Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην πρέσα της τρόικας μπαίνει η κυβέρνηση

Τα ηχηρά μηνύματα των δανειστών και οι κρίσιμες επόμενες τριάντα ημέρες. Πώς επιχειρεί να ελιχθεί το Μέγαρο Μαξίμου. Οι πονοκέφαλοι της αξιολόγησης και η συζήτηση για την επόμενη μέρα. «Αγνωστος x» και ο ρόλος του ΔΝΤ.

Στην πρέσα της τρόικας μπαίνει η κυβέρνηση

«Και τώρα τρέχουμε», λένε στην κυβέρνηση, μετά τα αυστηρά μηνύματα που έστειλαν οι δανειστές, μέσω του προχθεσινού Eurogroup.

Βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, τονίζουν σε όλους τους τόνους οι εταίροι, κάτι που εκ των πραγμάτων καθιστά εξαιρετικά κρίσιμες τις επόμενες τριάντα μέρες, με ορίζοντα τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της 8ης Δεκεμβρίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι διαφορές με τους δανειστές μπορούν να καλυφθούν αφού δεν είναι τόσο μεγάλες, με την τριμερή από την άλλη να δείχνει ότι περιμένει ενδείξεις πως συμμορφωνόμαστε και τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, ώστε να επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Ενδεικτική η χθεσινή παρέμβαση του Β. Σόιμπλε, ο οποίος χαρακτήρισε «κλειδί» για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα μας.

Και αυτός που βιάζεται, άλλωστε, να τελειώσει επιτυχώς η αξιολόγηση του προγράμματος δεν είναι άλλος από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θέλει διακαώς η νέα χρονιά να βρει την οικονομία μας απαλλαγμένη τόσο από το ευρωπαϊκό μνημόνιο, όσο και από αυτό του ΔΝΤ.

Στη θέση τους, βέβαια, θα υπάρχει κάποιο άλλο πρόγραμμα, όχι όμως νέο μνημόνιο, επαναλαμβάνουν κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας ότι δεν θα χρειαστούμε άλλο δάνειο, ενώ και η έξωθεν εποπτεία θα είναι πολύ πιο χαλαρή απ' ό,τι σήμερα.

«Διαφορετικό πράγμα είναι να υπάρχει ένα αυστηρό πρόγραμμα με εκατό και πλέον προαπαιτούμενα και διαφορετικό μία δέσμευση με περίπου δέκα κατευθυντήριες γραμμές και διαθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να μην επιστρέψουμε σε λάθη του παρελθόντος», λένε οι ίδιες πηγές, προαναγγέλλοντας ότι οι επισκέψεις της τρόικας θα είναι λιγότερο συχνές και άλλης «ποιότητας», προς όφελος της ελληνικής πλευράς.

Η προληπτική γραμμή στήριξης, υπενθυμίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, είχε συμφωνηθεί από την χώρα μας μετά και τα ηχηρά μηνύματα των αγορών, οπότε τώρα σε εξέλιξη βρίσκεται μια διαπραγμάτευση για τη μορφή που θα έχει. Δεδομένο, εξάλλου, θεωρούν –και προσπαθούν να το επικοινωνήσουν στους πολίτες- ότι, μολονότι η νέα συμφωνία θα συνδέεται με αξιολόγηση και όρους, δεν πρόκειται να υπάρχει παρέμβαση σε ζητήματα καθημερινής διαχείρισης.

Τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών, άλλωστε, είναι πολύ περιορισμένα, ομολογούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο που εκφράζουν τη σιγουριά ότι οδεύουμε σε μία ευρωπαϊκή θεσμική λύση, με το ρόλο του ΔΝΤ να είναι συμβουλευτικός.

Εντολές στους υπουργούς

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να έχει τα επόμενα 24ωρα νέα τετ α τετ με τους αρμόδιους υπουργούς από τους οποίους θα ζητήσει να επιταχύνουν το έργο τους και να κλείσουν όλα τα συμφωνημένα προαπαιτούμενα, αφού, όπως λέει συνεργάτης του, «κάθε μέρα που καθυστερούμε, λειτουργεί σε βάρος μας».

Ερωτηματικό παραμένει η στάση της τρόικας απέναντι στις ελληνικές θέσεις όσον αφορά το ασφαλιστικό και τις ομαδικές απολύσεις. Μέχρι τώρα δεν είχε απαντήσει στις θέσεις της κυβέρνησης, οι οποίες εστάλησαν αφού εγκρίθηκαν από τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίοι πάντως υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες «κόκκινες γραμμές» τελικά δεν θα παραβιαστούν.

«Η Ελλάδα, πρώτα ο Θεός, βγαίνει οριστικά από την εποχή των μνημονίων», δήλωσε χθες από την Κύπρο ο πρωθυπουργός, δεσμευόμενος να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως η συνεδρίαση του Eurogroup «εντάσσεται απολύτως στο σχεδιασμό μας» και ότι στο τέλος του έτους η χώρα αλλάζει σελίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v