσό (Ευρώ/λίτρο) έκπτωσης στα εκδιδόμενα από αυτές τιμολόγια πώλησης, αρχής γενομένης εξήντα (60) ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

στ) Υποχρεώνει τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών να γνωστοποιούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, το μηχανισμό τιμολόγησης και κάθε αλλαγή αυτού που εφαρμόζουν στις επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας και τους λοιπούς αγοραστές των, αρχής γενομένης εξήντα (60) ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.”

Την απόφαση αυτή υπαγορεύουν λόγοι εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς των πετρελαιοειδών προϊόντων, ενίσχυσης της λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού, προστασίας των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των καταναλωτών, καθώς και ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.

Τα μέτρα, υπό στοιχεία β’, γ’ και δ’, που ορίζονται στην παράγραφο 3.2. της υπ’ αριθμ. 334/V/2007 απόφασης της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού ισχύουν όπως προτάθηκαν με την απόφαση αυτή.

Πέραν όμως των ανωτέρω μέτρων, που έχουν άμεση εφαρμογή, σε συνέχεια των όσων προτείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοινώνονται και τα εξής:

Πρώτον: Για την εποπτεία της αγοράς πετρελαιοειδών

1. Σχετικώς με την πρόταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Πετρελαίου (ΟΠΣΠ) για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο και εποπτεία της αγοράς από τις αρμόδιες αρχές

και

2. Την εκχώρηση πρόσθετων αρμοδιοτήτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), σχετικά με την εποπτεία της αγοράς πετρελαιοειδών.

Με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί βάσει του ν.3054/2002 θα ανατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η αρμοδιότητα συλλογής στοιχείων και πληροφοριών σχετικώς με την άσκηση δραστηριότητας στον τομέα της αγοράς πετρελαιοειδών προϊόντων και την κατάρτιση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Πετρελαίου, στο οποίο θα έχει άμεση πρόσβαση το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Με τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για τις χονδρικές τιμές πώλησης των πετρελαιοειδών προϊόντων, ώστε να είναι σε θέση να εκτιμούν το επίπεδο τιμών στο οποίο διαθέτουν τα πετρελαιοειδή οι πρατηριούχοι.

Δεύτερον: Για την αγορά διύλισης

1. Σχετικώς με την πρόταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την άμεση ολοκλήρωση του Κανονισμού Τήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας,

2. Την μελέτη και διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας Οργανισμού Τήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας

και

3. Την μέριμνα της πολιτείας για τη διευκόλυνση δημιουργίας αποθηκευτικών χώρων πετρελαιοειδών, μέσω της παραχώρησης και χωροθέτησης δημόσιας γης για τις εγκαταστάσεις αποθηκευτικών χώρων και δεξαμενών μεγάλου κυβισμού.

Ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και εντός του Απριλίου θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση βάσει του ν.3054/2002 για τον Κανονισμό Τήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας.

Επί του παρόντος δεν κρίνεται αναγκαία η ίδρυση ειδικού φορέα για τη τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας, ενώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα συστήνεται Ειδική Επιτροπή για την εξέταση του ζητήματος παραχώρησης και χωροθέτησης δημόσιας γης για εγκαταστάσεις αποθηκευτικών χώρων και δεξαμενών μεγάλου κυβισμού, στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τα συναρμόδια Υπουργεία, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της αγοράς πετρελαιοειδών.

Επισημαίνεται ότι ήδη επιτροπή, υπό το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκο Στεφάνου με την συμμετοχή εκπροσώπων όλων των τοπικών φορέων και στελεχών του ΥΠΑΝ, συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα για την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου και του τρόπου μετεγκατάστασης των δεξαμενών των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών από το Πέραμα σε άλλη περιοχή του Λεκανοπεδίου.

Τρίτον: Για την αγορά της λιανικής εμπορίας

1. Σχετικώς με την πρόταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων,

2. Την αναθεώρηση της κείμενης νομοθεσίας που αφορά την αδειοδότηση και τους όρους λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων,

3. Τον επανακαθορισμό του καθεστώτος αδειοδότησης στους χώρους των πρατηρίων υγρών καυσίμων με σκοπό την αύξηση των πηγών εσόδων και κατά συνέπεια τη δυνατότητα μείωσης της τελικής τιμής των καυσίμων,

και

4. Την άρση της διάταξης που αφορά στην επιβολή ανώτατων τιμών καταναλωτή (πλαφόν).

Δεδομένου ότι ήδη το ωράριο ημερήσιας λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων καλύπτει 15 ώρες κατά την χειμερινή περίοδο (από τις 6.00 π.μ. έως και τις 9.00 μ.μ. για το χρονικό διάστημα 1ης Οκτωβρίου έως και 30 Απριλίου) και 16½ ώρες κατά την θερινή περίοδο (από τις 6.00 π.μ. έως και τις 10.30 μ.μ. για το χρονικό διάστημα 1ης Μαΐου έως και 30 Σεπτεμβρίου) δεν κρίνεται σκόπιμη η περαιτέρω διεύρυνσή του.

