Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΑΕΕ: Οι σχεδιασμοί για ταυτόχρονο «ψαλίδι» εισφορών-συντάξεων

Προτάσεις ακόμη και για αναδρομική μείωση των εισφορών έως και 30%, ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας αλλά και αναλογική μείωση συντάξεων κατέθεσε η ΕΣΕΕ στον Γ. Βρούτση. Η θέση της ΓΣΕΒΕΕ. Τι εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.

ΟΑΕΕ: Οι σχεδιασμοί για ταυτόχρονο «ψαλίδι» εισφορών-συντάξεων

Λύσεις προς την κατεύθυνση της παράλληλης μείωσης εισφορών και συντάξεων αναζητούν για τον ΟΑΕ οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ήδη, η ΕΣΕΕ απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ζητώντας του την εφαρμογή πρότασης που προβλέπει τη μείωση, και μάλιστα αναδρομικά, των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες χρωστούν στον Οργανισμό και ενταχθούν στη νέα ρύθμιση χρεών, με παράλληλη όμως αναλογική μείωση των συντάξεων.

Η πρόταση προβλέπει, επίσης, μείωση έως και 30% στις μηνιαίες εισφορές σε όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΑΕΕ, και πάλι με παράλληλη αναλογική μείωση των παροχών.

H ΕΣΕΕ στην επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, παρουσιάζει τις βασικές αρχές της πρότασής της. Σύμφωνα με αυτή, προτείνεται "οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, με αντίστοιχη ανταπόδοση συνταξιοδοτικών παροχών, αλλά χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών".

Παράλληλα, οι έμποροι ζητούν την ελεύθερη επιλογή κλάσης, ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασφαλισμένου. Ειδικά, δε, για τους οφειλέτες του ταμείου που αποτελούν πλέον και τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων, προτείνεται η μείωση των εισφορών, με αναδρομική ισχύ. Η ΕΣΕΕ ζητεί η αναδρομικότητα να φθάνει έως και την αρχή της οφειλής, με στόχο να προσεγγίσει τα μεγαλύτερα δυνατά θετικά αποτελέσματα για τις ετήσιες εισροές του ΟΑΕΕ. Οι έμποροι θεωρούν ότι πρόκειται για το ύστατο μέτρο για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που έχουν πληγεί από την κρίση.

Αντίστοιχη επιστολή με προτάσεις αναμένεται να κατατεθεί και από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ προκειμένου να βρεθεί λύση με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για τον ΟΑΕΕ, το ταμείο με τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας, το οποίο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είχε καταναλώσει το 106% της κρατικής χρηματοδότησης.

Σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ μόνο οι 170.000 δεν έχουν οφειλές και οι υπόλοιποι 604.000 διαχωρίζονται σε 379.000 ενεργούς οφειλέτες και σε περίπου 225.000 ανενεργούς. Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι οι συνταξιούχοι του ταμείου είναι 343.000, η ασφαλιστική σχέση 2:1 (2 εργαζόμενοι προς 1 συνταξιούχο) είναι πλασματική.

Από τους ενεργούς οφειλέτες, οι 247.180 οφείλουν έως 15.000 και συνολικά 131.782 άνω των 15.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΕ, το 56,3% των οφειλετών του, που αποφάσισαν να ρυθμίσουν σε 12 δόσεις τις πρόσφατες οφειλές τους, σταμάτησε να πληρώνει και τέθηκε εκτός ρύθμισης.

Στόχος των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και του υπουργείου Εργασίας, είναι η αύξηση της ρευστότητας στον ΟΑΕΕ, του οποίου τα έσοδα έχουν καταρρεύσει, με παροχή κινήτρων στους μικρομεσαίους - εμποροβιοτέχνες να επανενταχθούν στην ασφάλιση του ταμείου, ρυθμίζοντας παράλληλα τα χρέη τους με ευνοϊκότερους όρους.

Σύμφωνα με τις προτάσεις, που ήδη έχουν φθάσει στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, προτείνεται ο επανακαθορισμός των μηνιαίων εισφορών και στις 14 ασφαλιστικές κατηγορίες, με τις μειώσεις να φθάνουν έως και το 30%. Βέβαια, θα υπάρξει αναλογική μείωση και των συντάξεων, με νέο τρόπο υπολογισμού τους, που θα συνεκτιμά τη μείωση των εισφορών.

Η δεύτερη πρόταση, σε συνδυασμό με την παραπάνω μείωση, έρχεται να λειτουργήσει ως κίνητρο στην τρέχουσα ρύθμιση χρεών. Αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ που χρωστούν και προβλέπει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να επιλέξουν αναδρομικά χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία με παράλληλη μείωση των οφειλόμενων εισφορών έως και 30%.

Με βάση αυτόν, τον νέο υπολογισμό, οι οφειλέτες θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των έως και 100 δόσεων. Και σε αυτήν την περίπτωση, θα υπάρχει αναλογική μείωση των συντάξεων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εμπόρων, σε περίπτωση που το σύνολο των ενεργών οφειλετών (378.962) υπαχθεί στη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία (245,2 ευρώ/μήνα), αναμένεται να εισρεύσουν έσοδα στα ταμεία του ΟΑΕΕ της τάξεως των:

- 92,9 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση και 185,8 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, σε περίπτωση συμμετοχής του 100% των ενεργών οφειλετών.

- 46,5 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση και 93 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, σε περίπτωση συμμετοχής του 50%.

Η ΓΣΕΒΕΕ, σε προτάσεις που έχει επεξεργαστεί εδώ και καιρό, προτείνει τη μετατροπή των οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο, ο οποίος μπορεί να εξαγοραστεί με το πέρας του ασφαλιστικού βίου, και ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ να επιλέγουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κλάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v