Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Η αγορά θα «στρεσάρει» τα capital plans

Η κατάθεση των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης από Πειραιώς, Εθνική και Eurobank και η τυπική διαδικασία έγκρισης. Το στοίχημα ομαλής εφαρμογής, οι εφεδρείες των τραπεζών και ο καθοριστικός παράγοντας της πολιτικής αβεβαιότητας.

Τράπεζες: Η αγορά θα «στρεσάρει» τα capital plans

Στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται εδώ και μερικά 24ωρα τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης που υπέβαλαν η Πειραιώς, η Εθνική και η Eurobank, προκειμένου να λάβουν και τυπικά το διαβατήριο κεφαλαιακής επάρκειας, με βάση την πρόσφατη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας βρέθηκε στην Αθήνα κλιμάκιο στελεχών της ΕΚΤ για να συζητήσει από κοντά με τις τρεις εγχώριες τράπεζες το περιεχόμενο και τη δομή των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης. Αμέσως μετά οι τράπεζες υπέβαλαν τα capital plans και περιμένουν την έγκρισή τους ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Πρόκειται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, για τυπική διαδικασία.

Οι εγχώριες τράπεζες είτε έχουν καλύψει τα κεφαλαιακά τους ελλείμματα, μέσω αυξήσεων κεφαλαίου που ολοκλήρωσαν το 2014 (Πειραιώς), είτε τα καλύπτουν με τον συνυπολογισμό των δράσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης, τις οποίες προβλέπουν τα στρεσαρισμένα, υπό το δυσμενές σενάριο, πλάνα αναδιάρθρωσης (Εθνική, Eurobank).

Αν, όμως, η έγκριση των capital plans από την ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Τραπεζικής Ενοποίησης είναι τυπική υπόθεση, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την εφαρμογή τους.

Για τους επόμενους 12 μήνες, όταν και προβλέπεται να ολοκληρωθεί η νέα άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, κλιμάκιο στελεχών της ΕΚΤ σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος θα ελέγχει την πρόοδο υλοποίησης τους.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στις δράσεις που πρέπει, με βάση τα εγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) πλάνα αναδιάρθρωσης, να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2015. Τα νέα σε αυτό το μέτωπο για τις ελληνικές τράπεζες είναι καλά καθώς ήδη έχουν επιτύχει αρκετές από τις δεσμεύσεις που υποχρεούνται να ολοκληρώσουν ως το παραπάνω ορόσημο.

Πρόσφατα η διοίκηση της Eurobank αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν γίνει, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα για την Εθνική, η οποία πέραν των καλών της επιδόσεων στα μέτωπα της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης και των λειτουργικών δαπανών, ολοκληρώνει τις διαδικασίες για πώληση των NBGI και Αστήρ Παλάς, που μαζί με τη διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank αποτελούν τους βασικούς άξονες του capital plan.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, δύσκολα θα ζητηθούν από την ΕΚΤ, σύμφωνα με συστημικούς παράγοντες, τροποποιήσεις στα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης, εντός των επόμενων μηνών.

Ο κρίσιμος παράγοντας της πολιτικής αβεβαιότητας

Τόσο, όμως, οι τράπεζες, όσο και η εποπτική αρχή θα ήθελαν να ολοκληρωθούν τα capital plans όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Η ταχύτητα στην υλοποίησή τους θα κριθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και δευτερευόντως από το κλίμα που θα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη γειτονιά μας (κρίση στην Ουκρανία, ελληνοτουρκικές σχέσεις).

Οι στρατηγικές αποφάσεις των εγχώριων τραπεζών για το πότε θα δρομολογηθούν κινήσεις όπως η διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank  ή η δημόσια εγγραφή για τη Eurolife αναμένεται να ληφθούν στα τέλη του έτους.

Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα κλείσει θετικά για τη χώρα η αξιολόγηση της τρόικας και θα έχει βρεθεί ένα modus vivendi με την Ευρώπη για τη γραμμή πιστωτικής διευκόλυνσης και τη νέα μορφή εποπτείας της χώρας.

Οι εξελίξεις αναφορικά με το νέο πρόγραμμα που θα ρυθμίζει τις σχέσεις Ελλάδος - Ευρώπης θα κρίνουν εν πολλοίς και τις αποφάσεις των τραπεζών.

Αν το πολιτικό κλίμα ανατραπεί και φανεί ότι υπάρχουν προϋποθέσεις ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας από την υφιστάμενη Βουλή, οι τράπεζες θα έχουν χρόνο να ξεδιπλώσουν τον σχεδιασμό τους, ενώ θα επωφεληθούν κι από τις αναβαθμίσεις της χώρας και την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στην αντίθετη περίπτωση, είτε θα αναγκαστούν να κινηθούν γρήγορα επιδιώκοντας να ολοκληρώσουν τις κινήσεις τους ως και τον Φεβρουάριο, είτε θα τις μεταθέσουν για το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Ρόλο θα παίξει και το κλίμα που θα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές για τα πιστωτικά ιδρύματα, καθότι ακόμα και αν υπάρξουν αυξήσεις κεφαλαίου από κάποιες που πέρασαν επιτυχώς το τεστ αντοχής, αυτές θα επιδιώξουν να ενισχυθούν κεφαλαιακά ώστε να ενδυναμώσουν εν συνεχεία μέσω εξαγορών ή απορροφήσεων τη θέση τους στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v