Παρόλα αυτά, εξετάζεται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας κατά την θερινή περίοδο στα νησιά: Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Κως, Λέσβος, Χίος και Σάμος τα οποία είχαν εξαιρεθεί από την απελευθέρωση του ωραρίου, με το άρθρο 28 του ν.3419/2005.

Η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου κατά την θερινή περίοδο στα νησιά αυτά, κρίνεται αναγκαία λόγω της υψηλής τουριστικής τους επισκεψιμότητας κατά το διάστημα Μαΐου - Σεπτεμβρίου.

Η κατάργηση της διάταξης που αφορά στην επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης, δεν κρίνεται σκόπιμη, καθώς η εφαρμογή της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης του ν.3054/2002, μπορεί σε ειδικές περιπτώσεις να καταστεί αναγκαία στο μέλλον.

Επισημαίνεται ότι, το Υπουργείο Ανάπτυξης θεωρεί ότι το πρόσφατα διαμορφωθέν θεσμικό καθεστώς για την ίδρυση πρατηρίων υγρών καυσίμων, που προώθησε το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών με το Π.Δ. 118/2006, καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς, προς όφελος, τόσο των καταναλωτών, όσο και των επαγγελματιών του χώρου των πετρελαιοειδών.

Είναι πάγια θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι στον ευαίσθητο χώρο των καυσίμων, η λιανική πώληση των πετρελαιοειδών προϊόντων θα πρέπει να παραμείνει αποκλειστική υπόθεση των επαγγελματιών πρατηριούχων. Η θέση μας αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι στην αγορά αυτή ήδη δραστηριοποιείται ικανός αριθμός πρατηριούχων, που διασφαλίζει συνθήκες επαρκούς ανταγωνισμού.

Τέταρτο: Για την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων του κλάδου

1. Σχετικώς με την πρόταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον συνεχή έλεγχο από τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ) στα πρατήρια υγρών καυσίμων,

2. Την επικόλληση σε πρατήρια υγρών καυσίμων ειδικού σήματος ελέγχου ποιότητας καυσίμου με διαφορετικό χρωματισμό ανάλογα με τη διαπίστωση ή μη νοθείας εφόσον αυτή αποδεδειγμένα οφείλεται στον πρατηριούχο

και

3. Τη διακοπή της λειτουργίας του πρατηρίου υγρών καυσίμων για χρονικό διάστημα τριών μηνών σε περίπτωση υποτροπής του παραβάτη.

Πέραν της εντατικοποίησης των ελέγχων των ΚΕΔΑΚ και την επέκτασή τους σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας στην αγορά των πετρελαιοειδών και σε όλη την επικράτεια, μέσω και της συνεργασίας της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΑΝ με την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχων του ΥΠΟΙΟ, επεξεργαζόμαστε ειδική αγορανομική διάταξη για την ανάρτηση ειδικής σήμανσης στα πρατήρια που θα έχουν ελεγχθεί από τα ΚΕΔΑΚ και τις υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, αναλόγως του αποτελέσματος του ελέγχου.

Παράλληλα, το Υπουργείο Ανάπτυξης θα συστήσει ειδική υπηρεσία ελέγχων, στην οποία θα μεταβιβαστούν όλες οι αρμοδιότητες ελέγχου των υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η συγκέντρωση όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης σε ένα φορέα θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας και τον συντονισμό των ελέγχων.

Επιπροσθέτως, το Υπουργείο Ανάπτυξης θα διερευνήσει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για την στέρηση της άδειας λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όταν διαπιστωμένα προκύπτει υποτροπή του παραβάτη-πρατηριούχου σε ζητήματα νοθείας των προϊόντων.

Για τις υπόλοιπες προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, και Μεταφορών και Επικοινωνιών με επιστολή μου προς τους συναδέλφους Υπουργούς Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιώργο Σουφλιά και Μιχάλη Λιάπη, αντίστοιχα, απέστειλα το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να το αξιολογήσουν κατά την κρίση τους.

Παράλληλα, το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέσα στο επόμενο διάστημα, θα αναλάβει μία ακόμη πρωτοβουλία, προωθώντας την κωδικοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει την αγορά πετρελαιοειδών, με τις αναγκαίες προσαρμογές και ρυθμίσεις. Για το σκοπό αυτόν, θα συσταθεί Επιτροπή με τη συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου Ανάπτυξης, συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων της αγοράς.

Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς πετρελαιοειδών και του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά αυτή, έχει ως βασικό στόχο την προστασία του Έλληνα καταναλωτή.

Παράλληλα, με τα μέτρα αυτά στηρίζονται έμπρακτα όλοι οι συνεπείς επαγγελματίες του κλάδου της αγοράς πετρελαιοειδών, που συνεισφέρει σημαντικά τόσο στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς όσο και στην Εθνική Οικονομία.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο, τα μέλη της Ολομέλειας και τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις θέσεις που επεξεργάστηκαν και τις προτάσεις που διατύπωσαν με την υπ’ αριθμ. 334/V/2007 απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να ευχαριστήσω όλους τους φορείς της αγοράς, για την συμμετοχή τους με θέσεις και προτάσεις, σε όλες τις φάσεις της διαβούλευσης”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v